Pete Philly: "Wethouder waarmee gaat u Watt vervangen?" Pete Philly: "Wethouder waarmee gaat u Watt vervangen?"

Rapper wil uitleg van Rotterdamse wethouder

, Ingmar Griffioen

Pete Philly: "Wethouder waarmee gaat u Watt vervangen?"

Rapper wil uitleg van Rotterdamse wethouder

Ingmar Griffioen ,

Pete Philly begrijpt het niet. De aangekondigde sluiting van Watt heeft hem zo verbaasd, dat hij besloot cultuurwethouder Antoinette Laan om uitleg te vragen. "Nu is WaterFront vermoord en moet Watt ook weg... Dus heb ik de wethouder via Twitter gevraagd: waarom?"

Rapper wil uitleg van Rotterdamse wethouder

Pete Philly begrijpt het niet. De aangekondigde sluiting van Watt heeft hem zo verbaasd, dat hij besloot cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) om uitleg te vragen. "Ik heb toen met Perquisite het Urban Culture Podium (UCP) geopend, zo'n monstruositeit, een sfeerloze spot waar onwijs veel geld tegenaan gedonderd is. Nu is WaterFront vermoord en moet Watt ook weg... Dus heb ik de wethouder via Twitter gevraagd: waarom?"

Het zit Pieter Philip Monzón, zoals Pete Philly eigenlijk heet, duidelijk hoog. Zo hoog dat een telefoontje aan hem, resulteert in een onstuitbaar emotioneel betoog. "Ik snap het gewoon echt niet. Eerst had je Nighttown, dat is een paar jaar dicht geweest en nog geen 2, 3 jaar geleden heropgeleefd in Watt en nu ga je stoppen met subsidie? Wat is er dan nog voor podium over in Rotterdam, waar moet ik optreden? In de Kuip? In het UCP? Het gekke is dat ik op de opening al hoorde dat ze met dat podium gaan stoppen."

"Ik heb die vragen gesteld omdat ik het écht niet weet", verduidelijkt Philly. "Iemand twitterde: 'weet de wethouder wel wie Pete Philly is?'. Daar gaat het niet om, ook als bezoeker zou ik het willen weten." Hij benadrukt dat hij niemand wil veroordelen. "Het is goed bedoeld, want iedereen doet vast zijn best. Ik heb zelf ook best wel een haat-liefde verhouding met subsidie. Stop je er geld in of niet? Dat zijn subjectieve keuzes en je doet het niet gauw goed. Voor mij is het makkelijk om te roepen, want ik weet niet hoeveel geld er is en wat het kost."

De rapper zegt wel het belang van Watt te weten. "Watt is een heel mooi podium, met een grote en kleine zaal en daarmee precies goed voor veel middelgrote bands. En met een mooi geluid. Het UCP zit in de oude Now&Wow en - met alle respect - dat is een ontzettende galmbak. Daar kan je wel een dj-set beuken maar dus geen concerten geven, tenzij je het gaat verbouwen voor de akoestiek." Philly kaart het ook uit eigen belang aan. "Ik zou graag van de wethouder horen, waar ik in Rotterdam moet optreden als ik een show voor 1500 man wil doen. Want UCP dat gaat het niet worden."

Pete Philly verbaast zich over het aanbod in Rotterdam vergeleken met Amsterdam. "Zeker omdat Rotterdam zoveel toffe cultuur heeft. In Amsterdam heb je voor concertavonden Paradiso én de Melkweg én Bitterzoet én Sugar Factory én Hotel Arena én de HMH én dan gaan ze er nog zo'n Ziggo Dome naast bouwen. In Rotterdam heb je voor zover ik weet Rotown, de Bitterzoet van Rotterdam, en als nu ook Watt wegvalt, verder alleen nog het UCP. Het ding is: ik denk persoonlijk niet dat ze daar ooit het geld uithalen, wat ze erin hebben gestoken, want het is geen concertplek. Sfeer is zó belangrijk. De akoestiek van Paradiso is niet geweldig, maar de sfeer altijd wel. In het UCP heb je én niet veel sfeer én geen goed geluid."

Monzón woont niet eens in Rotterdam, maar is groot fan van de tweede stad van Nederland. "Ik hou heel erg van Rotterdam. Ik heb er aan de Kunstacademie gestudeerd en hou van de vibe daar. Ik maak zwarte muziek en dat doet het in Rotterdam als een malle. De vibe klopt daar heel erg voor hiphop, r&b, salsa en house-dingen, voor dingen die grooven. En de beste rappers van Nederland komen er bovendien vandaan."

Philly wil zich dan ook graag inzetten voor de redding van Watt. "Dat heb ik ook tegen Watt gezegd. Als ze een petitie willen doen, dan wil ik dat graag aan al mijn vrienden op Hyves en via Twitter en Facebook laten weten." Inmiddels is er een petitie gestart voor het behoud van het podium aan de West-Kruiskade.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam