Rotterdam krijgt nieuw muziekpodium: Heidegger Rotterdam krijgt nieuw muziekpodium: Heidegger

Club voor nu-jazz en zwarte muziek wil in november open

, Ingmar Griffioen

Rotterdam krijgt nieuw muziekpodium: Heidegger

Club voor nu-jazz en zwarte muziek wil in november open

Ingmar Griffioen ,

Rotterdam krijgt in november een nieuw muziekpodium. Heidegger gaat zich richten op zwarte muziek als nu-jazz en donderdags ook popconcerten huisvesten. De kelder aan het Grotekerkplein wordt nu verbouwd en moet in november openen met een capaciteit van 600 bezoekers. "We kijken er erg naar uit, het is tijd dat er weer wat gebeurt in de stad."

Club voor nu-jazz en zwarte muziek wil in november open

Rotterdam krijgt in november een nieuw muziekpodium. Heidegger gaat zich richten op zwarte muziek als nu-jazz en donderdags ook popconcerten huisvesten. De kelder aan het Grotekerkplein wordt nu verbouwd en moet in november openen met een capaciteit van 600 bezoekers. "We kijken er erg naar uit, het is tijd dat er weer wat gebeurt in de stad", meldt initiator Ron Biondina.

"Je moet het niet verwarren met de plannen die gesmeed worden voor een vervangend poppodium voor WATT", waarschuwt Aukje Bolle, beleidsmedewerker van de Rotterdamse Dienst Kunst en Cultuur (DKC). "Het is een eigen initiatief van Ron Biondina. De organisatie wordt incidenteel door de gemeente ondersteund met een projectsubsidie, van structurele subsidiëring is geen sprake." Biondina, de vroegere zakelijk leider van Locus 010, bevestigt dat. "We hebben twee keer 10.000 euro gekregen om acht donderdagen pop te programmeren. Maar aanvullende subsidie is nog welkom."

Het is de bedoeling dat Heidegger zichzelf kan bedruipen. "We gaan er van uit dat we van de bar kunnen leven en van de kaartverkoop de artiesten kunnen betalen. Ik heb aan de ING uitgelegd dat we het kunnen redden als we 500 man in het weekend binnen hebben. Dat was voldoende om een lening te krijgen en daar zijn we nu van aan het verbouwen."

De initiatiefnemer heeft een verleden in het door krakers opgezette culturele centrum Locus 010, dat in 2007 de deuren sloot. "Een van de bestuursleden stak achteraf nog het pand in de fik. Nee, daar wil ik niks meer over horen", zegt Biondina resoluut. "Ik ben nu met een hele andere ploeg bezig." Heidegger zit in een cultureel bedrijfsverzamelgebouw, waar ook evenementenorganisaties als Lucky Dubz en Strange Fruit, een label, striptekenaars, tv-makers en grafische bureaus huizen. "Dat is meteen ons netwerk."

Biondina werkt met een groep programmeurs, waarvan de nog onbekende Patrick van Rooij de leiding krijgt. De Dutch Nu-Jazz Movement, met Monsieur Dubois, Flowriders en State Of Monc, gaat ook avonden programmeren. Evenals de Londense soul-producer Colonel Red en drummer-producer Greg Smith. Een andere programmeur is filosoof, reden waarom het podium vernoemd is naar de vanwege zijn Nazi-lidmaatschap omstreden Duitse filosoof Martin Heidegger. "We vinden die naam wel jazzy. En we gaan ook debatten organiseren. Daar past iemand die compleet fout is geweest en toch een van de grote denkers van de vorige eeuw was wel bij."

Heidegger gaat van vrijdag tot maandag live-muziek programmeren, met op zondag luisterconcerten en maandag jamsessies. "We willen de concerten combineren met dj's die de hele nacht doorgaan en vragen of muzikanten daar ook aan meedoen. Een beetje volgens het Wicked Jazz Sounds idee. Lantaren/Venster gaat de grote namen doen en wij wat eraan komt." Muzikaal moeten we denken aan jazz en alles wat daarvan afgeleid is, dus ook balkan-jazz, funk en hiphop. "Daarnaast gaan we op donderdag pop programmeren samen met de mensen van MOVE. Dinsdags is er de ene week een culturele netwerkavond en de andere modern klassiek of moderne dans en woensdag is er debat met showorkest."

Heidegger wil in november de deuren openen in de kelder van Grotekerkplein 70, net achter de Coolsingel. De website is pas rond 1 november online.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam