Don’t Forget Gaza een groot succes Don’t Forget Gaza een groot succes

Hiphopbenefiet brengt een duidelijke boodschap over

, Tekst: Jelena Barisic Foto's Madelaine de Kort

Don’t Forget Gaza een groot succes

Hiphopbenefiet brengt een duidelijke boodschap over

Tekst: Jelena Barisic Foto's Madelaine de Kort ,

Geen Marco Borsato tijdens dit benefietconcert, vanavond staan maar liefst zeventien hiphopacts geheel vrijwillig op het bühne in Watt. De volledige deuropbrengst van het evenement gaat namelijk naar de Free Gaza Movement, een organisatie die ervoor zorgt dat boten met levensbehoeften aan de slachtoffers van de humanitaire ramp in de Gazastrook geleverd worden.

Hiphopbenefiet brengt een duidelijke boodschap over

Terwijl de collectebussen in de gang rondgaan, is het programma in de grote zaal al voor aanvang begonnen. Om die reden is de ruimte ook maar half gevuld als onder andere Nul7Negen en Rosa Ana de planken betreden. Laatstgenoemde lijkt beïnvloed door de magere interesse van het publiek en lijkt niet erg stabiel op het podium te staan, hoewel N7N en Grote Prijs winnaars M.O en Brakko vanavond vol energie en zelfverzekerdheid zitten.

Sommige artiesten voelen de noodzaak om de boodschap van Don’t Forget Gaza te herhalen, anderen uiten hun medeleven in speciale acties. Zo kondigt Concrete aan dat de helft van zijn cd-verkoop vanavond aan de Free Gaza Movement gedoneerd zal worden. Als de bedoeling nog niet duidelijk is, zijn er ook nog eens verschillende sprekers uitgenodigd die tussen de acts door hun eigen visie op de situatie in Gaza uitleggen.

Naarmate de zon ondergaat, stroomt de zaal vol en binnen korte tijd lijkt het erop dat het benefietconcert uitverkocht is. Het publiek lijkt steeds opgewekter en het gejuich en applaus luidt dan ook steeds harder. Het hoogtepunt vindt plaats tijdens de laatste drie acts. Het Amsterdamse duo Zwart Licht bracht begin dit jaar hun debuut uit en aan de deinende massa tegenover het podium te zien is deze zeer goed ontvangen in Rotterdam. Ook Winne kwam niet lang geleden met zijn eerste officiële debuutalbum, die de fans in Watt inmiddels van begin tot eind weten mee te schreeuwen. Typhoon de avond af met wat ouder materiaal, dat desondanks door de speakers knalt en ervoor zorgt dat het publiek niet meer te houden is.

Don’t Forget Gaza valt echter niet alleen te beoordelen aan de performance van de artiesten en de grootte van de pit. Vanavond draaide bovenal om de eenheid die de hiphopgemeenschap kan zijn, om de vredelievende sfeer die de zaal de gehele avond niet heeft verlaten. Naast het geld dat ingezameld is, zullen vele bezoekers van Watt vanavond ongetwijfeld naar huis gegaan zijn met een nieuwe kijk op de situatie in de Gazastrook, één die niet snel vergeten zal worden. Met Don’t Forget Gaza is vanavond bewezen wat de kracht van hiphop is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam