Dick Pakkert (Rotown) nieuwe huurder De Unie Dick Pakkert (Rotown) nieuwe huurder De Unie

“Niet concurreren met andere zalen, maar laboratorium voor festivals”

, Fiona Fortuin

Dick Pakkert (Rotown) nieuwe huurder De Unie

“Niet concurreren met andere zalen, maar laboratorium voor festivals”

Fiona Fortuin ,

Dick Pakkert (directeur Rotown) is de nieuwe huurder van de Rotterdamse zaal De Unie. Samen met zijn compagnon Gideon Karting wil hij een laboratorium bieden voor bestaande festivals als Motel Mozaique en Metropolis. “Het moet geen tweede Rotown worden, maar een plek voor try-outs en experimenten.”

“Niet concurreren met andere zalen, maar laboratorium voor festivals”

Vorig jaar rond deze tijd werden nieuwe plannen gepresenteerd voor zaal De Unie in Rotterdam. Er zou meer muziek komen, met onder meer de focus op elektronishe muziek. Daarvoor werd de samenwerking opgezocht met dj-café Bootleg. Daaraan komt nu alweer een einde. Dick Pakkert, directeur van Rotown, is de nieuwe huurder van het café van De Unie. Samen met het RRKC (Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur) zal hij opnieuw invulling geven aan de programmering. De pijler muziek blijft behouden, maar er is geen plek meer voor dance. “Het moet binnen het profiel van De Unie passen”, zegt hij.

RRKC zal drie dagen in de week vullen met debat, film en muziek. De overige vier dagen wil Pakkert samen met zijn compagnon Gideon Karting en in nauwe samenwerking met RRKC, de huurder van de zaal, een laboratorium zijn voor bestaande Rotterdamse festivals, zoals Motel Mozaique, Metropolis en het Filmfestival (IFFR). Pakkert: “Het moet geen tweede Rotown worden, geen plek voor rock ‘n roll, maar voor rustigere concerten.”

Zijn compagnon Karting is momenteel in gesprek met verschillende festivals: “Het zou een laboratorium kunnen worden voor festivals die één keer in het jaar in grote vorm plaatsvinden. Hier kunnen avonden plaatsvinden voor try-outs en experimenten. Dat zullen overigens niet alleen muziekfestivals zijn, maar ook festivals van andere disciplines.” In de programmering wil Karting de scheiding met RRKC zoveel mogelijk slechten. “Er moet geen opdeling zijn, we willen dit met zijn allen doen.” Ook staat hij open voor samenwerkingen met andere zalen. "Qua capaciteit passen we tussen Rotown en Exit, maar we zijn absoluut niet van plan om te concurreren, door iets te doen wat al bestaat."

Aanvankelijk had Dick Pakkert niet de intentie om De Unie over te nemen. “Ik was net lekker bezig. Rotown gaat goed en ik was net weg bij WATT. Ik werd gebeld met het aanbod en weigerde in eerste instantie dan ook. Maar praten kan nooit kwaad, dacht ik. Twee weken later was alles rond. Ik werd gaandeweg erg enthousiast. Het is ook zo’n mooie zaal op een mooie locatie. Dit is een uitdaging die ik zeer zie zitten. Ik heb geen expansiedrift, ik zet graag leuke dingen neer.”

Momenteel vangt De Unie sessies op van North Sea Round Town die eigenlijk in WATT zouden plaatsvinden. Karting: “We zijn dus eigenlijk al een beetje aan het proefdraaien.” Aanstaande maandag gaat de deur op slot, om pas 23 september weer open te gaan. In die periode wordt er verbouwd. Het café-gedeelte krijgt een nieuw interieur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam