Interview met Rik Elstgeest over 'Songs At The End Of The World'

Win tickets voor dit geweldige en energieke muziektheater!

Tekst: Linda Wimmenhove ,

In de Schouwburg van Rotterdam gaat deze week de voorstelling Songs At The End Of The World in premiere. Theatergezelschap Wunderbaum en de band Touki Delphine zijn voor deze voorstelling een bijzondere samenwerking aangegaan. 3voor12Rotterdam/Drechtsteden sprak met Rik Elstgeest, muzikant in Touki Delphine over deze voorstelling.

Win tickets voor dit geweldige en energieke muziektheater!

In de Schouwburg van Rotterdam gaat deze week de voorstelling Songs At The End Of The World in premiere. Theatergezelschap Wunderbaum en de band Touki Delphine zijn voor deze voorstelling een bijzondere samenwerking aangegaan. 3voor12Rotterdam/Drechtsteden sprak met Rik Elstgeest, muzikant in Touki Delphine over deze voorstelling. Muziekliefhebbers kennen Rik misschien uit de band Kopna Kopna of onder de naam Eckhardt, de act waarmee hij vorig jaar op Motel Mozaïque stond.

Wat kunnen de bezoekers van Songs At The End Of The World verwachten als ze naar het theater komen?
Een hele energieke voorstelling, meer concert dan een theatervoorstelling. In de voorstelling staan acht personen op één plek en ze weten niet hoe ze daar zijn gekomen. Het klinkt misschien wat vaag, maar het is een optimistische voorstelling met een statement. Iedereen heeft recht op een eigen fantasie en het nemen van risico.

De inspiratiebron is de documentaire van Werner Herzog, ‘Encounters At The End Of The World’. Deze documentaire gaat over een groep mensen op Antarctica, hier zijn we bij het maken van de voorstelling vanuit gegaan. De muziek in de voorstelling ligt in de lijn van de hippe Brooklynbandjes, zoals MGMT, Animal Collective, een beetje Vampire Weekend en Talking Heads. Er komen verschillende stijlen voorbij en veel samenzang.

Hoe komt een productie als deze tot stand?
We zijn begonnen met het kijken van de documentaire en het schrijven van songs. Iedereen ging vervolgens aan het werk. Vervolgens werden er actdagen ingepland, waarop we de acts voor elkaar gingen spelen en we elkaar konden uitdagen. Al deze acts werden op briefjes geschreven en op een muur geplakt. Daarna hebben we van al deze briefjes een voorstelling gemaakt.

Jullie hebben al eerder samengewerkt, wat deed jullie besluiten om opnieuw samen te werken?
De band Kopna Kopna, waar ik destijds inzat, en Wunderbaum hebben zes jaar geleden samengewerkt aan de voorstelling ‘Lost Chord Radio’. Dit was een groot succes en we besloten in 2003 al een nieuwe voorstelling te gaan maken. Door allerlei omstandigheden is dit niet gelukt, maar nu acht jaar later is er dan toch een nieuw project, nu met de band Touki Delphine, waarin ook Bo Koek en John van Oostrum zitten. David Corel, de oprichter van Alamo Race Track, speelt ook mee tijdens deze voorstellingen.

Waarom moeten mensen naar de Schouwburg komen?
Wij zijn allemaal rond de dertig en dit is een persoonlijke, eerlijke en positieve voorstelling. Het publiek kan genieten van de muziek, die echt rockt, maar zal ook ontroerd worden door de voorstelling en de herkenning die wordt opgeroepen. Hopelijk voelen mensen zich verlicht als ze naar buiten wandelen.

Songs At The End Of The World is van 3 t/m 5 maart te zien in de Rotterdamse Schouwburg. Daarna gaat het gezelschap op tournee door Nederland en België.

3voor12Rotterdam/Drechtsteden geeft kaarten weg voor deze voorstelling op 3 maart in de Rotterdamse Schouwburg! Stuur zo snel mogelijk een mail met daarin je gegevens en in het onderwerp 'Songs' naar prijsvraag3voor12@gmail.com