Airship pakt uitverkocht Rotown in Airship pakt uitverkocht Rotown in

Jonge band weet te inponeren

, Tekst: Ramon Keyzer Foto's: Peter de Hoog

Airship pakt uitverkocht Rotown in

Jonge band weet te inponeren

Tekst: Ramon Keyzer Foto's: Peter de Hoog ,

Vlak voordat ze op London Calling spelen mag Rotown het uit Manchester afkomstige Airship verwelkomen voor hun eerste headlining show buiten Engeland. Na een indrukwekkend optreden op Lowlands eerder dit jaar is het nu aan Airship om een uitverkocht Rotown in te pakken.Jonge band weet te inponeren

Vlak voordat ze op London Calling spelen mag Rotown het uit Manchester afkomstige Airship verwelkomen voor hun eerste headlining show buiten Engeland. Met een nogal standaard bezetting van gitaar, bas, drums en toetsen weet Airship een absoluut niet standaard maar juist origineel en spannend geluid te produceren. Na een indrukwekkend optreden op Lowlands eerder dit jaar is het nu aan Airship om een uitverkocht Rotown in te pakken.

Het jonge Airship bracht afgelopen zomer haar tweede EP uit waarvan vooral titeltrack ´Algebra´ de aandacht trok. Na eerdere optredens op Lowlands en het voorprogramma van Editors en laatst nog Biffy Clyro mag Rotown deze zeer talentvolle band welkom heten voor hun eerste headlining show buiten Engeland. En daar zijn de vier kerels uit Manchester duidelijk erg blij mee. “It’s pretty nice to see so many people” begint zanger Elliott Williams rustig, om enthousiast te vervolgen met “It’s fucking awesome!”.

Tegen de achtergrond van oorlogsbeelden in zwart wit begint Airship intiem en indrukwekkend. Wat als klein slaapliedje op piano begint eindigt uiteindelijk in een grote eruptie van agressie en geluid. Het zijn dergelijke structuren die de muziek bij deze jonge Britten zo interessant maakt. Bijna alle nummers beginnen zeer sterk maar enkele liedjes dreigen halverwege in te zakken, door bijvoorbeeld wat ééntonige drums. Gelukkig duurt dat nooit lang en weten ze met een verrassende wending de aandacht weer volledig terug te pakken. Zo bouwen ze op van stil naar luid in opener ´Woodworm´ maar ook andersom zoals in ´Jesus´.

Met een nogal standaard bezetting van gitaar, bas, drums en toetsen weet Airship een absoluut niet standaard maar juist origineel en spannend geluid te produceren. “White Lies meets early Radiohead” staat er op de Rotown posters, toch dekt dat de lading absoluut niet. Als je goed luistert hoor je heel ver weg de geest van Thom Yorke rond dolen in een enkel nummer. Het meest nog in ´Spirit Party´ maar toch veel minder dan op de laatste EP. Airship heeft vooral een eigen geluid!

De zwart wit beelden komen nog een keer terug en vormen een perfecte aanvulling op de muziek. Door het niet bij alle nummers te gebruiken blijft het ook zijn kracht behouden en trekt het je aandacht nog net even meer dan de muziek alleen al doet. De meeste nummers zijn sterk maar toch steken er een paar bovenuit, zoals singel ´Algebra´ maar ook ´Kids´ en ‘Spirit party’, de iets meer catchy liedjes. Afsluiter ´Mr. Riddle´ wordt van heel stil en ingetogen langzaam opgebouwd, dan blijkt zanger Elliott Williams ook over een prima kopstem te beschikken. Terwijl hij het podium na een klein uur verlaat speelt de band nog even door.

Airship is absoluut een band om in de gaten te houden. Nu al mooi maar uit het optreden in Rotown klinkt vooral ook de potentie door. In januari spelen ze op Eurosonic, maar na de release van een debuutalbum begin 2011 zullen ze in het voorjaar vast weer terug naar Nederland komen!

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam