Muziek maken is het enige dat Hollandse Nieuwe Mark Lotterman kan

“Ik doe gewoon wat ik doe en zie dan wel hoeveel mensen dat leuk vinden”

Renee Hartog ,

Mark Lotterman, dat klinkt als een man in z’n eentje. Maar niets is minder waar; het is een band, uit de buurt van Rotterdam. “Muziek maken is eigenlijk het enige wat ik kan.”

“Ik doe gewoon wat ik doe en zie dan wel hoeveel mensen dat leuk vinden”

De Hollandse Nieuwe van deze week is Mark Lotterman. Dat klinkt als één man, maar is en band, uit de buurt van Rotterdam.

WIE OF WAT IS MARK LOTTERMAN?

“Mark Lotterman is een band. Nee, ik ben niet alleen maar ik heb vooralsnog geen behoefte aan artiestennaam voor de band. Ik heb er wel heel lang over nagedacht hoe ik de band zou moeten noemen, maar ik ben er nog niet uit. Dus het is gewoon Mark Lotterman, anders wordt het ook zo ingewikkeld.”

“Ik kom uit een heel klein dorpje onder Rotterdam: Mijnsheerenland, als in: ‘mijns heer’ en ‘land’. Nee, de Heer als zodanig heeft geen invloed op mijn muziek. Het land wel. De rest van de band komt daar overigens niet vandaan, maar wel uit de buurt; Rotterdam en Dordrecht enzo.”

“Sinds mijn 18e treed ik op, dat is nu zo'n zes jaar. Niet altijd als Mark Lotterman overigens. Eerst speelde ik in een stoner rockband, Boom Shelter heette die.. Toen hebben we ook met Simon Vinkenoog getourd, de dichter. En toen ben ik solo gegaan. Met een band dus. We repeteren één keer in de week.”

3VOOR12 OORDEEL: DE VERKNIPTE LIEFDESBABY VAN TOM WAITS EN NICK CAVE IS TERECHT…. EN WEL IN ROTTERDAM. FIJNE STEM, NU NOG NÈT IETS MEER EIGENHEID.
"Oh ja….Nou ja, ieder z’n mening he, haha. Ik hou best van Tom Waits en Nick Cave. Dan wel iets meer van Nick Cave dan Tom Waits. Maar eigenlijk ben ik veel meer een Bob Dylan man."

KEUZES:


BEELDENDE- OF AUDIOKUNST?

“Audio. Nee, ik ben geen beeldend kunstenaar. Dat gerucht is op een of andere manier ergens een keer op internet terecht gekomen. Maar dat klopt niet. Duidelijk audio dus.”

GROOTS EN MEESLEPEND OF TROUW EN DEGELIJK?
“Dat tweede vind ik wel een beetje saai klinken. Dan zou ik gaan voor trouw en meeslepend, als het even kan.”

ONTREGELEN OF RONDLEIDEN?
“Chaos. Ja, chaos, altijd. Soms is dat ook wel een reden om muziek te maken ja, om te ontregelen.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK EN WAT WIL JE BEREIKEN?
“Omdat dit het enige is wat ik kan. Ja, dat is echt zo. Verder doe ik dan ook eigenlijk weinig. Ik werk nog in een bejaardentehuis, daar geef ik oude mensjes koffie. Ja, je moet wat he, om je boterham te verdienen. En dit is gewoon heel chill, ik doe dit werk’s avonds, ik heb geen last van stress verder. Nee, ik speel nooit liedjes voor die mensen. Ik ben namelijk bang dat er dan op een gegeven moment iemand tussen zit die Engels spreekt en dat ik vervolgens m’n baan kwijt ben, haha.”

“Maar goed, ik heb er ook geen grootse ideeën bij ofzo. Muziek maken, dat is gewoon iets wat ik doe. En ik doe dat zoals ik denk dat het moet en dan kijk ik wel hoeveel mensen dat leuk vinden. Toch wil ik met deze nieuwe plaat wel een volgende stap zetten. Anders had ik ‘m natuurlijk niet uitgebracht. Maar op zich gaat het lekker, ik treed aardig vaak op.”

WANNEER EN WAAROM KUNNEN WE JE GAAN ZIEN?
“Mensen moeten gewoon komen als ze denken dat het leuk is. Als het goed is komt er een hoop energie vrij, of je dat nu tof vindt of irritant. Je gaat iets van het optreden vinden.”