Katzenjammer treft kelder vol overenthousiast gelegenheidspubliek Katzenjammer treft kelder vol overenthousiast gelegenheidspubliek

Noorse High School Musical in WATT

, Tekst: Edwin Borst Foto's: Robert Tjalondo

Katzenjammer treft kelder vol overenthousiast gelegenheidspubliek

Noorse High School Musical in WATT

Tekst: Edwin Borst Foto's: Robert Tjalondo ,

De basement van Watt staat niet bekend als de vrolijkste concertlocatie van Nederland. Het donkere hol is vanwege het chronisch tekort aan daglicht vooral geschikt voor gruntende metalzangers en beukende hiphopbeats. De proeve van bekwaamheid voor de vier Noorse multi-instrumentalistes van Katzenjammer is vanavond dan ook of hun uitgelaten mix van zigeunermuziek, klezmer, folk, pop en ska wat licht kan laten binnendringen in de Rotterdamse kelder.

Noorse High School Musical in WATT

De basement van Watt staat niet bekend als de vrolijkste concertlocatie van Nederland. Het donkere hol is vanwege het chronisch tekort aan daglicht  vooral geschikt voor gruntende metalzangers en beukende hiphopbeats. De proeve van bekwaamheid voor de vier Noorse multi-instrumentalistes van Katzenjammer is vanavond dan ook of hun uitgelaten mix van zigeunermuziek, klezmer, folk, pop en ska wat licht kan laten binnendringen in de Rotterdamse kelder. De uitverkochte zaal kan daarbij vanavond in ieder geval goed van pas komen.

Die uitverkochte zaal behoeft wel enige nuance, want het publiek bestaat vanavond voor een overgroot deel uit scholieren die hun CKV-bonnen klassikaal komen inleveren. De drie Nederlandse meisjes van voorprogramma La Gaîté kijken verbaasd op als na hun eerste nummer een gejuich opstijgt alsof Rihanna in eigen persoon de bühne heeft bestegen. De jazzy chansons van het trio mogen dan niet direct uitnodigen tot de euforische stemming die er vanavond heerst, het talent dat deze dames bezitten doet dat wel. Als er nog wat gesleuteld wordt aan de onwennige podiumpresentatie staat hier een ijzersterk trio dat een muisstille zaal verdient, gevuld met publiek dat de muziek écht weet te waarderen.

Een muisstille zaal behoort vanavond zeker niet tot de mogelijkheden, en gelukkig is dat ook niet vereist bij de polka die Katzenjammer de eerste nummers de zaal in stuurt. De dames wisselen bijna doorlopend van instrument en doen dat zo vlekkeloos dat het voor dynamiek in plaats van irritatie zorgt. De mix van stijlen zorgt ervoor dat harmonieuze samenzang ineens kan omslaan in krachtig punkgeschreeuw, of dat een gezamenlijk om een microfoon gezongen liedje over kersentaart voorafgaat aan een uitgelaten feestnummer. Wat dat betreft weet vooral de donkerharige Marianne Sveen te overtuigen met een stem die het publiek met gemak weet te bewegen tot het meebulderen van zowel het eigen 'To The Sea' als 'Land of Confusion' van Genesis, een cover die onverwachts goed uitpakt. De wat rustigere nummers verdrinken bijna in het pubergeouwehoer van de zaal, maar de vrolijke pop van 'A Bar In Amsterdam' doen het chagrijn hierom weer snel vergeten.

De dienstdoende leraar CKV had het eigenlijk goed gezien: Katzenjammer is geen band om een kritische recensie over te schrijven, maar voor het opgewekt meestuiteren op dansbare pop bent u hier aan het goede adres. Festivaldirecteuren, leest u mee?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam