WaterFront gaat niet voor begin 2011 open

Heropening podium nu uitgesteld in afwachting van overname

Ingmar Griffioen ,

De opening van WaterFront Rotterdam is wederom uitgesteld, omdat projectleider Dianthus Panacho het pand wil overnemen van de huidige eigenaar. "Ik heb een bod gedaan, daar zijn we nu over in onderhandeling." Wanneer WaterFront wel opengaat is afhankelijk van de eventuele overdracht. "Dan kan ik pas een exploitatievergunning aanvragen. Ik hoop op eind januari, begin februari."

Heropening podium nu uitgesteld in afwachting van overname

De opening van WaterFront Rotterdam is wederom uitgesteld. In september werd de opening vertraagd door lekkages, maar ook de maand november wordt niet gehaald. De reden is dat projectleider Dianthus Panacho bezig is het pand over te nemen van de huidige eigenaar. "Ik heb een bod gedaan, daar zijn we nu over in onderhandeling." Wanneer WaterFront wel opengaat is afhankelijk van de eventuele overdracht. "Dan kan ik pas een exploitatievergunning aanvragen. Nu mogen we er officieel nog niet in zitten. Ik hoop op eind januari, begin februari. Als de overname doorgaat."

Het probleem met de lekkages is inmiddels verholpen. Panacho: "Hoewel je dat nooit zeker weet. Het pand ligt onder een wegdek en dat beweegt." WaterFront staat verder grotendeels in de startblokken. "Er moet nog een bar in en een lounge-hoek, maar dat zijn geen grote ingrepen. In principe zijn we klaar voor exploitatie van een podium met twee zalen." Dat geldt ook voor het personeel, waaronder de programmeur wiens naam Panacho nog niet onthult. "Iedereen staat nu 'on hold'. Ik heb ook mensen voor de productie, licht, geluid en marketing in de coulissen staan."

Panacho trad sinds juni op als projectleider van het pand aan de Boompjeskade namens de nieuwe huurder Bosporus Bridges. De Rotterdammer wil het podium echter overnemen om te voorkomen dat het 'een zalenverhuurcentrum' wordt. "De keuze was: opstappen of overnemen." Na een overname wordt Panacho de eigenaar, maar niet de creatief directeur. "Je moet het altijd houden bij dingen waar je goed in bent. Mijn belangrijkste insteek is om WaterFront levensvatbaar te houden, zodat we over tien tot twintig jaar nog een podium hebben à la de Melkweg in Amsterdam."

Hoewel de ene na de andere zaal na het wegvallen van Watt subsidie voor popprogrammering krijgt, is dat voor WaterFront nog geen zekerheid. Gemeentewoordvoerder Marieke van Gruijthuijsen liet in september nog weten dat er geen subsidierelatie is. "En er is geen geld. We zijn wel in gesprek met WaterFront, dat heeft tot nu toe niet tot geleid tot honorering van de aanvragen." Panacho hoopt dat de zaken er na een overname beter voor staan. De aanvraag voor popsubsidie moet voor 1 januari ingediend worden. Panacho: "Mochten we tijdig zijn, dan zie ik geen reden waarom we geen subsidie zouden krijgen. Ook als de Stichting WaterFront geen subsidie krijgt, wil ik nog steeds doorgaan. Dan wordt de programmering wel commerciëler."

Ondertussen zijn de oefenruimtes aan de Boompjeskade nog altijd geopend, maar er oefenen wel steeds minder bands. Dat is niet zo gek volgens Panacho: "Want de organisatie er omheen is nu doods. We bieden bands nu ook geen nieuwe huurcontracten aan." Als WaterFront de deuren opent wil Panacho de oefenruimte-capaciteit verdubbelen. "We hebben nu acht oefenruimtes, plus drie zonder backline, dus er moeten dan dagelijks zestien bands kunnen oefenen."