Emergenza in een lege Exit verrast nauwelijks

Sideways, Suffix en Dan Musk door naar de volgende ronde

Tekst: Kim Raven ,

Een van de eerste rondes van het festival Emergenza vindt plaats op zaterdag 18 december in Exit in Rotterdam. In totaal proberen zes bands in een half uur het publiek te overtuigen op hun te stemmen. Het handjevol publiek overtuigen is moeilijker dan het lijkt.

Sideways, Suffix en Dan Musk door naar de volgende ronde

Alle bands nemen zoveel mogelijk eigen publiek mee naar een eerste ronde van Emergenza. Emergenza is een internationale bandwedstrijd waarbij het publiek door middel van hun hand op te steken stemt. Waarna er een landelijke finale volgt en uiteindelijk ook een internationale finale. Op deze zaterdagavond mogen de drie bands met de meeste stemmen door.

Motel Moon (rock), Waardeloos (punk), Conjunto Tres Dos (latin/salsa) haalden helaas niet genoeg stemmen. De bands hadden duidelijk niet genoeg of helemaal geen publiek meegenomen. Technisch zat het bij alle drie de bands goed in elkaar, maar daar draait het bij deze wedstrijd niet om. De band Waardeloos valt het meeste op. Deze jongens spelen Nederlandstalige punk sinds 2003 met zo nu en dan ook een andere invloed erdoorheen. De zang is helaas niet goed te verstaan, dus het is niet duidelijk waar de teksten over gaan. Behalve als zanger Tommy (17) er iets over verteld. “Gisteren was ik pas om vier uur thuis, want er reden geen treinen en ik moest met de taxi. Maar dit gaat natuurlijk nergens over, net als het volgende liedje. Dat gaat ook nergens over.”

De winnaars van deze avond zijn Sideways met de meeste stemmen en een gedeelde tweede plek voor Suffix en Dan Musk. Suffix is volgens myspace een nu-metalrock band. De screams vallen op, maar niet omdat ze uitzonderlijk zijn in het genre, meer omdat het duidelijk anders is dan de rest van de bands deze avond.

Sideways is een band met symfonische rock en speelde drie nummers in een half uur. Deze mannen zijn niet meer de jongste en soms krijg je het gevoel dat je naar een jaren 80 band aan het luisteren en kijken bent..

Dan Musk speelt volgens eigen zeggen “een mix is van power/indie/brit/stoner/psychedelische rock”. Dit zijn dan wel weer jochies. Ze zijn pas sinds 2008 bij elkaar en klinken goed en het publiek tikt lekker mee.

De winnaars van deze avond spelen stuk voor stuk technisch goed. Maar vallen stuk voor stuk niet meer of minder op dan de andere drie bands, die niet door zijn. De verschillende stijlen zijn niet goed met elkaar te vergelijken. De drie bands zullen zich in de volgende ronde van Emergenza weer net zo hard moeten bewijzen, of meer publiek mee moeten nemen. Pas in de landelijke finale is het de jury die bepaalt wie er wint.