Ruben Hein zorgt voor een warm zondagsgevoel in Rotown

Swingende, gevoelige en aanstekelijke jazzy songs

Tekst: Marlou van der Linden ,

Ruben Hein is de nieuwe jazzpop sensatie van eigen bodem die eerder dit jaar door 3FM is uitgeroepen tot Serious Talent. Hij studeerde af in de richting jazz aan het Conservatorium in Amsterdam, maar laat zichzelf niet in dat hokje stoppen. Op zijn kersverse debuutalbum 'Loose Fit' laat hij horen dat hij pop en soul goed kan combineren met jazzy elementen.

Swingende, gevoelige en aanstekelijke jazzy songs

Ruben Hein is de nieuwe jazzpop sensatie van eigen bodem die eerder dit jaar door 3FM is uitgeroepen tot Serious Talent. Hij studeerde af in de richting jazz aan het Conservatorium in Amsterdam, maar laat zichzelf niet in dat hokje stoppen. Op zijn kersverse debuutalbum 'Loose Fit' laat hij horen dat hij pop en soul goed kan combineren met jazzy elementen. Vergelijkingen met artiesten als Jamie Cullum en Wouter Hamel zijn dan ook geen verrassing. Als Try Out voor zijn tour in het voorjaar van 2011, speelden Ruben Hein en zijn band zondag 28 december in een goed gevulde Rotown. Een avond waarin hij bewijst helemaal klaar te zijn om zijn talentenstatus naar een hoger niveau te brengen.

Ruben Hein opent met een ‘ontspannen zondag’ nummer ‘Lazy Afternoon’ waarin direct zijn band, bestaande uit leden van o.a. Beans And Fat Back, wordt voorgesteld. De ervaring van deze muzikanten is duidelijk te horen. De drummer slaat losjes en ontspannen op het drumstel in afwisselende ritmes. De bassist gaat volledig op in zijn eigen perfecte spel, terwijl hij netjes op zijn plekje op het podium blijft staan. De gitarist vervult een belangrijke rol in de melodielijn en speelt deze uitermate subliem en vakkundig. Maar Ruben Hein is de echte ster van de avond. Zijn stem heeft een prachtige warme klank met veel volume waarmee hij een mooi soulvol geluid produceert. Vanachter zijn elektrische piano brengt hij zijn swingende en aanstekelijke nummers met intense beleving ten gehore, terwijl hij het publiek regelmatig diep in de ogen aankijkt.

Opvallend zijn de nummers ‘Rosie’ met een verfijnde gitaarsolo en ‘Traffic Jam’ met een leuke en verrassende versnelling in het refrein. Het publiek in de voorste linies heeft moeite om stil te blijven staan en sluit het weekend swingend af, terwijl bij de bar de relaxte muziek als achtergrond tijdens de weekendbespreking wordt gebruikt. Desondanks klinkt er na elk nummer en zelfs na elke uithaal of gitaarsolo een joelend applaus. In Rotown overheersen sympathie en enthousiasme dat door Ruben Hein zichtbaar wordt gewaardeerd en opgenomen. Naast het overbrengen van zijn nummers, betrekt hij de zaal bij het optreden met gevoel voor humor. Hij reageert persoonlijk op reacties, corrigeert zijn fouten met een grote lach en vertelt op een leuke manier waar de songs over gaan. Zo is het mooie nummer ‘Say Bye’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een schipper van een Amsterdamse pontje die plots besloot richting zee te varen. Leuk om te weten. Ook de doorbraakhit ‘Elephants’ en het afsluitende nummer ‘Pretend’ doen het en klinken ook erg goed wat leidt tot een terechte schreeuw om een toegift. Ruben Hein sluit de avond solo af met het emotionele ‘Deaf, Dumb and Exposed’ over het gevoel dat het publiek bij een muzikant losmaakt. Ook wij voelen ons gewaardeerd.

Een leuk slotdetail is dat het album laidback en soulvol klinkt door de nadruk op de piano en het gebruik van blazers, terwijl het live optreden meer swing heeft door de afwisseling met gitaar en drums. Knap bedacht door Ruben Hein die vanavond zeker heeft gezorgd voor een heerlijke weekendafsluiter. In 2011 is deze charmante talentvolle jongeman samen met zijn goede band dan ook weer van harte welkom in Rotown.