De wereldverovering van anderson

Duo kijkt terug op topjaar

Tekst: Marin van Campen Foto: Marcel van Leeuwen ,

De mannen van anderson hebben een druk, maar leuk jaar achter de rug. Enkele uren voordat zij het podium van Watt bestijgen vraagt 3VOOR12 Rotterdam hen hoe ze het afgelopen jaar hebben beleefd.

Duo kijkt terug op topjaar

Enkele uren voor hun optreden in Watt spreek ik Jeroen van der Werken en Bas van Nienes. Samen vormen zij anderson, een duo dat een zeer druk jaar achter de rug heeft en vanavond op het podium staat ten bate van Act Positive. Een organisatie die de problemen van HIV en aids wereldwijd onder de aandacht brengt. Een goede zaak waar anderson graag zijn steentje aan bijdraagt.

Zoals gezegd heeft het duo het afgelopen jaar niet stilgezeten. Sinds de release van hun tweede album It Runs In The Family hebben zij hun familie maar weinig gezien. Bas en Jeroen vertellen waar ze het zo druk mee hebben gehad.

“Sinds de releaseparty van It Runs In The Family, vorig jaar in Waterfront, zijn we veel verder gekomen. Een enorm goed jaar met veel leuke shows en leuke mensen. We hebben eerst veel opgetreden in Nederland. Onze eerste single Trevor * On The Dancefloor was geregeld op de radio te horen en de clip is te zien geweest op TMF en MTV. Allemaal dingen waar we op gehoopt hadden, maar waarvan je nooit zeker weet of ze ook werkelijk gaan lukken.”

“Naast het maken van muziek hadden we beiden nog een ‘normale’ baan, maar dat begon ons op een gegeven moment op te breken. Die hebben we toen opgezegd en we zijn fulltime muzikanten geworden. Hierdoor kregen we alle ruimte om de wereld over te reizen met onze muziek. Na Nederland en België zijn we onder andere vier keer op en neer geweest naar Scandinavië. In Zweden en Noorwegen wordt ons werk makkelijker geaccepteerd dan in Nederland, dus is het niet zo vreemd dat we daar sneller voet aan de grond krijgen.”

“We zijn ook weer naar Japan geweest. Dit keer hebben we het anders aangepakt door bijna alles zelf te regelen. Dat maakte het een stuk leuker, maar ook wat lastiger hier en daar. Veel miscommunicatie, weinig slaap, rare tijdschema’s, het ging een beetje op z'n Japans. Aan de andere kant hebben we nu wel meer gezien, hebben we meer steden bezocht en konden we de boel lekker z’n gang laten gaan. Ondanks het ‘Lost In Translation’-gevoel was het geweldig. We genieten daar, sinds ons vorige bezoek, meer bekendheid en dat zorgde voor volle clubs. Ook was het leuk om de Japanners mee te horen zingen, ondanks dat we niet konden verstaan wat ze van onze teksten gemaakt hadden, haha.”

“In het afgelopen jaar hebben we twee keer de Verenigde Staten aangedaan. Hier hebben we veel geleerd. We moesten veel zelf doen en het kost daar veel meer moeite om ergens te komen. We moesten het veelal hebben van lokale promotie. Na eerdere bezoeken aan de VS weten we gelukkig wel de goede van de slechte shows te onderscheiden. Zo zie je maar dat ‘zelf doen’ uiteindelijk zijn vruchten afwerpt.”

“Afgelopen maart hebben we in Los Angeles de clip opgenomen voor Michael * Running On The Asphalt. Ondanks het lage budget hebben allerlei mensen uit de filmindustrie hieraan meegewerkt. Alleen al aan de grootte van de crew merkte je dat je in Hollywood zat. Ook deze clip kreeg enorm veel airplay, onder andere bij MTV Brand New. Het album wordt nog volop gepromoot in Amerika en dat uit zich in de hoge verkoopcijfers. We hebben trouwens ook nog op een gamewebsite gestaan, althans onze muziek, en is onze plaat gebuikt onder een aflevering van de MTV-serie The Real World. Gevolg hiervan is dat onze populariteit ook op YouTube enorm is gestegen.”

“Het was een druk, maar enorm leuk jaar! We hebben veel uit de plaat gehaald en nog meer geleerd. Onder andere dat er een behoorlijk scheve verhouding bestaat tussen optreden in Nederland en shows doen in het buitenland. Buiten onze landsgrenzen is het allemaal veel beter geregeld. Althans, dat is de conclusie die wij trekken. Misschien komt het wel doordat we in ons eigen land minder gewild lijken te zijn.”

Jeroen en Bas lijken de grootste hit van Alphaville alle eer aan te doen. Big in Japan is niet alleen letterlijk op anderson van toepassing, want in Scandinavië en de USA stijgt dit duo ook behoorlijk in aanzien terwijl Nederland een beetje achterblijft. Nu ze weer thuis zijn kunnen ze misschien in alle rust aan de opvolger van het succesvolle It Runs In The Family werken.