Watt krijgt jaarlijks twee ton subsidie erbij Watt krijgt jaarlijks twee ton subsidie erbij

Rotterdams podium werkt daarmee erfenis fusie weg

, Ingmar Griffioen

Watt krijgt jaarlijks twee ton subsidie erbij

Rotterdams podium werkt daarmee erfenis fusie weg

Ingmar Griffioen ,

Het Rotterdamse Watt krijgt jaarlijks 200.000 euro extra subsidie. De subsidieverhoging geldt voor de komende drie jaar. Watt hoopt hiermee de erfenis van de fusie weg te werken en de financiële positie te verbeteren. "Die twee ton is vooral voor de extra kosten, die we hebben moeten maken. Niet dat we hier allerlei leuke dingen van kunnen doen."

Rotterdams podium werkt daarmee erfenis fusie weg

Het Rotterdamse Watt kan rekenen op jaarlijks 200.000 euro extra subsidie. Dat besliste de gemeenteraad gisteren bij de begrotingsbehandeling. De subsidieverhoging geldt voor de komende drie jaar en valt onder het Cultuurplan van de gemeente. "Die twee ton extra is vooral voor de extra kosten, die we afgelopen jaar hebben moeten maken. Niet dat we hier allerlei leuke dingen van kunnen doen", legt adjunct-directeur Sewan Mumcuyan uit. Watt ontvangt met de verhoging vanaf 2010 jaarlijks 1,4 miljoen euro.

Podium Watt hoopt met de extra subsidie de erfenis van de fusie weg te werken en de financiële positie te verbeteren. De popzaal aan de West-Kruiskade fuseerde in december 2008 met WaterFront. Beide stichtingen werden samengevoegd en vonden onderdak in het pand van Watt. "Er is een hoop gebeurd sinds de fusie, dat brengt ook een hoop extra kosten met zich mee", verklaart Sewan Mumcuyan.

Welke extra kosten? "Er is een bv overgenomen, er zijn twee stichtingen gefuseerd. Dat zorgde voor nogal wat fusie- of frictiekosten, die niet zijn voorzien en wel op de begroting drukken. Zo zaten we aan contracten vast waar we niet zomaar van af kunnen. Contracten voor mobiele telefonie die tot eind 2010 lopen bijvoorbeeld en zo zijn er meer. Zodoende was dit een heel raar jaar."

De Stichting Culturele Activiteiten Rotterdam, die Watt nu exploiteert, is door die kostenposten volgens de adjunct-directeur in een moeilijke startpositie begonnen. "De gemeente heeft toen gezegd: 'we komen jullie tegemoet om te zorgen dat die positie verbetert'." Watt is niet verrast door de toekenning. Het podium was op de hoogte van het voorstel aan de raad en is volgens Mumcuyan voortdurend in gesprek met de gemeente.

Wat als de gemeente niet over de brug was gekomen? "Dat had onze positie een stuk penibeler gemaakt. Je wilt met een nieuwe organisatie natuurlijk zo gezond mogelijk van start. Als je dan nog een erfenis hebt, is dat een stuk lastiger. Wij hebben die contracten niet afgesloten, daar hebben onze voorgangers ons mee opgescheept." De totale subsidie van Watt bedraagt vanaf 2010 1.432.000 euro. "Maar we halen ook een hoop eigen inkomsten binnen uit de horeca en kaartverkoop hoor", verzekert Mumcuyan. "De subsidie bedraagt maar 20 tot 25% van onze begroting voor 2010."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam