Convoi Exceptional got ya! Convoi Exceptional got ya!

Presentatie jaloersmakend dvd debuut eindigt in feestje als vanouds

, Tekst: Renee Hartog Foto's: Roy van der Burg

Convoi Exceptional got ya!

Presentatie jaloersmakend dvd debuut eindigt in feestje als vanouds

Tekst: Renee Hartog Foto's: Roy van der Burg ,

In Rotterdam is er zo goed als geen plek te vinden waar de mannen van Convoi Exceptional nog nooit hebben gespeeld.  Ook een groot deel van Europa heeft al kennis mogen maken met ‘Rotterdams bekendste straatmuzikanten’. Dat ging de mannen nog niet ver genoeg en dus vlogen ze vorig jaar mei met trommels en saxofoon naar New York. Vrijdag 22 januari werd in De Unie in Rotterdam de langverwachte film over deze bijzondere muzikale trip gepresenteerd: We Got Ya!.

Presentatie jaloersmakend dvd debuut eindigt in feestje als vanouds

Even denk je dat je op het op het ideale kinderfeestje bent beland. In de gang van Café De Unie wordt vers gepopte popcorn in puntzakjes uitgedeeld en in de zaal lopen meisjes rond, in petticoats en met veren op het hoofd, die ouderwetse snoepjes – lollies! dropveters! winegums! – uitdelen. Dan, als iedereen zit, voorzien van bier dan wel limonade, komen ze ineens binnen: vier jongens met trommels en percussie (Arnout, Job, Johan en Ruben) en eentje (Dick) met saxofoon, beter bekend als Convoi Exceptional. Vanavond is namelijk de avond van de dvd presentatie van ‘We Got Ya!’, de film die de band maakte tijdens hun reis naar New York in mei 2009.

De presentatie van de avond is in handen van Sander de Kramer – onder meer hoofdredacteur van de Rotterdamse Straatkrant – die naar eigen zeggen de allerallergrootste fan is van ‘Rotterdams bekendste straatmuzikanten’. Hij heeft het waarschijnlijk bij het juiste eind wanneer hij vervolgens opmerkt dat de hele zaal vol zit met ‘allergrootste fans’. Inderdaad Sander, Convoi is geliefd en deze volle zalen - twee keer achter elkaar de film laten draaien is zelfs niet genoeg voor het aantal belangstellenden vanavond – zijn een welverdiend warm bad.

‘We Got Ya!’ vertelt het verhaal van vijf jongens uit Rotterdam die ooit spontaan besloten muziek te gaan maken op straat. Via de Koopgoot, de rest van Nederland en Europa – want overal worden ze enthousiast ontvangen en wordt er geschreeuwd om meer – is daar dan ineens het plan om naar New York te gaan. “We hadden een verlanglijstje en ik heb m’n zin doorgedreven”, zoals Job het verwoordt. En in mei 2009 gaan ze dan. Wat nog een wonder mag heten want Ruben houdt op z’n zachtst gezegd niet zo van vliegen. De reis begint thuis, waar we steeds een kijkje krijgen in de
cribs van de sterren. Dan, via het vliegtuig – wie zegt dat je niet mag filmen noch mag musiceren tijdens de vlucht??? Nou dan!! – landen we in The Big Apple. Daar gaat Convoi Exceptional negen dagen lang op zoek naar het ritme van New York.

En dat doen ze met een bijna vermoeiend enthousiasme, in de metro, in Central Park, gewoon op straat, tijdens een talentenjacht, in clubs en op podia, in Harlem met rappers, met daklozen en met jazzlegendes. Wat we leren gedurende de reis is dat je overal en overal òp kunt trommelen. Naar eigen zeggen hebben ze in New York, meer dan ooit, écht muziek gemaakt, mét de mensen daar. ‘We Got Ya!’ is precies zoals Convoi Exceptional: vol positieve energie. Verder heeft de film van alles wat. Ten eerste, heel goed, gaan er min of meer een aantal ontroerende momentjes schuil in de film, soms veroorzaakt door mensen, dan weer door de grootsheid van de stad waar nuchtere Rotterdammers dus ook niet geheel tegen bestand zijn. Daarnaast wordt er vooral ook veel en hard gelachen, zowel door de hoofdrolspelers zelf als door mensen in de zaal van De Unie. Het is soms zogezegd een ronduit komische film, vol droge humor, met van die grapjes die eigenlijk te flauw voor woorden zijn. Hilarisch dus.

In dit lofgedicht moet zeker ook minstens één passage worden gewijd aan de heren van Organism Studios. Zij volgden Convoi tijdens hun reis 24/7 en zij zijn de reden dat ‘We Got Ya!’ veel meer is geworden dan een onderhoudend vakantiefilmpje, leuk voor familie en vrienden. ‘We Got Ya!’ is namelijk ook zeer goed te doen voor mensen die Convoi alleen ‘van de straat’ kennen. En daarbij zit het geheel gewoon erg goed in elkaar. De snelle, strakke manier waarop een en ander is gemonteerd, dit alles op ‘n prettig vette beat, houdt de vaart er goed in. Nu duurt de film ook niet extreem lang, maar ook in dit uur krijg je in ieder geval niet de kans om je te vervelen. Bovendien is het een geheel; er is overal gefilmd, ook daar waar het eigenlijk niet mag – in het vliegtuig, in die ene nachtclub waar Dick de kans krijgt met zijn held te spelen - waardoor het verhaal compleet is én je ook nog een mooi stukje New York mee krijgt.

Valt er dan helemaal niets te zeuren? Euhm, nee, eigenlijk niet, het is typisch een dvd-debuut om jaloers op te zijn. Eind goed, al goed. Hoewel, toch niet helemaal. Want na de vertoning van de film is het uiteraard nog niet gedaan met de pret. Een releaseparty van Convoi Exceptional zou immers niet compleet zijn zonder een écht feestje. Als de (bioscoop)zaal leeg is geveegd en is omgetoverd tot dansvloer, pakken de mannen nogmaals hun trommels en saxofoon om dat te doen waar ze zo goed in zijn. Zoals gewoonlijk krijgt niemand het voor elkaar om helemaal stil te blijven staan. Hoe doen ze dat toch? Ook in de film valt het op; jong, oud, man, vrouw, zwart, wit, geel, kreupel of topfit…. in de trein, op de stoep of in New York. Het maakt allemaal niet uit, iedereen houdt direct van Convoi. Die leuke enthousiaste trommelende jongens, ze doen iets blijkbaar iets geks met je, iets wat je zelf niet echt kunt verklaren. Dat je ineens gaat dansen. Dat je daarbij dan ook zo moet lachen ineens, gek zeg, je voelt je blij. Je gooit je schoenen uit, en je haar los. Het boeit je niets dat mensen kijken hoe jij staat te springen. En dan weet je het: Convoi got ya!

Oh, en wat die titel van de film nou precies betekent? Ja, dat vroeg presentator Sander de Kramer zich aan het begin ook af. Convoi’s antwoord was toen dat je de clou van een film beter niet bij voorbaat al moet verklappen, dus dat ga ik hier natuurlijk ook niet doen. Nee, ga maar lekker gewoon die dvd kopen. Dat kan namelijk, vanaf nu en wel hier: www.convoiexceptional.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam