Een vrolijke boel met Mayer Hawthorne and The County Een vrolijke boel met Mayer Hawthorne and The County

Geen grandioos zangtalent, wel een ware entertainer

, Tekst: Jelena Barisic Foto's: Philipp Abbass

Een vrolijke boel met Mayer Hawthorne and The County

Geen grandioos zangtalent, wel een ware entertainer

Tekst: Jelena Barisic Foto's: Philipp Abbass ,

Mayer Hawthorne is het nieuwe soulfenomeen uit Michigan, die zeker niet onderschat moet worden om zijn schattige verschijning. Met zijn band The County laat hij in een uitverkocht Rotown zien dat er achter zijn brilmontuur een overtuigende artiest schuilt.

Geen grandioos zangtalent, wel een ware entertainer

Soms is het goed om op je intuïtie te vertrouwen. Zo gaat het verhaal dat Chris Manak (alias Peanut Butter Wolf), de man achter het fameuze indie hiphoplabel Stones Throw, Mayer Hawthorne een contract aanbood na het horen van twee nummers. Een impulsieve zet, maar wel eentje die heeft geloond; met zijn debuutalbum A Strange Arrangement kreeg Hawthorne dit jaar de critici aan zijn kant en staat hij vanavond met zijn vierkoppige band The County- gepresenteerd door Strange Fruit- in een uitverkocht Rotown.

De verbazing over Hawthorne’s uiterlijk in combinatie met zijn muziek lijkt inmiddels voorbij. Niemand kijkt dan ook vreemd op als het mannetje dat in een ietwat nerdy pak en vierkant brilmontuur op komt lopen, als een zoetgevooisde soulbrother klinkt zodra hij zijn strot opentrekt. Langzame liefdessongs als I Wish It Would Rain worden afgewisseld voor vrolijke upbeat nummers over hetzelfde onderwerp. Dat Hawthorne nooit zanglessen heeft gevolgd, is vrij snel te horen. Gelukkig maakt The County veel goed waar hij uitschiet; zowel de toetsenist als de bassist, de gitarist als de drummer spelen erg strak en laten tussen de nummers door briljante instrumentale intermezzo’s horen.

Al vanaf het begin is het moeilijk om stil te blijven staan, hoewel de voetjes vanavond op een enkeling na niet definitief van de vloer gaan. Dat heeft waarschijnlijk meer met verlegenheid dan onenthousiasme te maken; het publiek blijft Hawthorne en zijn band gedurende de hele avond wel luid toejuichen. Achter die bril is Hawthorne stiekem dan ook een charmeur; het publiek lacht om al zijn slechte grappen en doet gezellig mee met zijn boybandmoves.
   
Niet alleen soul komt vanavond aan bod, door Biz Markie’s Just A Friend in te zetten toont Hawthorne al rappend ook affiniteit met hiphop. Erg typisch wordt het wanneer de band Fall In Love van Slum Village speelt, die Mayer opdraagt aan wijlen hiphopproducer J Dilla en rapper Baatin. Wat verwonderlijker wordt het als hij ook Patrick Swayze aan die lijst toevoegt.

Een uur lang spelen de mannen door, best knap als je maar één album op je naam hebt staan. Vooral als ze na onophoudelijk geklap en gefluit terugkomen voor een toegift van twee nummers. En als een rasechte artiest verliest Hawthorne geen minuut zijn energie, humor en overtuigingskracht. Dat zijn zangtalent niet in overvloede komt mag duidelijk zijn, dat hij een geboren entertainer is heeft hij vanavond echter zeer zeker aangetoond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam