Vers Uit De Maas: n3rSe

“Wij zijn echt een Rotterdamse band”

Tekst: Marin van Campen Foto: Jetty Sporken ,

Een rubriek met nieuwe kansen voor nieuwe artiesten. 3VOOR12 Rotterdam stelt je voor aan... n3rSe.

“Wij zijn echt een Rotterdamse band”

Al eeuwen komen er mensen uit alle windstreken naar Rotterdam om hier hun brood te verdienen. Dat begon natuurlijk ooit met de opbloeiende haven, maar het gebeurt nog steeds. En dat maakt Rotterdam groot en vooral de stad die wij nu kennen: een smeltkroes van verschillende mensen en culturen.

Een paar jaar geleden mengde de Griek Gabriel zich ook in het bonte gezelschap dat Rotterdam heet. Hij vestigde zich in de Maasstad om zich toe te wijden aan zijn muziekstudie. Gabriel kwam op het idee een bandje op te richten en landgenote Chrysa, inmiddels ook inwoner van Rotterdam, voegde zich bij de band in oprichting. Angelica, een oude bekende van Gabriel, werd ingevlogen vanuit hetzelfde moederland en met de toevoeging van Nederlander Skip was n3rSe compleet.

“We hebben wel geëxperimenteerd met een paar verschillende bezettingen, bijvoorbeeld met vijf personen, maar dit werkt toch het beste.”, vertelt Gabriel. ”Angelica ken ik al tien jaar, maar Skip nog maar zes maanden. Toch zijn we inmiddels een hechte vriendengroep geworden.”.

Gabriel gaat verder:”Een goede basis ligt er dus wel. We hebben ook al flink wat optredens achter de rug en zijn momenteel druk bezig met de promotie van onze single, maar ook de band zelf. Naast het spelen op diverse festivals en in verschillende zalen gaan we ook langs bij radiostations. Binnenkort zijn we bijvoorbeeld te horen op Den Haag FM. We hebben het dus best druk, maar we gaan deze zomer ook onze families verblijden met een bezoekje. Ieder gaat gewoon naar zijn of haar eigen familie, dus we gaan niet als band naar Griekenland. We willen graag vanuit Rotterdam blijven werken. We voelen ons hier thuis en de stad is redelijk centraal gelegen.”.

“We zijn ook al bezig met een volledig album, maar onze aandacht ligt momenteel helemaal bij de promotie. Eerder hebben we al demo’s en promo’s uitgebracht, maar we zijn qua muziekstijl aardig veranderd. Ons geluid was tot voor kort nog behoorlijk donker. Nu gaan we meer richting het lichtere van de mainstream. Heavy pop is de naam die wij zelf aan onze stijl hebben gegeven. Een dergelijke fantasienaam zegt veel mensen weinig en platenmaatschappijen kunnen er ook niets mee, daarom mag iedereen zijn eigen label op onze muziek plakken. We zijn opgegroeid met vroege metal en dat klinkt waarschijnlijk wel door in onze nummers, maar we streven er wel naar om eigen en eigentijdse mzuziek te maken.”.

Na het beluisteren van de single Life’s an Error, die drie tracks bevat kan de conclusie getrokken worden dat de woorden van n3rSe niet uit de lucht gegrepen zijn. De intro’s lijken rechtstreeks uit de jaren zeventig te komen: Heavy metal zoals het toen begonnen is. Veel tweestemmige zangpartijen van Chrysa en Gabriel, afgewisseld met af en toe grunten. Dit alles is verpakt in de structuur van een popsong. Dit laatste maakt de muziek van n3rSe ook toegankelijk voor mensen die niet zoveel op hebben met stevige metal.

Of het zo mainstream is als het viertal wil doen geloven, valt te betwijfelen. Hardcore is het ook niet. De muziek klinkt hier en daar net iets te hard om geschikt te zijn voor de massa en net niet hard genoeg om die hard metalheads in vervoering te brengen. Sommige mensen zullen hun voldoening halen uit het betere gitaarwerk van de intro’s en anderen voelen zich ongetwijfeld meer op hun gemak bij de refreinen waarmee uit volle borst meegeschreeuwd kan worden. n3rSe bedient hiermee het het volle metalspectrum waarbij alle liefhebbers aan hun trekken kunnen komen.