3VOOR12DRAAIT Motel Mozaique 3VOOR12DRAAIT Motel Mozaique

De festivalfavorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12DRAAIT Motel Mozaique

De festivalfavorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

8 tot en met 11 april vindt in Rotterdam Motel Mozaique plaats. De 3VOOR12 redactie werpt een blik op de redactie en kiest zijn favorieten. Met o.a. Fool's Gold, Fuck Buttons en Strange Boys.

De festivalfavorieten van de redactie

8 tot en met 11 april vindt in Rotterdam Motel Mozaique plaats. De 3VOOR12 redactie werpt een blik op de redactie en kiest zijn favorieten. Met o.a. Fool's Gold, Fuck Buttons en Strange Boys. Bereid je nu alvast voor met de speciale Motel Mozaique Luisterpaal, waar bijna alle tips op staan.

De Top 10:

1. 
Fool´s Gold
"Afrobeat, disco, klezmer, psychedelische popmuziek." (Atze de Vrieze)
"Spektakel gegarandeerd." (Bart Snoeren)
" En het mooie is: je kunt er ook nog op dansen." (Stephan van Peursem)

2. Rain Machine
"Ik voorspel een dakterrassessie met tergend mooie zang in een zee van zonlicht." (Silvy Broeren)
"Frontman van TV on the Radio solo." (Derek van Winsen)
"De urgentie en punkattitude van de begintijd van TVOTR" (Erik Zwennes)

3. Fuck Buttons
"Fuck Buttons is een genre op zich!" (Bart Snoeren)
"Gewoon met je hoofd in de muur van geluid gaan hangen en ondergaan." (Stephan van Peursem)
"Onderga het als een ware trip" (Menno Visser)

4. DM Stith 
"Stith is een zeer begenadigd zanger met een eigen sound, die zijn stem kan laten huilen zonder vervelend te zijn." (Atze de Vrieze)
"Een charmante grappenmaker met grootse talent, die hoog boven in het gebouw de stad Rotterdam toezingt." (Silvy Broeren)

5. Strange Boys
"Vuig lo- fi bandje." (Derek van Winsen)
"Ergens tussen garage, punk en rock 'n roll," (Ingmar Griffioen)

6. Angus and Julia Stone
"Ga. Droom. Geniet." (Casper Sikkema)
"Hats off ook voor de gepaste, spaarzame begeleiding." (Ingmar Griffioen)

7. Band Of Horses
"
Hun vorige album Cease To Begin is voor mij een van de mooiste albums ooit gemaakt." (Martijn van der Vlist)
"Helaas wil de band geen 3VOOR12 sessie doen, maar dat maakt mijn nieuwsgierigheid naar Band Of Horses er niet minder om." (Bart Snoeren)

8. Lindstrom & Christabelle
"De twee ontpoppen zich in deze samenwerking tot de Michael Jackson en (zij het minder excentrieke) Grace Jones van de disco." (Fiona Fortuin)

9. Mumford & Sons 
"Iedereen loopt er momenteel mee weg, en terecht." (Martijn van der Vlist)
" De band van het moment" (Menno Visser)

10. Dam Funk
"Westcoast funk. Must see op Motel, voor de laatmakers dan." (Fiona Fortuin)De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:
 
DM Stith 
Vorig jaar tekende singer-songwriter DM Stith in de Amsterdamse kerk De Duif voor een van de meest bijzondere optredens van het jaar. Veel podiumervaring had hij toen nog niet, maar hij had geen enkele moeite de aandacht vast te houden. Stith is een zeer begenadigd zanger met een eigen sound, die zijn stem kan laten huilen zonder vervelend te zijn.

Fool’s Gold
Ze schijnen met twintig man op het podium te verschijnen, Fool’s Gold uit Californië, en in hun geluid zijn ongeveer evenveel verschillende genres terug te vinden. Afrobeat, disco, klezmer, psychedelische popmuziek. Belooft een spektakel te worden.

The Gaslamp Killer/Daedelus/King Midas Sound, etc
Zaterdagavond tegen middernacht is WATT the place to be, met een paar experimentele beatmakers en bass-experts bij elkaar. Van elektronische dub tot futuristische hiphop tot wilde psychedelica. Briljant feestje binnen het festival.


BART SNOEREN DRAAIT: 

Band Of Horses
Helaas wil de band geen 3VOOR12 sessie doen, maar dat maakt mijn nieuwsgierigheid naar Band Of Horses er niet minder om. Ik heb de nieuwe plaat die eind mei uitkomt inmiddels gehoord en die is (wederom) ronduit prachtig.

Fool's Gold
Vampire Weekend meets Staff Benda Bilili, dat zijn 2 van mijn
favoriete bands van de laatste jaren. Spektakel gegarandeerd.

Fuck Buttons
Tot nog toe heb ik al hun optredens steeds gemist. Nu kan ik ze
eindelijk live zien. Hun platen blijven onovertroffen meesterwerken.
Fuck Buttons is een genre op zich!


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Band Of Horses 
In tegenstelling tot Bart Snoeren (schiet eens op!) heb ik het nieuwe album, dat in mei moet verschijnen, van Band Of Horses nog niet gehoord. Des te meer reden om uit te kijken naar het optreden op Motel Mozaique. Hun voorganger Cease To Begin is voor mij een van de mooiste albums ooit gemaakt. Als opvolger Infinite Arms al maar enigszins in de buurt komt, ben ik al een gelukkig man.

Mumford & Sons 
Een van mijn ontdekkingen in 2009. Iedereen loopt er momenteel mee weg, en terecht. Niemand hoef je met veel woorden te enthousiasmeren voor dit Londense kwartet, dus...wees erbij!

The Irrepressibles 
Het album Mirror Mirror van The Irrepressibles is wonderschoon, maar ook erg zwaar en breekbaar. Ik ben ontzettend benieuwd of het ook live allemaal goed uit de verf komt.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Crystal Antlers
Bekijk nu gewoon even de clip bij ‘Andrew’ en hoor de honger, de urgentie en de rauwe stem van Johnny Bell. Er schijnt dit jaar een nieuwe plaat aan te komen. Reken dus maar op veel nieuw materiaal, een fijne bak herrie en een gelukzalige glimlach op het hoofd van bovengetekende.
 
Rain Machine
Kyp Malone, tweede stem van TV On The Radio, kennen we van Iran en Rain Machine. In de band waarmee hij op Motel Mozaique staat hoor je nog het beste de urgentie en punkattitude van de begintijd van TVOTR terug. Toen vond ik ze op hun best. Ik ben heel benieuwd hoe dit live klinkt.
 
Dakterrassessies
Een beetje zelfpromotie: Vorig jaar stond ik met vele bands in een tuigje boven een bouwput te balanceren. Dit jaar gaan we voor intieme akoestische sessies op een dakterras ergens in het centrum van 010. Voorlopig staan er ruim 12 sessies op de agenda. Deze zijn in de week na het festival terug te kijken op 3VOOR12TV. Wish me luck.
 

DEREK VAN WINSEN DRAAIT: 

Rain Machine 
Frontman van TV on the Radio solo. Hij maakte voor mij 1 van de beste platen van vorig jaar, nu ben ik wel benieuwd hoe hij die psychadelische sfeer live zal neerzetten.

Everything Everything 
Tijdens Eurosonic werden ze al genoemd als 1 van de leukste nieuwe acts uit Engeland. En dat lieten ze ook toen zien in sessie bij 3VOOR12. De potentiele hits Suffragette Suffragette en MY KZ, UR BF zullen waarschijnlijk wel de eerste grote klappers van de zaterdag in de Watt zijn.

Strange Boys 
Omdat Motel Mozaique niet Motel Mozaique is als je niet een vuig lo- fi bandje hebt gezien in een zweterige Rotown. 


CASPER SIKKEMA DRAAIT: 

Eckhardt
Samen met Moss de enige Nederlandse afvaardiging. Rik Elstgeest, bekend van het bij vlagen goed gevonden, maar soms wat vergezocht artistiekerige Kopna Kopna, heeft met The Big Blue Yonder een verrassend normaal album gemaakt. Bij de vaak melancholische liedjes doemen beelden van oude, gebutste cowboylaarzen, het licht van de lente en een warme deken op. 

Angus and Julia Stone
Eigenlijk zijn de songs te lief, eigenlijk zingt Julia soms walgelijk zoet en in gezelschap van stoere vrienden zal je mij dan ook nooit horen zeggen dat ik ’s avonds voor het slapen graag indroom met Down The Way, het nieuwe en prachtige album van Angus and Julia Stone.  Toch durf ik het bij jullie, beschaafde mensen, wel aan. Ga. Droom. Geniet. Slimme tip: neem wat geestverruimende drugs mee, wedden dat u het gemis van een scherp randje gelukzalig weglacht?

Admiral Freebee
Natuurlijk kent u de Admiraal al lang. En natuurlijk gaat u naar een festival als Motel Mozaique liever op Nieuwe Bandjes-ontdekkingstocht dan langs te gaan bij een Belg die de Oude Meesters (Neil, Bob, Elvis) weer doet herleven. Toch huist in deze Belg zoveel energie, humor en elegantie in het omzetten van invloeden tot iets Authentieks, dat die ontdekkingstocht wel even kan wachten.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Lindstrom & Christabelle
Het moet een ontspannen samenwerking zijn geweest tussen deze twee, in de trant van 'laten we gewoon beginnen en dan zien we wel wat er uit komt'. Althans, zo lijkt het uitgaande van de eerste minuut van het album Real Life Is No Cool, alsof Christabelle nog snel wat stemoefeningen doet, terwijl de recordknop al in was gedrukt. Met een beetje fantasie hoor jij vast hetzelfde. Net als de- er komt nu een vreselijk woord, chemie tussen de twee. De twee ontpoppen zich in deze samenwerking tot de Michael Jackson en (zij het minder excentrieke) Grace Jones van de disco. Wat zal ik me vrijdag opgelaten voelen wanneer ik als enige niet dans.

LoneLady
Ik beeld me een Blondie type in bij LoneLady. Vrouwelijk type met bolling in haar broek. Maar aan de hoes van haar album Nerve It Up te zien, zit ik er naast. Ze heeft kort, donker haar. Maar met de bolling in de broek zit het wel goed. Goeie albumtitel trouwens. Meisje weet hoe ze nerveus op haar gitaar moet spelen, maar onmogelijkerwijs bouwt ze daar alsnog superliedjes van. Postpunk liedjes met de frisheid van nu.

Dam Funk
Er zijn raakvlakken met James Pants, die ik na zijn laatste album Seven Seals tot cultheld heb uitgeroepen. Dam Funk zit niet alleen op hetzelfde label als Pants (Stone Throw), ze werken af en toe ook samen. Dat is waarschijnlijk omdat ze een evenzo weirde kijk op elektronische muziek hebben. Maar waar James Pants vooral veel freakt, heeft Dam Funk zijn houvast gevonden: westcoast funk. Must see op Motel, voor de laatmakers dan.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Rain Machine
TV On The Radio frontman Kyp Malone gaat solo onder de naam Rain Machine, ik voorspel een dakterrassessie met tergend mooie zang in een zee van zonlicht.

DM Stith
Als DM Stith ook maar een fractie laat horen van wat ie ooit in de kerk De Duif in Amsterdam uit zijn lijf perste, hoop ik op een charmante grappenmaker met grootse talent, die hoog boven in het gebouw de stad Rotterdam toezingt.

Alle andere sessies
Maar wacht, ik kan toch niet kiezen, het produceren van deze sessies is als het maken van een liefdesbaby, die sowieso altijd de knapste van het stel is: dus ik verwacht grootsheid van Benni Hemm Hemm, Isbells, Goldheart Assembly, Lonelady, Kaki King, Crystal Antlers, Moss en  Eckhardt en misschien komen The Strange Boys,The Irrepressibles, Eagle Seagull en Johnny Flynn ons verblijden met hun talenten.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Isbells
Al was het maar om die hart- en zielverwarmende herfstplaat, die eigenlijk een winterplaat is. Of omdat Gaëtan Vandewoude een zeer aimabel persoon is, die dat bedeesde nu live maar eens moet zien af te schudden.

Strange Boys
Platen op In The Red staan doorgaans garant voor een doorleefd of ronduit smerig geluid, ergens tussen garage, punk en rock 'n roll. The Strange Boys uit Austin, Texas past daar prima tussen met hun lichtvoetige, country-fueled garage.

Angus and Julia Stone
Zaterdag even gas terug in de Grote Zaal met Angus & Julia Stone, de Australische broer en zus, die misschien lief en veilig musiceren (ze zijn niet voor niks ontdekt door Fran Healy van Travis), maar dat wel op een ontroerende, pakkende manier doen. Vooral Angus weet bij mij vocaal de juiste snaar te raken. Hats off ook voor de gepaste, spaarzame begeleiding.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Mount Eerie
Phil Elverum, het brein achter Mount Eerie heeft al meerdere prachtige cult-albums achter zijn naam staan. The Glow pt. 2 (onder de naam The Microphones) blijft mijn favoriet, maar ook zijn nieuwste album Wind's Poem  heeft ook weer de prachtige combi van intimiteit, noise en mooie melodieën

Fuck Buttons 
Gewoon met je hoofd in de muur van geluid gaan hangen en ondergaan. Niet je oordoppen vergeten.

Fool´s Gold
Fool's Gold mengt stijlen en invloeden dat het een lieve lust is en maakt daar zomerse popliedjes van. En het mooie is: je kunt er ook nog op dansen.

MENNO VISSER DRAAIT:

Fuck Buttons
Het enige album met eeuwigheidswaarde vorig jaar, dus oordopjes mee en het ondergaan als een ware trip.

Mumford & Sons
Ik ben zelden zo tekstvast dat ik liedjes woordelijk ee kan zingen, maar op de een of andere manier lukt dat bij Mumford wel - blijkbaar de band van het moment.

3VOOR12 Sessies
Altijd uniek, altijd met zorg geprogrammeerd...en nog gratis ook!

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam