Succesvolle Most Wanted Talent Showcase in Exit

Zes bands laten zien wat ze in hun mars hebben

Tekst: Francis Pronk ,

Vandaag vindt in Exit de Most Wanted Talent Showcase plaats georganiseerd door PSG Music. Nieuw talent krijgt de kans om zich te laten zien onder toeziend oog van belangrijke mensen uit de muziekindustrie en vele muziekliefhebbers zijn van de partij. Er staan deze avond zes bands met verschillende genres gepland uit Rotterdam en omstreken.

Zes bands laten zien wat ze in hun mars hebben

Vandaag vindt in Exit de Most Wanted Talent Showcase plaats georganiseerd door PSG Music. Nieuw talent krijgt de kans om zich te laten zien  onder toeziend oog van belangrijke mensen uit de muziekindustrie en vele muziekliefhebbers zijn van de partij. Voor een donderdagavond is het erg druk in Exit en vele bands hebben hun aanhang meegenomen. Er staan deze avond zes bands met verschillende genres gepland uit Rotterdam en omstreken.

De band die de avond mag openen is This Bright Void. Deze vijfkoppige band heeft een tijd in de studio gezeten en vandaag is hun eerste optreden. Dubbel zo spannend natuurlijk, omdat er ook mensen van platenmaatschappijen aanwezig zijn. De stem van zanger Leslie is te vergelijken met de stem van Chris Cornell van Audioslave. Erg warm en krachtig. Het is wel te zien dat dit hun eerste optreden is, want de nodige podiumervaring ontbreekt nog. Ook lijken de nummers veel op elkaar, dus daar moet nog aan gesleuteld worden. "Het laatste nummer gaat over Michael Jackson en schaamhaar", aldus de zanger. Humor ontbreekt in ieder geval niet bij de bandleden. Meer contact met het publiek tijdens het optreden is ook een goede tip voor de volgende keer. Tussendoor werd er bijvoorbeeld niet vertelt welk nummer ze gingen spelen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd, maar af en toe is het wel nodig.

Dropskill staat voor de tweede keer in korte tijd in Exit. Het is lastig om deze band in een hokje te stoppen, want hun muziek is erg breed. Als je ze moet vergelijken met internationale bands kom je uit bij Rage Against the Machine en Limp Bizkit. De sfeer zit er eigenlijk meteen in met de enthousiaste zanger die het publiek vraagt om dichterbij te komen. Ze hebben ook wat vleugjes van Hiphop in hun muziek zitten, maar hun teksten gaan niet over 'chickies en dushi's'. Bij het nummer 'Als ik later groot ben', waar de zanger een stil momentje vraagt aan de zaal, is het werkelijk een moment muisstil in de zaal. Dit nummer over de ziekte kanker en is erg aangrijpend. Goed dat ze verschillende onderwerpen bespreken in teksten, want na dit aangrijpende nummer is er tijd voor het knallende 'Links Rechts'. De zaal wordt in tweeën gesplitst en de linkerkant brult 'Links!' en de rechterkant 'Rechts!' "Schreeuw als een stelletje harige barbaren", aldus zanger Jesse. Voor het eerst op de avond ontstaat er een kleine pit vooraan en na het instrumentale outro is er helaas een einde gekomen aan dit knallende optreden.

Na al die scheurende gitaren is het tijd voor R&B gecombineerd met een vleugje rock. De band Jared, onder leiding van zanger Jared Hiwat, is een vijfkoppige band uit Rotterdam. Jared staat al jaren op het podium en heeft ook de nodige podiumervaring om een zaal te entertainen. Deze muziek is ook niet in een hokje te stoppen, want er komen verschillende invloeden in voor. Reggae doet het goed in de zaal en Master Blaster (Jammin'), cover van Stevie Wonder, wordt vol enthousiasme gebracht. In de zaal zijn er verschillende reacties: Van "Dit is een supergoede band en ze zouden het goed doen in het buitenland" tot "Ik verdoe liever mijn tijd in het rookhok". Drumster Cecilia Adriaanse (die samen met Jared de nummers schrijft) ramt er stevig op los, alleen de gitarist staat een beetje verstopt op het podium. Er is genoeg ruimte op hem ergens anders neer te zetten, want nu staat hij op de achtergrond en valt hij bijna niet op... Jared gaat ook regelmatig het podium af om tussen het dansende publiek te zingen en te swingen. Een entertainer is hij, dat is een ding dat zeker is.

Om een beetje in hetzelfde sfeertje te blijven is het tijd voor Dwayne Lace. De enige artiest op de avond die alleen de bühne betreedt. Na een solo nummertje (wat een beetje in de stijl is van Bruno Mars) komt zangeres Maureen Fernandez hem bijstaan op het podium. Ze doen het welbekende nummer 'Mesmerized' van Faith Evans. Maureen heeft een stem waar je U tegen zegt en dat laat ze al te graag horen. Wel een beetje jammer dat er geen echte band achter deze twee artiesten staat, maar dat er een bandje wordt afgespeeld die bestaat uit instrumentale geluiden. Ze hebben samen een project opgestart met twee andere leden bestaande uit Maria Fernandez en een toetsenist. Ze zingen driestemmig en bewijzen dat ze écht kunnen zingen, maar helaas waren er voor deze act ook verdeelde meningen.

GraaGedaan is de een na laatste band van de avond. The Voice Of Holland zangeres Shary-An zat eerst ook in deze band, maar door drukte omtrent het programma heeft zij de band verlaten. GraaGedaan maakt een mix tussen hiphop en funk. De bandleden komen allen van de Popacademie in Rotterdam en het wordt verrassend goed ontvangen door het publiek. Voor de tweede keer ontstaat er een pit vooraan. Helaas is de zang niet zo goed te horen en de keys vallen naarmate het optreden vordert niet meer op. Waarschijnlijk een miscommunicatie met de geluidsman. GraaGedaan weet de sfeer weer goed terug te brengen in Exit en dit is de enige band waar 'We want more' wordt geroepen na afloop. Ze hadden maar 20 minuten showtime, dus de volgende keer een hele show?

De band die de avond afsluit is The Upstairs uit Den Haag. Dit rocktrio heeft het afgelopen jaar veel podiumervaring opgedaan op verschillende festivals in en rondom Den Haag. Nu is het tijd om Rotterdam kennis te laten maken met de muziek van deze jonge heren. Het geluid van de zanger staat wel erg hard, maar de bezoekers moeten wel onthouden wie the Upstairs zijn, dus dat laten ze goed merken ook. Zanger Lesley Warendorff gaat zo hard tekeer dat z'n snaar breekt. De muziek die ze maken heeft aanstekelijke refreinen en het is vrolijk. Een bandje met veel potentie en hopelijk leggen ze dezelfde weg af als vele succesvolle Haagse bands.