Yoshimi! maakt Nederlandstalige plaat

Opa niet meer vast bandlid vanwege overlappende biljartwedstrijden

Fiona Fortuin ,

Het nieuwe album van de Rotterdamse multi-instrumentalist Yoshimi! zal een Nederlandstalige zijn. "Taal moet bewegen. Wanneer ik in mijn eigen taal schrijf en spreek, kan ik die meer naar mijn eigen hand zetten."

Opa niet meer vast bandlid vanwege overlappende biljartwedstrijden

Yoshimi! heeft zojuist een shekere gekocht, bij een Surinaamse vrouw op Rotterdam-Zuid. “Zij kan echt alles maken van kalebas, en zo te horen klinkt deze erg lekker.” Het instrument zal in elk geval op één nieuw lied een belangrijke rol spelen, weet de multi-instrumentalist te vertellen; een instrumentaal nummer dat waarschijnlijk Een Stukje Stem Dat Niet Veel Zegt gaat heten. Vorig jaar bracht de Rotterdammer zijn debuut Milkshake at the Pizzeria uit, een album met catchy noisenummers. Dat geluid zal op de nieuwe plaat niet terugkeren. Yoshimi!, ofwel Niek Hilkmann, is overgestapt op de Nederlandse taal en de muziek is ruimer gearrangeerd. “Al doe ik nog steeds alles zelf”, vertelt hij. In juli hoopt hij alle nummers af te hebben, zodat hij het nieuwe album in het najaar kan uitbrengen. Of dat wederom via Tocado Records zal zijn, weet hij nog niet.

“Waarom ik heb besloten Nederlandstalig te gaan? Engels is de vaste taal als het gaat om muziek. Maar wat vast staat, koekt op een gegeven moment ook vast. Zeker wanneer het niet je moedertaal betreft, beland je al snel in clichés. Persoonlijk vind ik het leven verre van overzichtelijk, en daarom past die taal niet bij mij. Wanneer ik in mijn eigen taal schrijf en spreek, kan ik die meer naar mijn eigen hand zetten. Liedjes mogen een verhaal vertellen, maar moeten ook voor verwarring zorgen. Dat hoop ik met mijn nieuwe liedjes te bereiken. Maar de nummers zijn minder zwaar, dan je nu misschien zou verwachten.”

Live speelt Yoshimi! met band. Daarmee zal hij de nieuwe nummers in theaterachtige vorm presenteren. De première  van‘Yoshimi! Super Show’ is op 18 mei in Amsterdam. “Ik begin met alleen mijn band, waarna het optreden steeds verder wordt aangekleed, eindigend in een reis door de wereld.” Oude liedjes zal hij ook nog spelen. “De beste nummers van mijn debuut heb ik vertaald naar het Nederlands. Zo is een van mijn favorieten Philosophy For Fangirls verandert in Filosofie Voor Fanmeisjes.”

Zijn live-band bestaat inmiddels uit vijf vaste leden. Zijn opa Louis, bij de oprichting van de band de gitarist, doet nog maar sporadisch mee. “We spelen steeds vaker ook buiten Rotterdam. Veel optredens bijten met zijn biljartwedstrijden.” Zijn broer, aanvankelijk geen muzikant, is nog wel toetsenist. “Hij is een stuk beter geworden!”