Geen Bazar Curieux dit jaar Geen Bazar Curieux dit jaar

Organisator Hamelink kiest voor rol als productiehuis en projecten als Kytopia

, Ingmar Griffioen

Geen Bazar Curieux dit jaar

Organisator Hamelink kiest voor rol als productiehuis en projecten als Kytopia

Ingmar Griffioen ,

Bazar Curieux gaat niet door dit jaar. In december vond het kleine zusje van Motel Mozaïque nog plaats in de Maassilo. Organisator Harry Hamelink kiest nu voor een serie losse evenementen, zoals Kytopia deze zaterdag. "We doen als stichting naast Motel ook acht à negen projecten per jaar en die zijn eigenlijk in plaats van Bazar Curieux gekomen."

Organisator Hamelink kiest voor rol als productiehuis en projecten als Kytopia

Het Rotterdamse festival Bazar Curieux gaat dit jaar niet door. In december vond het kleine zusje van Motel Mozaïque nog plaats in de Maassilo. Organisator Harry Hamelink kiest nu voor een serie losse evenementen, zoals Kytopia deze zaterdag. "We doen als stichting naast Motel ook acht à negen projecten per jaar en die zijn eigenlijk in plaats van Bazar Curieux gekomen."

Volgens Hamelink treedt de stichting steeds meer als productiehuis naar voren. Kytopia is daar een goed voorbeeld van. Colin 'Kyteman' Benders ontwikkelde op verzoek van Hamelink voor Oerol een culturele vrijstaat. Acht dagen lang experimenteerde hij erop los in een bos op Terschelling. Hamelink: "Nu heb ik hem uitgedaagd om hetzelfde in het landschap van Rotterdam te doen. In een bouwput. Hij is komen kijken en heeft zijn mede door het sloopgebied geïnspireerde ideeën samengebracht in de voorstelling van komende zaterdag."

Plaats van handeling is een bouwput in het stationsgebied, zoals Hamelink onder de vlag van Parfum de Boem Boem eerder al Spinvis, Janne Schra & Torre Florim en Goslink in bouwputten liet optreden. Parfum de Boem Boem zoekt volgens de programmeur bewust de bouwputten op, omdat ze typerend zijn voor het huidige landschap van de stad. "En omdat de stad geen groot poppodium heeft, worden dit soort locaties ook gebruikt."

Bazar Curieux ontstond in 1995, verdween een paar jaar, om vervolgens weer in Nighttown en de Maassilo op te duiken. "Het was in eerste instantie de naam voor een project dat ik deed met de Belgische popscene, die toen met dEUS, Moondog Jr. en Evil Superstars bijzonder in opkomst was. Bazar heeft al twee of drie gedaantes gehad." Een bewuste keuze volgens de Rotterdammer, die ervoor waakt om hetzelfde te blijven doen. "Na een jaar of drie in de Maassilo vind ik het nu interessant om weer andere dingen te gaan doen."

Dat de Maassilo nog verbouwd moet worden en momenteel niet over een goede geluidsinstallatie en akoestiek beschikt, heeft volgens Hamelink niet meegespeeld. "Er wordt hier in Rotterdam elk jaar wel een locatie verbouwd. Dat zie ik eerder als een uitdaging. In dit geval heb ik ervoor gekozen het over een andere boeg te gooien." Dat leidt na Kytopia op de hele korte termijn nog niet tot meer projecten. "Daar zijn we nu wel heel hard over aan het nadenken."

Hamelink behoort tot de vele Rotterdamse cultuurorganisatoren, die popgerichte plannen indienden en door de gemeente gehonoreerd zagen. Daarvoor was twee ton vrijgekomen WATT-subsidie beschikbaar. "Hoe je ook denkt over het wegvallen van WATT, het is wel goed dat de gemeente dit meteen mogelijk maakt." Zo is het volgens de organisator ook goed dat partijen als Off_Corso en Lantaren/Venster grotere popconcerten gaan organiseren. "Ik ben van plan om in ieder geval in de Rotterdamse Schouwburg te gaan programmeren. Daar heb ik met Motel en Nighttown al concerten van Antony and the Johnsons, Belle & Sebastian en Mogwai gedaan."

De voorstelling van Kytopia op zaterdag 2 oktober in Rotterdam is uitverkocht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam