Elle Bandita op downers naar Amerika Elle Bandita op downers naar Amerika

Programmeur SXSW overtuigd door show op Lowlands

, Ingmar Griffioen

Elle Bandita op downers naar Amerika

Programmeur SXSW overtuigd door show op Lowlands

Ingmar Griffioen ,

Elle Bandita gaat eind maart naar Amerika. De Rotterdamse is door het SXSW festival in Austin uitgenodigd en verwacht niet te verdrinken op 's werelds grootste showcasefestival. "Ik ben niet op mijn knietjes gegaan om te vragen of we mogen spelen, dus ik denk dat we een hele goede spot krijgen."

Programmeur SXSW overtuigd door show op Lowlands

Elle Bandita gaat eind maart tien dagen naar Amerika. De Rotterdamse is door het SXSW festival in Austin, Texas uitgenodigd en knoopt daar een tourtje aan vast. Op 19 maart staat Elle Bandita met haar band op SXSW. Voor de week erna zijn vijf data bevestigd van Kansas City tot Minneapolis en Milwaukee. "We gaan in een busje van beneden naar boven door de States rijden, een echte roadtrip. Ik heb er superveel zin in", vertelt Ryanne van Dorst, zoals Elle Bandita in het dagelijkse leven heet, aan de telefoon.

"We zijn tien dagen in de VS, waarin we zes shows doen. Er is nog ruimte voor twee of drie extra shows, maar als die er niet zijn blijven we gewoon op SXSW hangen. Daar staan zoveel toffe acts." Ze verwacht niet te verdrinken in het enorme aanbod op 's werelds grootste showcasefestival. En ook niet dat ze op een lullig plekje naast de garderobe wordt neergezet. "Nee, ik heb me er niet voor ingeschreven. Ik ben niet op mijn knietjes gegaan om te vragen of we alsjeblieft mogen spelen. Een programmeur van SXSW heeft ons zien spelen op Lowlands. Ze vonden dat we een supertoffe show gaven, dat vonden wij ook. Dus ik denk dat we een hele goede spot krijgen. Dat is toch anders dan op een Hollandse avond staan."

Niettemin weet Van Dorst niet zo goed wat ze van SXSW moet verwachten. Met haar eerste optreden in Amerika gaat in ieder geval geen droom in vervulling. "Nee, ik ben daar heel nuchter in. Ik verwacht sowieso niet zoveel, Amerika heeft zelf wel genoeg bands. Het is wel heel leuk, maar ik wil overal wel een keer spelen. Ik zou liever heel veel tours in Duitsland doen, dat is toch mijn favoriete land. Daar zijn we wel mee bezig."

Wat de Rotterdamse wel hoopt, is dat de Amerikanen haar muziek serieus ontvangen. "Ik heb ook op The Great Escape in Brighton gestaan, een soort Engels Noorderslag, en daar viel de muziek heel erg goed. Ze luisterden daar echt naar mijn teksten en begrepen er meer van dan in Nederland. Ik hoop dat ze dat in de VS ook hebben, dat mensen het begrijpen." Dat begrip mist ze wel in Nederland. "Laat ik het zo zeggen: in het jaar dat hier mijn album uit is, heb ik niet eenmaal de vraag gehad waar mijn teksten over gaan."

Op haar website meldt ze dat ze drie weken eerder naar de VS afreist, omdat ze vliegen haat en dus per boot gaat. "Dat is meer een grapje. Dat zou heel fijn zijn, maar is niet te realiseren. Ik denk dat ik heel veel downers ga nemen en lekker ga slapen." Ze gaat dus niet aanmonsteren, maar heeft wel degelijk een hekel aan vliegen. "Ten eerste omdat het heel belastend is voor het milieu. Verder word ik gewoon gek als ik lang bij dezelfde mensen moet zitten. En dat dan tien uur in een krappe ruimte..."

Inmiddels is ze druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Over data kan Van Dorst nog niks loslaten. "Nee, ik doe niet aan deadlines, je kan creativiteit en inspiratie niet afdwingen." Evenmin weet ze of het tot een opvolger van het album Queen Of Fools gaat leiden. "We gaan in ieder geval wel een aantal nieuwe songs uitproberen bij de volgende shows en we gaan het wat rustiger aan doen. Dus minder spelen en meer focussen op nieuwe nummers en naar het buitenland gaan."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam