Lunapark op Urban Explorers

Zaterdag 18 juni in Energiehuis

Tekst: Jasper van Dorp, Foto's: Amber Zwartbol ,

De meeste U-E-bezoekers zullen ongetwijfeld vol verwachting hebben uitgekeken naar de serie optredens van het ensemble Lunapark uit Eindhoven.

Zaterdag 18 juni in Energiehuis

Lunapark zorgt voor een magische avond in het Energiehuis

De meeste U-E-bezoekers zullen ongetwijfeld vol verwachting hebben uitgekeken naar de serie optredens van het ensemble Lunapark uit Eindhoven. Speciaal voor Urban Explorers ging het ensemble unieke samenwerkingen aan met twee bijzondere artiesten: pianist/componist Dustin O'Halloran en singer/songwriter Puzzle Muteson. Ook de lokatie is bijzonder te noemen: het Energiehuis in Dordrecht was altijd al sfeervol, maar dit jaar wordt het gebouw compleet vernieuwd en de werkzaamheden zijn nog in volle gang. De hal waarin Lunapark speelt ziet er dan ook uit als een oude, vervallen loods. Een perfecte setting dus voor een mooie muzikale avond.

In het eerste van de drie optredens speelt Lunapark nog in 'normale' bezetting. De set bestaat uit covers van Aphex Twin, vertaald naar klassieke stukken. Het is even wennen om muzikanten die geconcentreerd naar hun bladmuziek staren stukken van deze elektronische muziek-producer te zien spelen. Maar eigenlijk pakt het best goed uit; het is bijzonder om de nummers te horen in een klassiek jasje. Absoluut hoogtepunt is het laatste stuk van de set, dat a-cappella wordt uitgevoerd. Een mooi begin van de reeks!

In de tweede set schuift Puzzle Muteson aan bij het ensemble. Deze Engelse singer-songwriter heeft een prachtige hoge (en op een mooie manier klagerige) stem, die sterk doet denken aan bijvoorbeeld Tony Dekker van Great Lake Swimmers. De arrangementen op zijn album zijn gemaakt door Nico Muhly en worden nu dus uitgevoerd door Muteson in samenwerking met Lunapark. En die combinatie blijkt een goude. Vanaf de allereerste noot zorgen de muzikanten samen voor kippenvel. De stem van Muteson vult de hele hal en de strijkers spelen daar prachtig doorheen. De muziek en de sfeer, alles lijkt op zijn plaats te vallen!

Aan Dustin O'Halloran de zware taak om dit fantastische optreden een vervolg te geven. Dat doet hij samen met de vier strijkers van Lunapark en Greg Haines op de laptop. Zelf zit O'Halloran achter de piano. Zijn spel lijkt wel wat op dat van Nils Frahm en de strijkersarrangementen op die van Ólafur Arnalds. Maar O'Halloran heeft ook duidelijk een eigen stijl, zo speelt hij regelmatig met verrassende akkoorden. De composities zijn mooi, spannend en orgineel en de strijkers vullen deze perfect aan. Je kunt een speld (of incidenteel bierflesje) horen vallen in de zaal en na het uitsterven van de laatste noot volgt een staande ovatie.

Dit was zeker een magische avond in het Energiehuis en het is te hopen dat de organisatie elk jaar dit soort unieke muzikanten samen kan brengen!