Vers Uit De Maas: Shambok

Dance met analoge synthesizers

Tekst: Kim Raven Foto: Nils Schoonhoven ,

Een rubriek met nieuwe kansen voor nieuwe artiesten. 3VOOR12 Rotterdam stelt je voor aan... Shambok.

Dance met analoge synthesizers

Shambok is een Rotterdamse dance act die in de Finale van Grote Prijs van Zuid-Holland staat en net zijn eerste debuutplaat heeft uitgebracht. Shambok bestaat uit twee mannen. Vincent van der Griend (ex-Suwu3) en Vincent Frerichs (label PlastikPeople). 3voor12Rotterdam spreekt met Vincent Frerichs.

Shambok bestaat al een tijdje (eind 2008), maar sinds februari 2010 zijn de Vincent’s pas echt begonnen met serieus een album te maken. “Daarvoor waren we bezig met een ander album, meer IDM/ Dubstep, maar ik kreeg er hoofdpijn van, dus we zijn muziek gaan maken die we echt leuk vinden.” De muziek die ze eerder gemaakt hebben wordt nog wel uitgebracht onder de naam Floppy. “Vincent van de Griend is begin 2010 gestopt met werken en toen zijn we beide fulltime bezig geweest met onze debuutplaat.” Van februari tot november 2010 hebben de twee heren erover gedaan om het album ‘Little Machines Inside’ helemaal naar hun zin te maken en er een Shambok tic te geven.

Vincent: “Het is niet alleen maar techno, in de plaat zit een verhaal, een golfbeweging. Het verhaal gaat over hoe alle apparaten je leven beheersen. We willen het niet veroordelen hoor, ik ben echt niet tegen technische apparaten, we constateren het alleen maar. “

Shambok blijkt toch een tikje anders te werk te gaan dan de meeste dance acts van deze tijd: “We gebruiken op onze plaat alleen maar analoge synthesysers uit de jaren '70 en '80. Dit geluid leeft namelijk meer, iedereen gebruikt tegenwoordig een scala aan Virtual Instruments/plugins, maar bij analoog is elk stukje anders. Het geluid is voller en warmer en onvoorspelbaar, en daardoor strelender voor het luisterend oor. Ook hebben we Tamara Woestenburg (The Parents) en Quest OneMC (rapper) uitgenodigd om stukken in te zingen, die ik zelf niet kan. ”

Het album stond al op de 3voor12 luisterpaal en wordt al flink gedownload. Vincent vermoedt dat het album zo lekker loopt, omdat het album lekker weg luistert en bekend klinkt. “Het is wellicht geen vernieuwende muziek, maar daar streven we ook niet naar. We willen muziek maken die bij je binnen komt, een emotionele lading heeft, dat is eigenlijk ons enige criterium”.

“We hebben onze investering er in ieder geval al uit en de cd is pas sinds begin januari uitgebracht. Het is heel goed opgepakt allemaal, maar we beginnen bewust rustig aan, het moet niet te veel versnipperen, we houden het dichtbij en willen niet te breed werken. Eerst in Nederland de zalen langs en optreden en dan wellicht langzaam over de grens gaan verkennen”

Eind 2011 staat het tweede album op de planning. “We hebben voor 'Little Machines Inside' tien nummers gekozen die binnen het verhaal passen, maar we hebben in totaal vijfentwintig nummers gemaakt. En daar zitten misschien wel vettere nummers tussen dan die nu op de plaat staan.” Of dat nog niet alles is zijn de heren ook bezig met een remix van ‘Beam Me Up’ van Go Back To The Zoo. Deze wordt eind februari verwacht.