3VOOR12/Rotterdam: Einde in zicht voor Tocado Records 3VOOR12/Rotterdam: Einde in zicht voor Tocado Records

Leen Steen trekt stekker uit eigen Rotterdamse label

, Marin van Campen/3VOOR12/Rotterdam

3VOOR12/Rotterdam: Einde in zicht voor Tocado Records

Leen Steen trekt stekker uit eigen Rotterdamse label

Marin van Campen/3VOOR12/Rotterdam ,

Tocado Records stopt ermee. In januari 2011, wanneer het Rotterdamse label precies veertien jaar bestaat, valt definitief het doek. Waarom nu stoppen? En hoe gaat het verder met de artiesten op het label? 3VOOR12/Rotterdam vraagt het aan Mister Tocado zelf.

Leen Steen trekt stekker uit eigen Rotterdamse label

Tocado Records stopt ermee. In januari 2011, wanneer het Rotterdamse label precies veertien jaar bestaat, valt definitief het doek. In de loop der jaren een begrip geworden in de Rotterdamse underground. Bands en artiesten als Elle Bandita, Stöma, The Bullfight, Mark Lotterman, Yoshimi en Harry Merry staan of stonden onder contract bij het bedrijf van Leen Steen. Laatstgenoemde act is eveneens de best verkopende artiest uit de Tocado-stal. 

Leen Steen is ooit bij toeval in zijn eigen onderneming gerold en heeft dat weten uit te bouwen tot een gerespecteerd undergroundlabel. Waarom nu stoppen? En hoe gaat het verder met de artiesten op het label? 3VOOR12/Rotterdam vraagt het aan Mister Tocado zelf.

Wat is de reden om de stekker uit Tocado Records te trekken?
“Ik heb er meerdere redenen voor. De voornaamste is dat ik onlangs ook ben gaan schrijven. Hier heb ik veel tijd en een leeg hoofd voor nodig. Dit is erg moeilijk, vooral nu Exit (waar Steen artistiek leider is, MvC) weer open is. Ik heb sindsdien geen letter meer op papier gekregen. Dat zal vanaf oktober wat meer onder controle zijn, want dan krijg ik daar een nieuw zakelijk leider erbij die mij veel werk, en daarmee ook tijd, uit handen kan nemen.”

“Een andere reden is de groei van Tocado. Ik kom momenteel niet verder met dit label zonder bij een bank aan te kloppen om daar veel geld te lenen en vervolgens personeel aan te nemen. De limiet van wat ik in mijn eentje kan doen is bereikt. Ondanks de werkzaamheden die vrijwilligers en stagiairs voor Tocado doen.”

“Als derde reden kan ik zeggen dat ik het allemaal wel gezien heb. In het begin ben je nog enthousiast over alle nieuwe dingen die je meemaakt, maar op een gegeven moment weet je het wel. Dit hangt natuurlijk ook samen met het feit dat je aan het plafond van je mogelijkheden zit.”

“Het is met Tocado ook vechten tegen de bierkaai. Stöma bijvoorbeeld kan nog zo goed zijn, maar het is wel instrumentaal. Daar kom je gewoon niet mee binnen bij radiostations, ze weten niet wat ze ermee aan moeten. Voor Harry Merry geldt hetzelfde. De enige die nog wat airplay heeft gekregen is Elle Bandita, maar die werd dan ook meteen weggekaapt bij Tocado. Zo wordt het spel gespeeld en dat is ook wel logisch. Het is ook goed voor Ryanne (van Dorst, alias Elle Bandita, MvC) en ik vind het ook niet erg.”

Heb je gedacht aan een opvolger?
“Daar heb ik wel aan gedacht, maar dat zag ik toch niet zitten. Ik ben dan namelijk nog een jaar bezig met deze persoon in te werken en te introduceren bij mijn netwerk en daar heb ik geen zin in. De stichting blijft echter wel bestaan. Deze kan bijvoorbeeld door anderen gebruikt worden om festivals of iets dergelijks te organiseren. Daarnaast weet je natuurlijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het businessmodel van Tocado is in principe goed, het stopt niet omdat het slecht gaat met het label. Wie weet kom ik opeens met een geniaal idee, dan kan ik het op ieder moment weer opstarten. Ik blijf er dus nog met één been in.”

Wat was de reactie van de Tocado-artiesten?
“De meesten waren heel erg verbaasd. Bands als The Monroes en The Bullfight zijn nu net lekker bezig in Duitsland. Zij vonden het extra jammer dat deze beslissing nu net in een voor hen goede periode is gevallen. Hopelijk pakt iemand anders deze bands op.”

Wat gaat er nu gebeuren met de artiesten uit de Tocado-stal?
“Ik probeer ze onder te brengen bij andere labels. Zonder namen te noemen kan ik vertellen dat ik hierover contact heb met verschillende labels die minstens evenveel voor hen kunnen doen dan ik met Tocado. Het liefst geef ik de bands onderdak bij labels die meer te bieden hebben dan Tocado, zodat het voor hen ook weer een stapje omhoog zal zijn. Dat is natuurlijk niet makkelijk, maar we zullen het zien!”

In januari zal het Tocado-tijdperk afgesloten met een afscheidsfeest, verdeeld over meerdere avonden, in Steens eigen Exit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam