Tweede EP St. Polaroid is er één om bij weg te dromen Tweede EP St. Polaroid is er één om bij weg te dromen

Muziek om voor in bed te blijven

, Tekst: Marin van Campen

Tweede EP St. Polaroid is er één om bij weg te dromen

Muziek om voor in bed te blijven

Tekst: Marin van Campen ,

Eric-Jan Vriend deed onder de naam St. Polaroid in april mee met de Grote Prijs van Zuid-Holland. In de categorie Singer/Songwriter ging hij er met de eerste prijs vandoor. Na deze overwinning en zijn debuut-EP Thanks To The Insurance heeft hij afgelopen zomer gewerkt aan een opvolger. Het resultaat heet Most People Are Other People en verschijnt op 20 november.

Muziek om voor in bed te blijven

St. Polaroid is het soloproject van Rotterdammer Eric-Jan Vriend. Je zou hem ook kunnen kennen als voorman van That Band From Holland. Als leerkracht op een basisschool heeft Eric-Jan het voorrecht meer vakantie te hebben dan de gemiddelde Nederlander en heeft daarmee ook meer tijd te doden. St. Polaroid is feitelijk het (ultieme) vakantiebaantje van deze man. Een vakantiebaantje dat zelfs prijzen oplevert, want afgelopen jaar stond hij op de hoogste trede van het erepodium van de Grote Prijs van Zuid-Holland in de categorie Singer/Songwriter.

Een bekende cabaretier zei ooit dat Nederland veel meer buitenland heeft dan bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. St. Polaroid zoekt het verder en filosofeert dat de meeste mensen andere mensen zijn. Niets tegenin te brengen!

De beschermheilige van de instantfotografie brengt eerlijke, doorleefde lo-fi songs. Luisterliedjes die doen denken aan experimentele jamsessies in de studio van grote, Britse bands uit de jaren zestig, die al dan niet toevallig opgenomen zijn. Zoals vaak met lo-fi muziek lijkt het alsof het in de huiskamer is opgenomen. In het geval van Most People Are Other People is dat ook bijna zo. Deze muziek is niet in de woonkamer, maar wel in een huisstudio vastgelegd.

Helemaal alleen heeft Eric-Jan deze EP niet gemaakt. Verschillende bevriende muzikanten hebben hun steentje bijgedragen aan Most People Are Other People. Ook doet er op iedere track een zangeres mee. De grootste vocale inbreng komt van Elma Plaisier, die op drie van de vier nummers meezingt. Een solo-EP met louter samenzang mag behoorlijk uniek heten. De zang klinkt zeer harmonisch en mócht St. Polaroid ooit een hele grote worden, dan kan hij Martha Wainwright vragen om mee te doen. Haar stem past namelijk perfect bij de liedjes van Eric-Jan Vriend. Niets ten nadele van de zangeressen die op deze EP meedoen, want zij zorgen er juist voor dat deze gedachte ontstaat.

Het verrassende instrumentgebruik onderscheidt St. Polaroid van andere singer/songwriters. Het meest aparte instrumentarium dat op Most People Are Other People gebruikt wordt is toch wel de kooi van Eric-Jan’s cavia.

Most People Are Other People is zo’n EP die je meerdere keren moet luisteren, maar daarna is het dan ook echt een leuke plaat. Het is een cd met luisterliedjes die zich niet leent als achtergrondmuziek. Most People Are Other People komt het best tot zijn recht wanneer je ‘m opzet als je op zondagmorgen wakker bent, maar geen zin hebt om je bed uit te komen. Zelfs als je een beetje brak bent, want deze EP is er bepaald ook niet één die helemaal gladgepolijst is, maar dát geeft het geheel nou z’n charme.

Most People Are Other People wordt op vrijdag 20 november gepresenteerd in De Unie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam