De popmuziekfunctie keert terug in WaterFront aan de Maas. Het eind december 2008 gesloten poppodium heeft sinds 1 juni een nieuwe huurder. Die wil met hulp van ervaren Rotterdamse partijen vanaf september vier dagen per week programmeren en garandeert ook het voortbestaan van elf oefenruimtes. "De functie van WaterFront zoals het was, komt voor een groot gedeelte terug", verklaart Dianthus Panacho namens de nieuwe huurder Bosporus Bridges, een groep ondernemers. "We nemen de programmering over, die nu bij Watt verloren gaat. En we gaan ook programmeurs in dienst nemen." De naam van het nieuwe podium is nog niet bekend.
Na de dreigende sluiting van Watt komt er dus ook nog goed nieuws uit Rotterdam. Petter van Raalte, scheidend interim directeur van WaterFront, zat vanmiddag net op de fiets naar de Boompjeskade om de sleutel over te dragen aan een vertegenwoordiger van Bosporus Bridges. "We hadden vanochtend overleg en het is nog even spannend, maar het huurconctract is getekend en ik hoop dat er in het nieuwe seizoen weer mooie dingen gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een nieuwe mooie club aan de Maas krijgen."
Even later bevestigt Panacho, die als projectleider verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Boompjeskade 10-15, de sleuteloverdracht. "Het is rond op een paar puntjes na. We verwachten voor 1 september 'fully operational' te zijn, zodat we het nieuwe seizoen kunnen starten, maar we zitten eerst met de verbouwing." De nieuwe huurder wil het hele pand moderniseren. "De vraag is of er constructiewijzingen nodig zijn, want dan ontkom je helaas niet aan het aanvragen van vergunningen."
Panacho legt uit dat het plan was om een podium te bieden voor experimentele muziek, die elders in Rotterdam niet aan bod kwam. "Naast die stromingen gaan we nu ook programmeren wat niet meer in Watt doorgang kan vinden. Wel willen we wat experimenteler zijn. Niet alleen de geijkte kaskrakers brengen, maar ook andere stromingen, iets wat een poppodium wat ons betreft hoort te doen. We worden geen eenzijdig podium, alle stromingen zijn welkom." De projectleider is vrij zeker van de noodzaak tot het opvangen van de Watt-programmering: "Er zijn weinig mensen in Rotterdam te vinden, die nog fiducie hebben dat het bij Watt goedkomt."
Dat Watt nu met sluiting bedreigd wordt en WaterFront na de zomer wil heropenen, is puur toeval, benadrukt Panacho. "Het plan stond eerst totaal los van de Watt-situatie, nu praten we pas over een totale popprogrammering. Nu we het pand hebben, benaderen allerlei partijen ons voor samenwerking en ondersteuning. We konden niet bevroeden dat de nood zo hoog was. Wij willen dat wel doen mits het gaat om het programmeren van experimentele pop met een sluitende begroting." Panacho noemt nog geen namen, maar geeft wel een indicatie van de partners. "Het gaat om een aantal mensen die leidend zijn geweest bij verscheidene poppodia in de stad, bij de Now&Wow, Nighttown en de oude Watt. Mensen uit de Rotterdamse popcultuur van de afgelopen tien tot twintig jaar."
Bosporus Bridges heeft de gemeente eenmalig om 500.000 euro steun verzocht. Panacho: "Klopt, om activiteiten mogelijk te maken. De gemeente heeft ons gevraagd dat plan toe te lichten. Maar de realiteit is door de dreigende sluiting van Watt gewijzigd, dus komen we met een ander plan. In overleg met die partijen hebben we besloten om vier dagen in de week te gaan programmeren. Zij hebben ons gevraagd om ook subsidie aan te vragen voor wat Watt aan programmering verliest."
Panacho vertelt dat de nieuwe organisatie zorgvuldig te werk wil gaan. "Zeker in het licht van de teloorgang van Watt, nu er nog maar weinig poppodia in de stad zijn, is zorgvuldigheid geboden." Hij wil ook niet spreken van 'mooie berichten'. "Dit heeft ook een rare bijsmaak door de situatie bij Watt. Daar gaan toch een aantal mensen hun boterham verliezen."
Poppodium WaterFront heropent aan de Maas
"We nemen de programmering over die nu bij Watt verloren gaat"
De popmuziekfunctie keert terug in WaterFront aan de Maas. De nieuwe huurder wil met hulp van ervaren Rotterdamse partijen vanaf september vier dagen per week programmeren en garandeert ook het voortbestaan van de oefenruimtes. "We nemen de programmering over, die nu bij Watt verloren gaat en gaan ook programmeurs in dienst nemen."