Urban Podium Rotterdam eindelijk van start Urban Podium Rotterdam eindelijk van start

Verbouwing moet nog beginnen, maar organisatie wil niet langer wachten

, Fiona Fortuin

Urban Podium Rotterdam eindelijk van start

Verbouwing moet nog beginnen, maar organisatie wil niet langer wachten

Fiona Fortuin ,

Na jaren van getouwtrek of het Urban Culture Podium er nu wel of niet moest komen, is het dan eindelijk zover: vrijdag 29 mei is de kick-off in de Maassilo in Rotterdam-Zuid. “Met Watt is er inmiddels ook al een kennismakingsgesprek geweest, de reacties zijn tot nu toe goed.”

Verbouwing moet nog beginnen, maar organisatie wil niet langer wachten

Na jaren van getouwtrek of het Urban Culture Podium er nu wel of niet moest komen, is het dan eindelijk zover: vrijdag 29 mei is de kick-off in de Maassilo in Rotterdam-Zuid.

Het idee voor een Urban Podium werd in 2006 geponeerd door toenmalig Rotterdamse wethouder Orhan Kaya. Vijftien miljoen wilde hij vrijmaken voor een plek die ruimte biedt aan de zogenaamde grootstedelijke cultuur. Dit plan stuitte op veel weerstand in de raad, bijna alle leden kreeg hij tegen zich. In juli 2008 trad Kaya af vanwege te weinig steun vanuit de coalitie.

Maar ook zijn opvolger Rik Grashoff wilde het plan doorzetten, zij het in een andere vorm: de Maassilo op Zuid werd als thuisbasis aangesteld en het bedrag, dat al was verlaagd naar 11 miljoen, zou worden verdeeld onder alle podia in de stad die urban programmeren. Uiteindelijk werd dit plan in november vorig jaar door de raad aangenomen.

Sindsdien is een team opgesteld voor de verdere invulling van het project. “De sector heeft behoefte aan deze plek”, vertelt Donica Buisman van het Urban Culture Podium. “We zijn blij dat we aan de slag kunnen.”

Dertig adviseurs hebben zich de afgelopen maanden over het Urban Podium gebogen. “Er is vooral gekeken naar wat er al in de stad is. We willen niet het wiel opnieuw uitvinden, maar dat wat er al in de stad is naar een hoger niveau tillen. Rotterdam heeft veel talent dat een extra steuntje in de rug nodig heeft. Het Urban Culture Podium moet daar voor gaan zorgen.”

De Maassilo wordt de thuisbasis voor talentontwikkeling. Deze oude graansilo bestaat nu uit drie zalen, waarvan de kleinste een capaciteit heeft van 600 man. “Ook dat is nog te groot voor een experimenteerplek”, zegt Buisman. “Een architect is nog druk doende aan het tekenen, de bedoeling is dat er een extra klein podium komt.” Waarom er alsnog zo lang met de verbouwing is gewacht, legt Buisman als volgt uit: “Al jaren zijn we hier mee bezig, we willen het goed doen. Zo veel verschillende partijen zijn hierbij betrokken, met elk zijn eigen behoeftes. Het kost dan veel tijd om uit te zoeken wat nu de prioriteit is.”
 
In november vorig jaar dreigde Watt nog met sluiting zou het Urban Podium er komen, maar volgens Buisman is na alle perikelen de kou nu wel uit de Rotterdamse lucht. “Met Watt is er inmiddels ook al een kennismakingsgesprek geweest, de reacties zijn tot nu toe goed.”
 
Een directeur is aangesteld, tijdens de opening wordt zijn naam bekend gemaakt. Daarbij wil het team af van de naam Urban Culture Podium. Buisman: “Deze naam is eigenlijk door de politieke partijen in het leven geroepen. We hebben aan hen te danken dat het doorgaat, maar de naam mag wel wat catchier.” De organisatie doet daarom een oproep: stuur je suggesties naar www.ucprotterdam.nl. De winnaar ontvangt € 500,- en een jaarabonnement op de programmering van het Urban Culture Podium.

Op 29 mei treden onder meer op Pete Philly & Perquisite, The Superblenders, Melly Mel, Celine Cairo, Got Skills en Venour. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam