Vinnie Who laat Rotown dansen

Energieke Deense formatie levert veelbelovend werk af

Tekst: Niels van den Ouden Foto's: Dennis Wisse ,

Alweer een half jaar geleden bracht de zeskoppige electropopsensatie Vinnie Who haar debuutalbum ('Then I Met You') uit. Na een optreden op EuroSonic begin dit jaar, lijkt er dan eindelijk voldoende aandacht voor de Deense formatie te zijn. Vanavond speelt Vinnie Who haar eerste, van de in totaal vier optredens in Nederland, in Rotown.

Energieke Deense formatie levert veelbelovend werk af

Alweer een half jaar geleden bracht de zeskoppige electropopsensatie Vinnie Who haar debuutalbum ('Then I Met You') uit.  Na een optreden op EuroSonic begin dit jaar, lijkt er dan eindelijk voldoende aandacht voor de Deense formatie te zijn. Vanavond speelt Vinnie Who haar eerste, van de in totaal vier optredens in Nederland, in Rotown.

Rond de klok van tien betreedt Vinnie Who het podium. Alhoewel de band bestaat uit zes leden, draait het om frontman Niels Hansen. Deze 22-jarige Deen, die makkelijk door het leven kon gaan als de broer van Muse’s Matt Bellamy, beschikt over een bijzonder hoge stem. De band trapt energiek en enthousiast af met 'Game On' en 'Feel it'. De band heeft er duidelijk zin in. Zowel de bassist als het enige vrouwelijke bandlid helpen frontman Hansen vocaal mee waar nodig. Het klinkt kwalitatief erg goed. De combinatie van strak drum- en basswerk met de funky akkoorden en gitaar en synthesizer zorgen voor een unieke, heldere sound.

De halfgevulde Rotown wordt duidelijk aangestoken door de energieke bandleden. Al snel tijdens de set danst het publiek er vrolijk op los. De Denen gaan ondertussen vrolijk door en nummers zoals 'Nights', 'Then I Met You' en publiekslieveling tevens hitsingle 'Remedy' worden met volle overtuiging de zaal ingespeeld.

De voortdurende breaks en opbouw van de toch stuk voor stuk goede popsongs naar een uiteindelijke climax, is ondanks de goede response van het publiek wel gelijk het gevaar van de band. De unieke sound, zie het als een mengsel van LCD Soundsystem en Hercules Love Affaire, is erg verzorgd, maar beperkt. De Denen doen keer op keer, weliswaar met succes, hetzelfde trucje. Wil deze band niet verdrinken in het huidige muziekaanbod, maar definitief een stempel drukken, dan zal het haar sound toch moeten verbreden.

Dit alles maakt het publiek vanavond weinig uit. Het lijkt alsof Vinnie Who vanavond een thuiswedstrijd speelt. Slotnummer 'Accident or Will' is het absolute hoogtepunt van de reguliere set. Een wisseling van instrumenten gevolgd door een hele vette opbouw resulteert in een knallend einde waarbij ook het publiek niet meer te houden is.

Vinnie Who is een prima band met de gave om goede popsongs te produceren. Een band die zich op moeilijk terrein begeeft; het aanbod is groot en de muziek minder makkelijk toegankelijk. Een band die moet groeien, maar alvast een veelbelovende start maakt met het leveren een prima dansbare set.