Duister optreden Chapel Club in uitverkocht Rotown

Prima optreden van talentvolle band voor de toekomst

Tekst: Ramon Keyzer Foto's: Erik van 't Hof ,

Aan het eind van de eerste echte zomerse dag van 2011 staat Chapel Club op het Rotown programma voor hun eerste Nederlandse headlining show. Al weken uitverkocht en vorig jaar al flink gehyped in thuisland Engeland doen de verwachtingen rijzen. Na zo’n zonnige dag is het wel even omschakelen naar de duistere sound van dit vijftal uit Londen.

Prima optreden van talentvolle band voor de toekomst

Aan het eind van de eerste echte zomerse dag van 2011 staat Chapel Club op zaterdag 2 april op het Rotown programma voor hun eerste Nederlandse headlining show. Al weken uitverkocht en vorig jaar al flink gehyped in thuisland Engeland doet dit de verwachtingen rijzen. Na zo’n zonnige dag is het wel even omschakelen naar de duistere sound van dit vijftal uit Londen.

Voor Chapel Club moet het in Nederland nog gaan gebeuren. Een al weken uitverkocht Rotown is daarbij een mooi begin. Eerdere optredens op Eurosonic, LLaunch (Paard van Troje) en London Calling begin vorig jaar hebben nog niet voor een in Engeland wel gaande hype gezorgd. Daar werd de band al met hun eerste single door de BBC en NME flink opgepikt. De eerder dit jaar uitgekomen debuutplaat ´Palace´ kan daar wellicht verandering in brengen. 

De duistere sound op het album wordt direct goed vertaald naar het podium. Ook live is overduidelijk dat de band in dezelfde vijver vist als White Lies, Interpol, Editors en Joy Division. Geen verkeerde bands om mee vergeleken te worden, maar echt origineel is het niet. De band weet de nummers goed op te bouwen van klein, duister en dreigend tot groots en bombastisch waarbij de band gelukkig nooit helemaal uit de bocht vliegt. Karakteristiek is de donkere stem van zanger Lewis Bowman en het zware gitaargeluid. Duidelijk verrast door een uitverkochte zaal, spat het spelplezier van het podium.

Na een indrukwekkend begin, met ‘Surfacing’, de single waar het allemaal mee begon, en ´Blind´ zakt de set helaas al snel wat in. Dat merk je ook direct aan het publiek dat gezellig met elkaar de week nog even doorneemt. Zanger Lewis Bowman probeert nog contact te zoeken maar als niemand reageert zit er maar één ding op: doorspelen! Chapel Club is absoluut een goede band, maar de kwaliteit van de nummers is nog niet consistent. Niet zo vreemd als je bedenkt dat deze band met slechts één EP en één album nog niet zo’n heel groot repertoire heeft. De meer ingetogen nummers zijn prima maar helaas net niet spannend genoeg.

De sound is in vergelijking met de eerder genoemde bands iets minder toegankelijk en iets intellectueler misschien. Toch heeft ook Chapel Club enkele prima singels, zoals ze na een half uur laten horen met het catchy ‘All The Eastern Girls’ en ‘Five Trees’. Daarmee haalt de band heel knap het publiek weer bij de les dat ineens joelend om meer liedjes vraagt. Er komt er nog eentje, ‘The Shore’, de favoriet van zanger Lewis Bowman. Een ingetogen maar ook bombastisch episch nummer, waarbij elk bandlid eindelijk echt lekker uit zijn dak mag en kan gaan. Een perfect einde van een wisselend optreden waarbij de balans wel absoluut de goede kant uitslaat. Chapel Club bewijst vooral een band voor de toekomst te zijn, een groeibriljantje. Een mooi begin van een opmars naar meer.