Wethouder Grashoff: “Het gaat niet goed met Rotterdamse dancesector” Wethouder Grashoff: “Het gaat niet goed met Rotterdamse dancesector”

D66 stelt actieplan op, wethouder denkt aan richtlijnen

, Fiona Fortuin

Wethouder Grashoff: “Het gaat niet goed met Rotterdamse dancesector”

D66 stelt actieplan op, wethouder denkt aan richtlijnen

Fiona Fortuin ,

Eerder uitten de lokale oppositiepartijen D66 en SP hun zorgen over het uitgaansleven in Rotterdam. Het aantal bezoekers daalt en van pluriformiteit is nauwelijks meer sprake. Ook wethouder Grashoff van Cultuur erkent nu de problemen in zijn stad. “Er is wel degelijk iets aan de hand.”

D66 stelt actieplan op, wethouder denkt aan richtlijnen

De Rotterdamse gemeenteraad neemt de kritiek op het homogene uitgaansleven serieus. Tot tweemaal toe zette de lokale SP ‘verschraling van het uitgaansleven’ als punt op de agenda. Andere oppositiepartij D66 heeft middels een enquête onder danceorganisatoren de deplorabele stand in het uitgaansleven aan willen tonen. Wethouder Grashoff erkent het probleem nu ook. “Het aantal bezoekers loopt terug, het gaat niet goed met het Rotterdamse uitgaansleven.”

Sinds het schietincident in Hoek van Holland zijn de regels rondom grootschalige dancefeesten in Rotterdam strenger geworden. Verschillende dance-events worden op voorhand afgelast of mogen in hun huidige vorm niet doorgaan. Zo mag van de gemeente de Fast Forward Dance Parade alleen op een afgesloten terrein plaatsvinden.

Maar niet alleen eenmalige evenementen verkeren in zwaar weer, het nachtleven in zijn totaliteit heeft een flinke knauw gekregen. Het aantal mensen dat uitgaat loopt sterk terug en ook de sfeer is naar verluidt verhard. Volgens D66-lijsttrekker Salima Belhaj is dit deels een gevolg van Hoek van Holland. “Bij de clubs staat tegenwoordig wel twee tot drie keer zoveel politie. Dat bevordert de sfeer in de stad allerminst. In heel Nederland hebben clubs het zwaarder dan normaal, maar in Rotterdam wordt het almaar lastiger om iets te doen.”

De partij heeft daarom gesprekken gevoerd met verschillende danceorganisaties en dj’s in de stad om de problemen in kaart te brengen.  Belhaj: “Deze mensen voelen zich niet serieus genomen door de politiek. De overheid heeft geen idee wat zich afspeelt en wie wie is.”

Als gevolg van een gebrek aan kennis is de markt verstoord geraakt, zo stelt Belhaj: “Verschillende organisaties geven ontzettend veel vrijkaarten weg. Dit zijn partijen die subsidie krijgen, maar rete commercieel programmeren. In subsidie-aanvragen moet je je programma-ideeën meesturen. De gemeente kent vaak die namen niet, geeft wel een akkoord, maar avonden met Erick E en Chuckie hoef je geen subsidie te geven. Commerciële partijen zeggen zo door de gesubsidieerde instellingen te worden weggeconcurreerd.”

Wethouder Grashoff van Cultuur onderkent dat er “wel degelijk iets aan de hand is”, zo laat zijn woordvoerster Ria van der Linden weten. Maar, zo zegt ze, van oneerlijke concurrentie is volgens Grashoff geen sprake. Ook is er geen verband met het incident in Hoek van Holland te trekken. “De regels zijn niet strenger geworden, de handhaving ervan wel. Maar dat geldt alleen voor grotere feesten.”

Wat er volgens de wethouder dan wel mis is? “Het aantal bezoekers loopt sterk terug”, zegt Van der Linden. “Dat komt deels door de economische crisis, maar ook door een veranderend gedrag onder organisaties. Zoals Grashoff stelde in de commissievergadering: te vaak wordt er nu gevochten om de koek, maar beter is om de koek gezamenlijk groter te maken. Je hoort niet te touwtrekken om dezelfde acts, zoals nu gebeurt. En goede samenwerking kan zorgen voor een beter en divers uitgaansleven.”

Kritiek op het  uitgaansleven van Rotterdam is dan ook niet nieuw. Zo’n vier jaar geleden sprak ex-cultureel entrepreneur  Ted Langenbach al over ‘verhuurschuurcultuur’ en een gebrek aan pluriforme dansavonden. Belhaj van D66: “We hadden misschien ook eerder in moeten grijpen. Nu wij trammelant zijn gaan trappen, lijkt de coalitie het op te pakken.”

Na D66 heeft ook de wethouder met betrokkenen in de dancesector rond de tafel gezeten. Zijn plan is nu om richtlijnen op te stellen. Woordvoerster Van der Linden: “Er moet meer duidelijkheid komen en betere afspraken tussen de organisaties om ervoor te zorgen dat gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde instanties elkaar niet in de wielen rijden.” Volgens haar hoeven de gemeenteraads-verkiezingen zijn plan niet in de weg te staan. “Er is niet direct een nieuwe wethouder, zodra de stemuitslag bekend is, dat duurt even. De wethouder wil zo snel mogelijk met alle partijen rond de tafel. Er is nog geen datum, maar lang zal het niet duren.”  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam