Nootuitgang in WDMC: alles behalve eentonig! Nootuitgang in WDMC: alles behalve eentonig!

Singer/songwirter contest voor studenten viert jubileum

, Tekst: Ofra Beenen

Nootuitgang in WDMC: alles behalve eentonig!

Singer/songwirter contest voor studenten viert jubileum

Tekst: Ofra Beenen ,

Op 23 mei werd de landelijke finale van de Studenten Singer/Songwritercontest Nootuitgang 2009 gehouden in het World Music and Dance Centre (WMDC) te Rotterdam. Voorwaarden voor deelname is dat de singer/songwriter student moet zijn en het liedje (zowel tekst als muziek) zelf geschreven heeft. Redactielid van 3voor12 Rotterdam Ofra Beenen vormde dit jaar samen met zangcoach Charles Vermeer en Singer/songwriter Joep Pelt de jury voor deze contest.

Singer/songwirter contest voor studenten viert jubileum

Op een rijtje: De elf deelnemers!

Eugene and the Moose, mochten de spits afbijten met het nummer 'The back out part'.  Eén van hun inspiratiebronnen is Radiohead en dit is duidelijk te horen met het gevaar dat hun inspiratiebron de overhand neemt. Technisch en muzikaal gezien was gezien was het helemaal af. Eugene and the Moose wonnen de Nootuitgang publieksprijs. 

Julia Guehlholtz geboren in Potsdam, Berlijn volgde. Toen zij haar eerste noot zong, deinsde ik even naar achteren. Inzet was te hard en niet helemaal onder controle, ze leek gespannen en dat had invloed op haar zangtechniek. Gelukkig wist ze het al snel te doseren en werd het aangenaam mede dankzij de prachtige compositie.   

Anna Bos & Sebastiaan van Denderen  zongen: Het Elftal. Een 'leuk' kleinkunst liedje wat qua performance goed vertolkt werd. Anna's uitstraling, haar enthousiasme trok mijn aandacht. Alleen miste er wat creativiteit. Het is een simpele tekst, waar je mee kunt spelen en miste dus het spel en de creativiteit met woorden. Maar goed, dat zijn werkpunten, waar deze optimistische studenten wel mee weg komen. 

Een klein schuchter meisje genaamd Maartje Fennis betrad (gespannen) het podium. Ze begon haar couplet heel klein en dat werkt. Ze hield het bij zichzelf zonder het publiek te negeren en bouwde het nummer perfect op naar een open en hard refrein. De Engelse uitspraak van Maartje verdient nog extra aandacht. 

Toen was het tijd voor de “Strawman” door Secret Satellite. Een bijzondere tekst die voor mij wel centraal mocht staan. De tekst ging enigszins verloren doordat had het duo iets te veel aandacht aan de vorm besteed door  middel van diverse self-made instrumenten. Zangeres Mira weet wel wat performen en beleven is! Dat zij genoot van haar optreden, was duidelijk te zien.  

De wedstrijd kon wel wat peper gebruiken en was aangenaam verrast door de band IS die de 2de helft opende. De stem van Jochem deed mij erg aan John Mayer denken. Ondanks wat kleine technische schoonheidsfoutjes, die voor een beetje ruis zorgden, was het optreden voor mij helemaal compleet. Voor mij al een winnaar van de avond en het beste tot nu toe.  

Daphne uit Lorien bespeelde een harp. Dit zorgt voor een origineel element in een contest als deze. Het genre 'met je blote voeten in het bos met vriendelijke diertjes om je heen en lachende gezichtjes' is niet voor iedereen weggelegd en het was beter geweest als de muziek een ruig randje had gehad. Al met al hebben de zoetsappige zusjes prima gedaan. 

Een vrolijke maar wat nuchtere jongen speelt voor ons een 'gezellig' / leuk liedje. Rust was hier de tip van de jury en daarnaast leren doseren. Er was echter wel een grappig contrast: naast zijn overhaastheid in zijn zang, straalde hij een soort relaxtheid uit. Dat maakte het nummer wel weer aangenaam! 

Toen was het de buurt aan de twee jonge honden Rebecca Sier en Hidde Roorda die niet alleen de techniek, maar ook de totale muzikale uitvoering al goed beheersen. Rebecca heeft een fijne sound die zij in het eerste couplet nog niet helemaal onder controle had. Rebecca beheerst een goede tekstbeleving en daarmee overtuigde ze mij.

De winnaar! Een mooie verschijning komt schuchter het podium op. Corijn's introverte houding en hese stem imponeerde het publiek en de jury direct. Met gevoel en vol liefde zingt Corijn dit nummer. Een belangrijk werkpuntje voor deze mooie krullenbol is het contact maken met het publiek, als hij dit beheerst zou het optreden fenomenaal en helemaal af zijn. Corijn is de terechte winnaar van de avond. We gaan zeker nog veel horen van deze potentiële singer/songwriter.  

Sanne Noyen mocht de contest afsluiten. Een singer/songwriter op piano met begeleiding door Victor Koppejan (bassist) en Jan Verhoeven (drum). Heerlijke sound en ze hebben flink nagedacht over de muzikale uitvoering. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Inhoudelijk bleef het wat oppervlakkig. Sanne's stem is aangenaam en zeer klassiek: een kruising tussen Kate Bush en Tori Amos.  

Nootuitgang 2009 was alles behalve eentonig. Een goede 5de verjaardag dus voor dit project, dat hopelijk ook volgend jaar weer fris talent brengt. Op naar Groningen dan maar?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam