Rotterdam Beats: nieuw hiphopfestival en conferentie van Buma Cultuur Rotterdam Beats: nieuw hiphopfestival en conferentie van Buma Cultuur

Noorderslag voor hiphop, r&b, dubstep, soul en reggae

, Atze de Vrieze

Rotterdam Beats: nieuw hiphopfestival en conferentie van Buma Cultuur

Noorderslag voor hiphop, r&b, dubstep, soul en reggae

Atze de Vrieze ,

Dit najaar gaat een ambitieus nieuw festival in première: Rotterdam Beats. Het festival is een initiatief van Buma Cultuur en De Nieuwe Oogst (voorheen Urban Culture Podium) en moet een soort Noorderslag voor hiphop, r&b, dubstep, soul en reggae.

Noorderslag voor hiphop, r&b, dubstep, soul en reggae

Dit najaar gaat een ambitieus nieuw festival in première: Rotterdam Beats. Het festival is een initiatief van Buma Cultuur en De Nieuwe Oogst (voorheen Urban Culture Podium) en moet een soort Noorderslag voor hiphop, r&b, dubstep, soul en reggae. Het tweedaagse evenement vindt plaats op 26 en 27 november 2010, met naast het festival ook een conferentie. “Er is nog geen hoogstaand platform waarop acts in deze genres zich aan de industrie kunnen presenteren”, vertelt woordvoerder Remko Gorter. “Bovendien was het een wens van onze nieuwe directeur Frank Helmink om op meer verschillende genres in te zetten. Zo organiseren we ook een evenement voor Nederlandstalige muziek, Buma NL.”

Het festival moet een volle broer worden van evenementen als Eurosonic/Noorderslag en Amsterdam Dance Event. Die twee zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot belangrijke ontmoetingsplekken voor de internationale muziekindustrie. Dat hoopt Rotterdam Beats ook te worden. “Het streven is om muziek buiten de landsgrenzen te brengen”, vertelt Gorter. “De eerste editie zal nog voornamelijk op de Nederlandse industrie gefocust zijn, maar op termijn moet Rotterdam Beats een internationaal evenement worden. Met Eurosonic en Amsterdam Dance Event hebben we bewezen dat we het kunnen. Al gaat daar wel tijd overheen. Met ADE hebben we er vijftien jaar over gedaan om te komen waar we nu staan.”

De focus op internationale expansie zorgt ervoor dat Rotterdam Beats niet per se het ideale platform is voor veel Nederlandse rappers, die in hun eigen taal schrijven. “Dat klopt, de nadruk zal dan ook liggen op acts die wel die internationale potentie hebben. Al zal voor het publiek en voor de Nederlandse industrie ook Nederlandstalige muziek geprogrammeerd worden.” Welke acts op de flyer zullen prijken is nog niet bekend. Ook kan Gorter nog niet zeggen wie zal spreken op het conferentiedeel van het festival. Daar zullen onderwerpen als auteursrecht en management aan de orde komen.Ook zal er een awardshow en een talentenjacht komen. Dat de Maassilo (thuisbasis van De Nieuwe Oogst) een rol zal spelen in het geheel ligt voor de hand, maar is nog niet zeker. “De locaties zijn nog niet bevestigd. Het festival zal plaatsvinden in vier zalen, die enigszins bij elkaar in de buurt liggen, en we zoeken naar één conferentielocatie.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam