Fun Lovin' Criminals zijn het nog niet verleerd Fun Lovin' Criminals zijn het nog niet verleerd

Discotheek Off_Corso verandert in een echte concertzaal

, Tekst: Francis Pronk, foto's: Marcel van Leeuwen

Fun Lovin' Criminals zijn het nog niet verleerd

Discotheek Off_Corso verandert in een echte concertzaal

Tekst: Francis Pronk, foto's: Marcel van Leeuwen ,

Fun Lovin' Criminals hadden in de jaren '90 een grote hit met 'Scooby Snacks'. Hun enige grote hoogtepunt in Nederland, want daarna hebben we weinig meer van deze band vernomen. Zonde, want deze New Yorkers hebben veel goede albums gemaakt. Deze band is in ieder geval niet opgehouden met muziek maken. Dit jaar is hun album 'Classic Fantastic' uitgekomen en ze touren eindelijk weer door Nederland. Vandaag staan ze in Off_Corso in Rotterdam. Zouden ze, ondanks dat ene hitje, kunnen overtuigen vanavond?

Discotheek Off_Corso verandert in een echte concertzaal

Het optreden van Fun Lovin' Criminals zou eerst plaatsvinden in Watt. Helaas is Watt niet meer en is het optreden verplaatst naar Off_Corso. Een aparte locatie voor een concert, aangezien het doorgaans een discotheek is. Bij binnenkomst kan het publiek genieten van een ruime zaal wat absoluut een must is in Rotterdam. Aangezien Watt er niet meer is, kan dit wellicht dé nieuwe concertzaal van Rotterdam worden. Natuurlijk hebben we Rotown, maar daar zou Fun Lovin Criminals absoluut niet hebben gepast. Er zijn plannen dat Waterfront weer opengaat, maar helaas wordt de opening steeds uitgesteld. Wordt Off_Corso het nieuwe Watt? We zullen het zien in de toekomst.

Het valt meteen op dat er weinig (tot geen) tieners in de zaal zijn. Het publiek bestaat voornamelijk uit dertigers en ouder. Het voorprogramma wordt gedaan door de Engelse band The Chemists. Opener 'This City' wordt niet goed ontvangen door het publiek, mede door het slechte geluid. 'Hear Our Song' is een nummer met een catchy refrein, maar het wordt helaas niet opgepikt door het publiek. De muziek van de band is erg poppy, wat ver weg ligt van het genre van Fun Lovin' Criminals. Een slecht gekozen support act? Deze band doet tijdens de hele Europese tour het voorprogramma van Fun Lovin' Criminals. The Chemists zouden beter tot hun recht komen als support act van een popband, het is geen slechte band. Na acht nummers is het gedaan voor de band. Ze laten met 'Radio Booth' nog horen wat ze in huis hebben en maken dan plaats voor de band waar iedereen met smart op wacht: Fun Lovin' Criminals.

Rond de klok van half 10 is het eindelijk zover en komen de drie New Yorkse heren van Fun Lovin' Criminals het podium op. Ze worden ontvangen met luid applaus en de zaal is opvallend vol. Eén hitje gescoord in Nederland, maar toch een grote fanbase gecreëerd. Ze openen met 'We The Three' om even goed duidelijk te maken aan het publiek wie er voor hun neus staat. De sfeer zit er meteen in en wonder boven wonder is het geluid beter dan bij het voorprogramma. Het is al gauw duidelijk dat het publiek niet alleen komt voor 'dat ene hitje'. Off_Corso staat vol met échte liefhebbers van de band. 'Big Nite Out' en 'Mi Corazon' doen het erg goed. Veel mensen kennen de teksten en er wordt flink gedanst. Fun Lovin' Criminals is al vanaf 1993 actief en is het nog niet verleerd. Het publiek doet ook lekker mee: zwaaien en klappen als hen dat gevraagd wordt en er wordt genoten in de zaal. De samples in de nummers mogen niet ontbreken. Bijna ieder nummer wordt begonnen of geëindigd met het geluid van chimes (opgehangen klankstaafjes die een sprookjesachtig geluid voortbrengen). Na de uitspraak van zanger Huey Morgan: "Do you like rock and roll music?" vertolken ze hun grote hit 'Scooby Snacks'. Het publiek springt, juicht, brult mee; oftewel: het is een groot feest in Off_Corso. Vooral de zanger heeft een leuke interactie met het publiek. Er wordt zelfs tequila gedeeld met een bezoeker op de eerste rij. Na de bekendste Fun Lovin' Criminals hit is het tijd voor een rustiger nummer ter compensatie. "I Can't Get With That" (Schmoove Version) klinkt door Off_Corso en zanger/gitarist Huey tovert de een na de andere solo uit zijn gitaar. Er komen nummers voorbij van werkelijk alle uitgebrachte albums van de band. Bij 'Bombin' The L' wisselt Huey zijn gitaar in voor een heuse hardrock gitaar. De muzikanten hebben schijnbaar veel plezier in het spelen en zelf na anderhalf uur spelen hebben ze nog energie over. Na toegift 'Love Unlimited' volgt toegift 'Live Have Love'. Als dat nog niet genoeg is komt er nóg een toegift. Met 'All The Time In The World' komt er een einde aan de bijna twee uur durende set van deze Amerikanen. Zelfs boven op het balkon wordt er flink gedanst. De band is het absoluut niet verleerd en hebben bewezen dat ze nog jaren mee kunnen. Minpuntje is de overdreven veel mist die om de haverklap het podium op werd geblazen. Een paar keer is leuk, maar constant wordt irritant. Het publiek wil graag de band zien en voor een mistbank kunnen ze ook elders terecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam