Flip Zeit: schot in de roos voor Heidegger

Muzikale oor-gasmes voor een handjevol mensen

Tekst: Elmer Bosshard Foto's: Merel van der Pas ,

De avond van 10 maart 2011, is een avond waarop Flip Zeit een sterk staaltje programmering laat zien: La Boutique Fantastique, Jeff Solo, Andre The Giant vs De Kleine Carlito en Disk-O-Matique. Helaas wist het niet te resulteren in een volle zaal.

Muzikale oor-gasmes voor een handjevol mensen

De avond van 10 maart 2011, is een avond waarop Flip Zeit een sterk staaltje programmering laat zien: La Boutique Fantastique, Jeff Solo, Andre The Giant vs De Kleine Carlito en Disk-O-Matique. Helaas wist het niet te resulteren in een volle zaal.

In het begin leek het eerder een schoolfeest: muziek die uit de boxen blèrt, gevulde zijlijnen, maar niemand waagde zich in die enge grote open ruime. Pas om half 12, La Boutique Fantastique betreedt het podium, snelt iedereen naar voren. Het is gauw duidelijk dat de zaal maar kwart gevuld is, iets wat niet veel beter wordt naarmate de avond vordert.

Dat is jammer, want zodra het optreden begint, is het duidelijk dat dit heren van niveau zijn, een groep die veel meer animo verdienen dan ze krijgen. Met een achtkoppige bezetting gieren ze langs soul, hiphop, dance en zelfs een knipoog naar het Russische circus. Met een groep die al meer dan tien jaar speelt, is het duidelijk dat dit een topoptreden is: absolute instrumentbeheersing, samenspel tegenover solo en complete harmonie: puur muziek leveren.

De echte fans zijn al lang bekend met deze groep en laten zich gaan als oudejaarsavond 1999 en de rest van het publiek geniet simpelweg in stilte van de geboden deunen en tonen. Muziek in overtreffende trap: La Boutique Fantastique était tres bombastique!

Bijzonder op deze avond is een guerrilla optreden van Disk-O-Matique (voorheen Doktor Disko Show). Niet in de zaal, maar in de garderobe, de rookruimte en vervolgens weer terug de garderobe in.

Twee man achter hun Apple en DJ set en draaien maar. Met een samenvoeging van funk, disco, house, dubstep en electro weten deze jongens een stel dampende beats uit de boxen te stampen van jewelste. Denk Rotown’s Ghettoblaster, maar dan ruiger! Hoewel er op het podium net zulke goede dj’s staan met een vergelijkbare set aan nummers, komt het in de kleinere ruimtes toch beter over. In een ‘knusse’ setting, aangevuld met bier, kunnen mensen zich ongegeneerd laten gaan. Opvallend is dat een aantal mensen in eerste instantie naar huis wilden gaan, maar eenmaal aangekomen bij de garderobe overweldigd zijn door alles en besloten te blijven: meer bier en dansen maar!

Conclusie: Flip Zeit bewijst zich in het neerzetten van muzikale exquise, maar heeft blijkbaar moeite met het bereiken van de massa. Ontzettend jammer, want zowel de locatie als de line-up lenen zich voor een uitstekende donderdagavond. Maar misschien ligt het wel gewoon aan Rotterdam en omgeving en zijn ze blind voor iets werkelijk goeds…