Bazar Curieux: over het kleine zusje dat volwassen wordt Bazar Curieux: over het kleine zusje dat volwassen wordt

“Ik ben erg blij dat Julian Casablancas voor ons koos”

, Fiona Fortuin

Bazar Curieux: over het kleine zusje dat volwassen wordt

“Ik ben erg blij dat Julian Casablancas voor ons koos”

Fiona Fortuin ,

Sinds de oprichting van Bazar Curieux wordt het festival steevast het kleinere zusje van Motel Mozaique genoemd. Maar na tien jaar kun je nu toch wel een keer stellen dat dat zusje volwassen is geworden en prima op eigen benen kan staan. Julian Casablancas buigt zelfs zijn tourschema er voor om. "Ik ben blij dat de zanger voor ons koos."

“Ik ben erg blij dat Julian Casablancas voor ons koos”

Sinds de oprichting van Bazar Curieux wordt het festival steevast het kleinere zusje van Motel Mozaique genoemd. Het klopt inderdaad dat dezelfde organisator erachter schuil gaat: Harry Hamelink. Maar na tien jaar kun je nu toch wel een keer stellen dat dat zusje volwassen is geworden en prima op eigen benen kan staan. Aanstaande zaterdag 5 december is de tiende editie, op de inmiddels vaste plek de Maassilo op Rotterdam-Zuid.

Bazar Curieux is het festival dat maar één avond nodig heeft om tot een gevarieerd programma te komen; van experiment tot garage en dancehall. Maar ook de grote namen worden niet geschuwd. Julian Casablancas buigt speciaal voor Bazar Curieux zijn tourschema om. “Ik ben erg blij dat hij voor ons koos. Volgens veel muziekbladen heeft hij met zijn band The Strokes het beste album van het afgelopen decennium gemaakt. Het is dan toch bijzonder dat hij bij ons staat”, zegt Hamelink. 

En er staat nog een andere grote artiest op het podium. Portishead producer Geoff Barrow speelt er met zijn nieuwe project Beak>. “Het is de enige show in Nederland. Hij speelt met band, maar hoe het zal gaan, weet ik ook niet. Ook voor mij is het verrassing.” Hamelink stelt samen met Ron Euser van Mojo en Joey Ruchtie (Rotown, WATT) het programma samen. “De ene keer lukt het wel om een band te krijgen, de andere keer niet. Zo stonden er een paar acts op Le Guess Who? afgelopen weekend die we ook graag hadden gewild, zoals Nice Nice. Dan grijp je er toch net naast.” Maar over de uiteindelijke line-up is Hamelink zelf ook erg te spreken. “Vooral van Royal Bangs ben ik persoonlijk erg gecharmeerd.”

Om toch nog een vergelijking met festival Motel Mozaique te maken: beiden hebben ook een middagprogrammering in de vorm van gidstochten. Maar waar Motel Mozaique zich richt op de binnenstad, hoopt Hamelink met Bazar Curieux de culturele kant van het vaak vergeten Rotterdam-Zuid bloot te leggen. De drie uur durende tocht gaat langs een performance centrum, door de Afrikaanderbuurt, langs de Maastunnel en eindigt in de Maassilo.


Bazar Curieux is op 5 december in de Maassilo in Rotterdam-Zuid. Het tijdschema staat al online, kaarten a 17,50 zijn nog te koop. De Bazar Curieux sampler staat NU op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam