Los Siquicos Litoralenos Los Siquicos Litoralenos

Pretentieloze gefliptheid in Worm

, Tekst: Niels van Beers Foto's: Patricia de Jong

Los Siquicos Litoralenos

Pretentieloze gefliptheid in Worm

Tekst: Niels van Beers Foto's: Patricia de Jong ,

Al een tijdje terug raakte ik bekend met het circus dat rondreist onder de naam Los Siquicos Litoralenos. En wat is er beter dan dat circus op een zaterdag te gaan beleven in Worm. Voorafgegaand door serieuze middeleeuwse drones van Brethren of the Free spirit. Een verslag...

Pretentieloze gefliptheid in Worm

Voorafgaand is het muisstil in de concertzaal van Worm. Twee heren met gitaren zitten tegenover elkaar. Een op 12-snarige gitaar en de ander op een verlengde versie van een middeleeuwse luit. Met het duo The Brethren of the free spirit verandert de sfeer ineens naar intens en verstild. De twee heren brengen adembenemend mooie middeleeuwse folkliederen ten gehore. Het samenspel is subtiel en brengt de luisteraar naar het puntje van je stoel. In de repeterende klanken hoor je donkere drones uit de 13de eeuw terug. Echter na een tijdje kak je er van in en slaat de vermoeidheid toe. Een opwarmer voor Los Siquicos? Nee, niet echt. Gewoon een erg goed en op zichzelf staand concert van een bijzonder gitaarduo. Prachtig!

Tijd voor het circus dus. Het Argentijnse Los Siquicos Litoralenos zijn een vrolijk uitgedost gezelschap. Ze maken lekker losse folky liedjes die steving leunen op het schema's van de Cumbia. Echter dan een maniakale en lichtelijk gestoorde variant van de Cumbia. Op de achtergrond zien we beelden van uitgestrekte pampas met grazende koeien. Je waant je eventjes in Argentinie. Hier en daar hoor je goed getimede Beefheart breaks. Ze maken er een feestje van. Het publiek lijkt het te waarderen gezien de vele lachende gezichten, maar is vanavond vergeten de dansschoenen aan te trekken. Of voelt zich teveel kunstenaar om te gaan dansen. Los Siquicos Litoralenos zijn een heerlijke geschifte free folk groep die spelen alsof het ze allemaal niets uitmaakt. En dat is wederom een welkome verrassing in deze tijden van vele hippe freefolk bandjes in carnavalskleding. 'Los Siquicos' zijn echt. Echt geflipt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam