Nieuw werk New Cool Collective goed ontvangen in Rotown Nieuw werk New Cool Collective goed ontvangen in Rotown

Dertien-koppig orkest presenteert nummers van het album "Pachinko"

, Tekst & foto's: Robert Zwamborn

Nieuw werk New Cool Collective goed ontvangen in Rotown

Dertien-koppig orkest presenteert nummers van het album "Pachinko"

Tekst & foto's: Robert Zwamborn ,

Onder toeziend oog van Ari en Jules Deelder achter de draaitafel speelt Benjamin Hermans en zijn New Cool Collective op maandagavond 29 maart in Rotown. Dat het collectief nog altijd een grote fanschare heeft, blijkt uit het feit dat de zaal uitverkocht is. Het optreden staat met name in het teken van het nieuwe album Pachinko, dat op 2 april verschijnt.

Dertien-koppig orkest presenteert nummers van het album "Pachinko"

Onder toeziend oog van Ari en Jules Deelder achter de draaitafel speelt Benjamin Hermans en zijn New Cool Collective op maandagavond 29 maart in Rotown. Dat het collectief nog altijd een grote fanschare heeft, blijkt uit het feit dat de zaal uitverkocht is. Het optreden staat met name in het teken van het nieuwe album Pachinko, dat op 2 april verschijnt. Het publiek heeft deze avond dan ook de eer om veel van dit nieuwe materiaal voor het eerst live te horen.

Onder luid applaus stappen de 19 muzikanten het podium van Rotown op. Toepasselijk opent NCC met Pachinko, tevens titel- en openingsnummer van het nieuwe album. Het nummer, vernoemd naar een Japans flipper-/gokspel, knalt vanaf moment één de zaal in. Hoewel dit in het begin nog een muur van geluid oplevert (wat wil je met 13 blazers in een relatief kleine zaal als Rotown), wordt de toon gezet voor een muzikaal hoogstaande avond.

NCC maakt vanavond duidelijk waarom de band nog steeds zo populair is. Zowel tijdens als tussen de nummers worden moeiteloos vele stijlen, ritmes en tempo´s met elkaar afgewisseld. Denk hierbij aan jazz, swing, pop, disco, salsa, latin, ska, funk en rock n´ roll. Ook is er veel ruimte voor sax-, trompet-, trombone-, klarinet-, gitaar- en percussiesolo´s, waarin de individuele kwaliteiten van de muzikanten nog maar weer eens worden onderstreept. Niet voor niets heeft gitarist Anton Goudsmit dit jaar de Boy Edgar award gewonnen voor zijn verdiensten in de Nederlandse jazzmuziek.

Halverwege het optreden wordt de band uitgebreid voorgesteld aan het publiek. Tevens wordt een flink aantal mensen bedankt. Met name toetsenist Willem Friede wordt uitgebreid in het zonnetje gezet vanwege zijn enorme bijdrage aan het nieuwe album. “Willem heeft alles gedaan!”, aldus Herman.

De nieuwe nummers wordt zeer goed ontvangen door het publiek, dat zich door de avond heen steeds meer gaat bewegen. Van het nieuwe album worden onder andere Pasmo, Black Gardenia en The Diabolical Dr. Z gespeeld. Dat veel materiaal écht nieuw is, blijkt uit het feit dat Benjamin Herman in de aankondigingen meer dan eens de titel van een nummer is vergeten of de verkeerde titel aankondigt.

Het maakt allemaal niet uit. De sfeer in Rotown is uitstekend, NCC zet een dijk van een optreden neer en geeft een veelbelovend voorproefje van het nieuwe album Pachinko. Jules Deelder keek, en zag dat het goed was.

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam