Nieuw festival ‘The Music Mile’ vooral muzikaal groot succes Nieuw festival ‘The Music Mile’ vooral muzikaal groot succes

Awkward I, Jungle By Night en Phenomenal Handclap Band trekken weinig publiek

, Tekst: Ramon Keyzer Foto: Robert Tjalondo

Nieuw festival ‘The Music Mile’ vooral muzikaal groot succes

Awkward I, Jungle By Night en Phenomenal Handclap Band trekken weinig publiek

Tekst: Ramon Keyzer Foto: Robert Tjalondo ,

De tourstart in Rotterdam is een prima aanleiding voor een nieuw festival. Dat vonden Le Grand Depart, North Sea Round Town en Rotown ook en organiseerden afgelopen weekend The Music Mile. Op vrijdagavond 2 juli concentreerde zich dat op de Nieuwe Binnenweg waar Awkward I in de Paradijskerk speelde, Jungle By Night in CBK en The Phenomenal Handclap Band in Rotown.

Awkward I, Jungle By Night en Phenomenal Handclap Band trekken weinig publiek

De tourstart in Rotterdam is een prima aanleiding voor een nieuw festival. Dat vonden Le Grand Depart, North Sea Round Town en Rotown ook en organiseerden afgelopen weekend The Music Mile. Een gratis festival met naast dj-shows ook live-optredens. Op vrijdagavond 2 juli concentreerde zich dat op de Nieuwe Binnenweg waar Awkward I in de Paradijskerk speelde, Jungle By Night in CBK en The Phenomenal Handclap Band in Rotown.

Awkward I @ Paradijskerk
Een paar deuren naast Rotown mag Awkward I vanavond het spits afbijten in de Paradijskerk. Dat de kerk aan populariteit verliest is bekend, helaas is dat zelfs wanneer Awkward I speelt niet anders. Voor slechts 25 man publiek begint de band onder een goedkeurend oog van Jezus met het nummer Sealife. Djurre de Haan is beter bekend als bassist van Alamo Race Track maar al veel langer bezig met zijn solo carrière wat eind 2009 resulteerde in het debuut ‘I Really Should Whisper’. Een plaat volle ingetogen singer-songwriterliedjes. Djurre laat zich vanavond begeleiden door Diederik Nomden (voormalig gitarist bij Johan) op elektrische gitaar en mandoline en Gijs op alt viool. Deze minimale begeleiding past prima bij de akoestiek van een kerk en de kunst vooral niet te hard te spelen verstaan de heren alle drie. Hierdoor wordt het nooit een enorme galmbak en voegt de akoestiek van deze prachtige locatie juist iets toe. Wellicht hadden ze, zeker met dit kleine publiek, wel volledig onversterkt kunnen spelen.

Naar het einde toe verslapt de concentratie iets en wordt het wat rommelig. Bij het op een na laatste liedje ‘Rockstars’ is ineens de balans in het geluid volledig weg. De mandoline is te schel en het vioolgeluid te ver op de achtergrond. Gelukkig maakt Djurre dit solo op autoharp  weer goed. Met ‘ik wil hier toch eindigen met een religieus nummer’ kondigt hij ‘A Mothers Last Words To His Son’ aan. Een prachtige cover van dominee Washington Philips uit Texas. 

Jungle By Night @ CBK
Nog een stukje verder op de Nieuwe Binnenweg speelt het piepjonge Jungle By Night in de etalage van CBK. In leeftijd variërend van 15 (!) tot 21 jaar speelt deze Amsterdamse band een heerlijke mix van diverse Afrikaanse stijlen maar ook met invloeden uit de jazz, funk en samba. Ze zijn pas sinds september 2009 bij elkaar maar nu al erg goed op elkaar ingespeeld. Links zit de ritmesectie bestaande uit twee broers en een neef. De rest van de bandleden zijn weer vrienden en klasgenoten en de geluidsman is een oom. “En het klikte meteen zo goed”, vertelt één van de percussionisten achteraf enthousiast. Op de achtergrond staat de gitarist, toetsenist en de bassist die enorm weet te grooven. De drie blazers, op trompet, trombone en saxofoon, staan vooraan. Vooral zij krijgen veel ruimte voor een solo en stelen de show. Ruim een uur lang weten deze Amsterdamse jochies te boeien en het publiek op te zwepen. Knap als je als publiek dan nog stil kunt staan. Natuurlijk kan het strakker, maar willen we dat wel. Jungle By Night speelt onbevangen en vol jeugdig enthousiasme. Op 1 oktober presenteren zij hun debuut EP in Paradiso, gaat dat zien!

The Phenomenal Handclap Band @ Rotown
En dan is het aan The Phenomenal Handclap Band om in Rotown de vrijdag van The Music Mile af te sluiten. Tenminste, het live gedeelte dan. Met zo’n naam alleen al trek je de nodige aandacht en dat blijkt absoluut terecht. Waarom Rotown dan toch niet volledig afgeladen is blijft dan ook de vraag.

Vanavond is dit bonte gezelschap “slechts” met zeven (normaal zijn ze met tien) en het past maar net op het niet al te grote podium van Rotown. Deze New Yorkers klinken als een omgevallen platenkast; het gaat van psychedelica naar roots rock, disco, soul, funk en via allerlei andere wegen weer terug. Deze variatie is hun kracht maar tegelijkertijd ook het zwakte punt. Muzikaal springt het nogal van de hak op de tak. Zo sta je te grooven op een funky nummer het volgende moment zweef je weg op een psychedelische wolk. Absoluut hoogtepunt vormen de beide dames in de band die met hun stemmen grote indruk weten te maken.

Ondanks de wat teleurstellende publieke belangstelling  mag The Music Mile toch wel op een geslaagde eerste editie terugkijken. Eigenlijk was alles wel goed geregeld en zeker muzikaal had de organisatie het prima voor elkaar.

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam