Overtuigend optreden van The Joy Formidable in Rotown Overtuigend optreden van The Joy Formidable in Rotown

Frontvrouw Ritzy Bryan windt het publiek om haar vingers

, Tekst: Francis Pronk Foto's: Marcel van Leeuwen

Overtuigend optreden van The Joy Formidable in Rotown

Frontvrouw Ritzy Bryan windt het publiek om haar vingers

Tekst: Francis Pronk Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Dobderdag stond de band The Joy Formidable uit Wales op het podium van Rotown. Met een aparte podiumindeleing en een charismatische frontvrouw weet deze band het publiek voor zich te winnen.

Frontvrouw Ritzy Bryan windt het publiek om haar vingers

Na een intro, dat iets weg heeft van een geluidsopname uit een film, bestijgt de drie koppige band the Joy Formidable uit Wales het podium van Rotown. De band heeft een aparte podiumindeling. De ruimte achter bassist Rhydian Dafydd en gitariste/zangeres Ritzy Bryan is leeg, omdat het drumstelaan de rechterkant van het podium staat.

De blonde zangeres Ritzy Bryan, met boblijn, en haar twee bandleden Rhydian en Matt starten met het krachtige nummer 'The Greatest'. In eerste instantie lijkt de zangeres/gitariste op een schattig en elegant porseleinen poppetje, maar schijn bedriegt. De in zwart gehulde Ritzy kijkt vaak met een stoere en soms schuwe blik het publiek in. Leuk om te zien dat na elk nummer die blik verandert in een enorme glimlach op haar gezicht.
Het derde nummer 'Cradle' heeft catchy tussenstukken en de drummer maakt gebruik van een chimes. Dat zijn opgehangen klankstaafjes van verschillende lengtes.

Het leuke is dat je bij deze zangeres lieflijke popliedjes verwacht, maar ze bewijst het tegendeel. Ze zingt welgeteld twee rustige nummers, die een goede opbouw hebben en naar een climax toegaan. De nummers beginnen rustig, maar later gaat het er weer hard aan toe. Helaas wordt er veel doorheen gepraat door het publiek. Bij de rustige liedjes ontpopt Ritzy zich helemaal. De schuwe blik verdwijnt en ze kijkt zelfs enkele mensen op de eerste rij in de ogen. Vol zelfvertrouwen maakt ze haar set af met haar twee bandleden.
 
Bij het laatste nummer gooit Ritzy alle energie eruit die ze nog heeft. Ze eindigt op haar knieën met haar gitaar tegen de versterker aangedrukt. Het geluid gonst door Rotown en het publiek schreeuwt en fluit.
Ze komen nog terug met twee toegiften. Het publiek blijft maar roepen: "Spelen!" Hitje 'Popinjay' slaat goed aan bij het publiek. Er wordt enthousiast geroepen 'more cowbell'.
Het allerlaatste nummer 'Whirring' begint weer rustig. Het publiek is verrassend stil... Het kan dus toch?

Voor de verandering een optreden zonder gitaarwissels. Kurt Cobain is alive, de vrouwelijke variant dan. Ritzy weet met haar scherpe uithalen en haar prachtige gitaarsolo's het publiek van Rotown om haar vingers te winden.
Het album van the Joy Formidable is nog niet zo lang uit en deze eerste keer in Rotown was zeker niet de laatste keer. Prachtig optreden wat zeker de moeite waard was!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam