De finales van de Grote Prijs van Zuid-Holland in WATT

G.O.T.V., Vieira en Kaizoku winnen de hoofdprijs

Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Zaterdag vonden de finales van de Grote Prijs van Zuid-Holland plaats in WATT. In maar liefst drie zalen strijden zes acts om de titel in de categorieën bands, urban en dance/producers. Na een lange avond mogen G.O.T.V., Vieira en Kaizuko zich de winnaars noemen.

G.O.T.V., Vieira en Kaizoku winnen de hoofdprijs

De Grote Prijs van Zuid-Holland is voor de acts van vanavond de kans om zich in de kijker te spelen en een fijn prijzenpakket in de wacht te slepen die de carriere een flinke boost kan geven.

In de grote zaal werd de avond geopend door Maghreb Mania, die strijden in de categorie bands. Deze band legt meteen de lat hoog voor de resterende bands. Dat het voor de jury bijna onmogelijk is een winnaar te kiezen uit deze verschillende bands, blijkt uit het feit dat het juryberaad flink wat tijd in beslag neemt. Uiteindelijk komt het verlossende woord en wint G.O.T.V. de Grote Prijs van Zuid-Holland. Maghreb Mania en The Heys worden derde en tweede. No Comment gaat er met de publieksprijs vandoor.

De strijd in de basement in de categorie urban is heftig te noemen. Nederhop is populair, meer dan de helft van de hiphop-acts rapt in de Nederlandse taal. Het niveau van de teksten is hoog en de rappers staan vanavond tekstueel op scherp. De basement is de enige ruimte waar het publiek vanaf het begin van de avond volledig opgaat in de muziek. De publieksprijs gaat, na een close finish (vier decibel!), naar Vieira. Ook de jury bedeelt Vieira de hoofdprijs toe. De Dichter wordt tweede en BujuMouse mag vanavond de derde prijs ophalen.

Tot slot wordt er in het theater gestreden om de Grote Prijs in de categorie dance/producers. Voor de eerste acts is het toch wat ondankbaar om een nuchter en niet opgewarmd publiek enthousiast te krijgen. Alle acts hebben het tempo er flink in en naarmate de tijd verstrijkt, komt het publiek los. Het  is dan ook geen verrassing dat de laatste act, Koizoku, de juryprijs en de publieksprijs wint. Bimbo Electrico wordt derde en Boom Boom du Terre mag tevreden zijn met de tweede plaats.

Herbeleven van de avond kan met dit fotoverslag van 3voor12 Rotterdam.