Dance Parade wordt een rondje door het park Dance Parade wordt een rondje door het park

Vaste plek gevonden in Rotterdamse Zuiderpark

, Fiona Fortuin

Dance Parade wordt een rondje door het park

Vaste plek gevonden in Rotterdamse Zuiderpark

Fiona Fortuin ,

De Dance Parade heeft een vaste plek toegewezen gekregen in het Rotterdamse Zuiderpark. Daar zullen de karren rondjes rijden over asfalt van een kilometer, afgeschermd door hekken. Is hiermee de essentie van het evenement verloren gegaan? De organisatie vindt van niet.

Vaste plek gevonden in Rotterdamse Zuiderpark

De Dance Parade heeft een vaste plek toegewezen gekregen in het Rotterdamse Zuiderpark. Na de schietpartij tijdens een dancefeest in Hoek van Holland, scherpte de gemeente Rotterdam zijn evenementenbeleid aan. Daarbij werd onder meer besloten dat dancefeesten alleen nog op een afgesloten terrein mogen plaatsvinden. Voor de karrenparade, die normaliter door de binnenstad rijdt, werd geen uitzondering gemaakt. 

Daarom is gekeken na een locatie om de Dance Parade alsnog door te kunnen laten gaan. Deze is nu gevonden in het Zuiderpark, waar ook het Metropolis festival plaatsvindt. Daar kunnen de karren op 12 juni over één kilometer asfalt rijden. Het aantal vrachtwagens is vanwege de beperkte ruimte teruggebracht van dertig naar tien. Het rondje rond het park wordt door de organisatie zelf gedoopt tot Dance Parade 360.

Rondom het terrein worden hekken geplaatst. Het evenement is niet meer gratis te bezoeken, de entree kost 20 euro. Kaarten zijn alleen in de voorverkoop en op naam verkrijgbaar. Organisator Henk Witteveen vindt niet dat nu de essentie van het festival is verloren gegaan. “Na het besluit van de gemeente om de Dance Parade niet in de oude vorm door te laten gaan, kun je zeggen: dan stoppen we er mee. Maar je kunt het moment ook aangrijpen om te kijken hoe het anders kan. Wij als organisatie hebben eens een soortgelijke parade in Sao Paulo bezocht, die vindt ook op een afgesloten terrein plaats. Toch voel je daar dezelfde energie als bij de oude Dance Parade in Rotterdam, dus hebben we ons daar door laten inspireren. In het park kun je alsnog met de parade meelopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te blijven staan. We zijn meer een festival geworden.”

Om die reden heeft de organisatie ook de programmering onder de loep genomen. De hardere dancestijlen zijn uit de line-up geschrapt. “We zijn smaller gaan programmeren om een breder publiek te bereiken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar de hardere stijlen schrikken menig bezoeker af. De hardstyle liefhebbers hebben hun eigen feestje, niet toevallig diezelfde dag in Almere. We hebben de line-up zo samengesteld, dat de karren heel goed achter elkaar passen.”

Hoewel Witteveen nu te spreken is over de metamorfose van zijn Dance Parade, was hij dat niet direct. “Natuurlijk spookte in het begin de gedachte door mijn hoofd met de hele parade te verhuizen naar een andere stad. Van één gemeente hebben we ook een uitnodiging voor een gesprek ontvangen. Maar de Dance Parade hoort bij Rotterdam. Hier heeft de parade zijn wortels, met zijn eigen vaste dj´s als Lucien Fort en Michel de Hey.”

De Dance Parade is op 12 juni van 13.00 uur in de middag tot 23.00 uur. Kijk voor het programma op http://danceparade360.nl/.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam