Debuutalbum Goslink over de liefde en het leven Debuutalbum Goslink over de liefde en het leven

Stil Leven vol muzikale en tekstuele huzarenstukjes

, Tekst: Marin van Campen

Debuutalbum Goslink over de liefde en het leven

Stil Leven vol muzikale en tekstuele huzarenstukjes

Tekst: Marin van Campen ,

Harm Goslink is geen onbekende in de muziekwereld en zeker niet in Rotterdam. Na eerst vrijwilliger te zijn geweest bij El Pino is deze muzikant en kunstenaar al enige jaren solo aan de weg aan het timmeren. Goslink liet afgelopen mei op het jubileumfeest van 3VOOR12/Rotterdam al horen wat we konden verwachten en daar is het dan: zijn debuutalbum op het Excelsior-label: 'Stil Leven'.

Stil Leven vol muzikale en tekstuele huzarenstukjes

Samen met je geliefde op een kleedje in een lavendelveld in de zomerse Provence. Nippend aan een glas koele rosé en genietend van een baguette en een uitgebreid assortiment van heerlijke kaasjes.

Dat is het beeld dat sommige mensen ongetwijfeld krijgen bij het horen van het debuut van Goslink. Dit zijn mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Luisteraars die wel bekend zijn met het Nederlands zullen merken dat de relaxte, zomerse liedjes op 'Stil Leven' voorzien zijn van teksten die niet alleen maar gaan over zuchtmeisjes in korte rokjes.

'Wil Je Me Voeren' bijvoorbeeld. Hierin maakt de zanger zijn uitvaartwensen duidelijk: hij wil gevoerd worden aan de krokodillen in Costa Rica. De doodskist dient te zijn gemaakt van fruitkistjeshout. Dat is hetzelfde materiaal waar Goslink veel van zijn eigen instrumenten van maakt.

Niet alleen fruitkistjes, maar ook koekblikken, flessen, wijnglazen en saladeschalen vormen de basis van het intrumentarium van deze muzikant/kunstenaar. Korte, instrumentale nummers met deze niet alledaagse instrumenten zijn over de hele cd verspreid, als variatie op de gezongen liedjes.

Sommige van die liedjes komen enigszins cabaretesk over. Waaronder het tragikomische 'Marietje'. Een nummer over wederzijdse liefde die de goedkeuring van de ouders van het meisje niet kan dragen. De mannelijke hoofdpersoon hierin weet van zijn ‘schoonouders’ af te geraken, maar verliest daarbij ook zijn geliefde. In 'Cocaïne' vergelijkt Goslink zijn vriendin met diverse drugs. Een liefde die dus niet goed voor hem is en waar hij aan kapot gaat. Een vrouw wordt ongetwijfeld liever met andere dingen vergeleken.

Nee, het leven dat Goslink op 'Stil Leven' bezingt is niet het meest prettige. Nagenoeg alle problemen die de liefde met zich mee kan brengen worden bezongen. Angst, verdriet en pijn komen naar voren in 'Paranoia', waarin geconcludeerd wordt dat de zanger eigenlijk een wetenschappelijk experiment is.

'Stil Leven' sluit af met het gevoel zoals beschreven in het begin. Dit keer ervaren de Nederlanders echter ook die Franse stemming. Zoals de titel van dit liedje al doet vermoeden is 'Ma P’tite Gazelle' een Franstalig nummer. Een passend einde van een album vol prachtige luisterliedjes, voorzien van tekstuele hoogstandjes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam