tinyMusic wil groot worden door klein te blijven tinyMusic wil groot worden door klein te blijven

Kleinschalige concerten op verrassende locaties

, Tekst: Renee Hartog

tinyMusic wil groot worden door klein te blijven

Kleinschalige concerten op verrassende locaties

Tekst: Renee Hartog ,

Maurice Dielemans organiseert al een jaar of wat zogenoemde huiskamerconcerten in Rotterdam. Maar op een dag wilde hij meer, de huiskamer uit. Samen met Stéphan Lam gaat hij nu, onder de naam tinyMusic, het bekende concept naar een hoger en vooral breder plan trekken. De eerste officiële editie, die aanstaande vrijdag 26 februari plaatsvindt, is bij voorbaat al bijna een succes, want geheel uitverkocht.

Kleinschalige concerten op verrassende locaties

Muziek en publiek dichter bij elkaar brengen, dat is het idee achter tinyMusic, het nieuwe muzikale initiatief dat aanstaande vrijdag zijn primeur zal beleven in Rotterdam. En tinyMusic, dat zijn Rotterdammers Maurice Dielemans en Stéphan Lam. Zij gaan vanaf nu maandelijks kleine concerten in een intieme setting organiseren, waar een stuk of drie – voornamelijk Rotterdamse – artiesten zullen optreden voor een publiek van maximaal dertig à veertig man.

tinyMusic is nog niet zo lang bezig, eigenlijk pas sinds eind vorig jaar, toen kerverse ‘partners in crime’ Maurice en Stéphan ergens in december een eerste brainstormsessie hielden in jazzcafé Dizzy. Onder het genot van wat biertjes warden er toen ‘heel wat leuke dingen’ opgeschreven. Want ja, Maurice, die organiseerde al een jaar of vier huiskamerconcerten in Rotterdam, voor Live In Your Living Room. En dat vond hij nog steeds wel heel leuk, maar hij wilde meer, verder en iets voor zichzelf. En Stéphan, die hij onder meer kende als vaste bezoeker van de Live In Your Living Room concerten en als collega Kindamuzik recensent, die zag daar wel iets in. De rest is geschiedenis.

“Het plan is om onder de naam tinyMusic door te gaan met het organiseren van huiskamerconcerten, maar vanuit daar nog heel veel andere concepten te gaan ontwikkelen”, vertelt Maurice tijdens een kop koffie in Rotown. Wat precies allemaal, dat weten we nog niet; dat moet gaandeweg duidelijk worden. Er zijn al wel heel veel ideeën.” Dat betekent vooral dat het concept qua concerten niet echt verandert, maar wel vooral qua locatie. De muziek moet wat meer naar buiten. Daarom willen ze stiekem ook een beetje van de stempel huiskamerconcerten af. Stéphan: “Van de zomer zouden we bijvoorbeeld iets in een parkje kunnen doen, of langs de Maas. En dan wordt dat waarschijnlijk iets van: tinyMusic in het park, ofzo. Het lijkt ons bijvoorbeeld ook geweldig om eens iets samen met een festival te doen. Dat we daar dan een eigen podium of tentje neerzetten.”

Anders dan andere huiskamerachtige concepten, moet tinyMusic een echte ‘community’ worden. Eigenlijk is dat nu al een beetje het geval. Stéphan was immers een vaste een bezoeker van Live In Your Living Room en de dame die het tinyMusic logo heeft ontworpen was dat ook, en daarnaast dus grafisch vormgeefster. En dat is precies het idee; een zelfvoorzienend collectief van muzikanten met alle mensen eromheen. Uniek aan tinyMusic is daarbij, zo zegt Maurice, dat de basis in Rotterdam ligt en dat er in eerste instantie gewerkt gaat worden met Rotterdamse artiesten. tinyMusic is op die manier ook niet zozeer gebonden aan een bepaald genre wat betreft de te boeken artiesten. Maurice: “We gaan uit van Rotterdamse bands, singer/songwriters, omdat we in graag een podium willen bieden aan beginnende muzikanten uit Rotterdam en omstreken. Maar, het gaat er vooral om dat het moet passen, bij de locatie, op de avond, Ik zou graag eens iets in een kerk organiseren en een band moet dan natuurlijk wel in een dergelijke setting willen spelen. Iemand die wil scheuren op een podium, past daar niet echt.”

Om die reden ziet Maurice zichzelf ook eerder rustige muziek programmeren. Stéphan is wat dat betreft ietwat meer ruimdenkend. “Ik heb een vrij brede muzieksmaak, maar mijn voorliefde gaat wel meer uit naar metal”, zo zegt hij. “Maar ja, metal, dat ga je niet zomaar in een kerk of kamer neerzetten. Tenminste, dat denk ik dan. Al lijkt me dat tegelijk wel weer een leuk experiment. Om eens te kijken hoe dat zou uitpakken. Akoestisch ofzo. En ik zou best eens een hiphopper willen neerzetten, maar daar is Maurice geloof ik wat minder enthousiast over.” Maurice: “Een beetje terughoudender wel ja.”

Beide mannen hebben ‘gewoon’ een baan ernaast, Maurice ‘saai op kantoor’ en Stéphan qua iets met computers. Maar hoe zit eigenlijk met de taakverdeling binnen tinyMusic? “Maurice is in eerste instantie de aangewezen persoon voor het boeken van bands. Hij heeft een groot netwerk; kent ook veel bands. Ik doe nu vooral de promotie, het online gebeuren, zeg maar. Maar het is wel de bedoeling dat ik ooit ook concerten ga organiseren.” Vooralsnog bevalt de samenwerking goed. Men heeft pas één keer gevochten – hard gelach - want over het algemeen is het juist wel fijn als iemand een andere kijk heeft op plannen en ideetjes.

De ambitie is in ieder geval niet om vet geld te verdienen aan tinyMusic. Wat dan wel? Nou, tinyMusic moet groot worden. Maurice: “Het moet echt een begrip worden, in Rotterdam en omstreken. Als een platform voor beginnende bands. En dan zou het mooi zijn als we in de toekomst ook bekendere acts daarnaast zouden kunnen programmeren en dat we die bekendere bands dan dus ook in kerk of in een huiskamer neer kunnen zetten. Maar we willen niet groeien”, zegt Maurice, “althans, wel als concept dus, maar niet in bezoekersaantallen.”

En dus is - afhankelijk van de locatie - dertig tot veertig man publiek toch wel echt de max. Het gaat bij tinyMusic namelijk om een heel andere manier van concertbeleving. Om die reden is de kleinschaligheid van het concept heilig. “Ik zal dan misschien een lage irritatiegrens hebben”, lacht Stéphan, "maar wanneer ik bijvoorbeeld in Rotown naar een rustig bandje ga kijken, stoor ik me nogal eens aan mensen die met heel veel dingen bezig lijken te zijn, behalve met muziek luisteren. Zo’n band doet toch z’n best en mensen praten er gewoon doorheen. Dan denk ik: waar komen die mensen dan voor? Is de toegangsprijs te laag ofzo? Dan klopt er toch iets niet naar mijn idee. En dat vind ik dus zo mooi aan dit concept. Je gaat vanzelf echt luisteren. Je gaat niet zitten ouwehoeren als je in een kleine ruimte zit, zo dicht op de artiest. Dat is gewoon iets heel anders dan massaal een kaartje kopen voor een megaconcert in Ahoy”, vervolgt Stéphan. “Dat je een avond naar een band gaat kijken, met een groep vrienden en dat je na afloop van het optreden ook de band nog kunt spreken. Maar je moet eigenlijk gewoon maar eens gaan kijken. Je moet het een beetje ervaren denk ik.”

Hoe tinyMusic zich gaat ontwikkelen, dat hangt ook erg af van wat er allemaal op het pad van Maurice en Stéphan gaat komen. In principe staan de mannen dan ook open voor alle mooie tips en ideeën; hoe creatiever hoe beter. Dus wie zijn winkel ter beschikking wil stellen of een tuin ter beschikking heeft, een garage, een balkon, een stoep of een boot, die mag zich per direct melden. Ook muzikanten die denken: hé, daar wil ik spelen, die mogen zich melden en dat gebeurt al volop. “Ik ben nogal bezig met sociale netwerken, zoals Twitter en Hyves en aanverwanten, en dat gaat hard”, aldus Stéphan. “Op Twitter hebben we al 200 followers. Daar zitten ook bandjes tussen die dan twitteren van: hé, kan ik misschien spelen?” Maar een open podium is tinyMusic niet, zo benadrukt Maurice maar even. “We willen wel kwaliteit bieden en dus wil ik een band wel eerst horen voordat ik deze programmeer.”

De eerste officiële editie van tinyMusic gaat zich overigens wel gewoon afspelen in een huiskamer, en wel die van ene Daniël, in Rotterdam Zuid. Alwaar Sir Ian, Tamara Woestenburg, Jory Martens – van Moon 0 -hun muzikale kunsten zullen vertonen. Zoals gezegd, zij spelen in een volle huiskamer, want het is geheel uitverkocht. Wie er niet bij kan zijn, maar ook benieuwd is naar de huiskamerconcerten 2.0 van tinyMusic, die moet 26 maart alvast markeren in de agenda want dan vindt editie twee plaats. De locatie daarvan is vooralsnog onbekend. Want dat is het idee, dat we steeds ergens anders in Rotterdam belanden. “Want”, om even heel mooi met Stéphan af te sluiten, “als je zoiets als dit wilt doen, waar dan beter dan in de leukste stad van Nederland?”

Oh ja: voor reserveringen moet je op de website zijn: www.tinymusic.nl. Betalen – een tientje maar, inclusief fijne muziek, een hapje en een drankje – doe je aan de deur.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam