Accelerators accelereren op debuutalbum

Versteviging van Rotterdam als punkrockstad

Tekst: Marin van Campen Foto's: Foekje Fleur van Duin ,

Morgen staat het debuutalbum van de Rotterdamse band Accelerators op de Luisterpaal van onze landelijke collega’s. 3VOOR12 Rotterdam had de eer deze plaat iets eerder te mogen beluisteren.

Versteviging van Rotterdam als punkrockstad

De Rotterdamse punkrockformatie The Accelerators heeft een flinke staat van dienst, maar brengt deze week pas haar debuutalbum uit. De titel van dit schijfje, dat ook op vynil zal verschijnen, is hetzelfde als de bandnaam: Accellerators. 

Zoals gezegd zijn de vier mannen niet onervaren. In zes jaar maar liefst vijf EP’s, meer dan 250 optredens in meer dan tien verschillende landen én de tweede punkrockband ooit die mocht optreden in Marokko. Daarnaast was gitarist Marlon Stringslayer in 2003 de jongste gitarist ooit die op Lowlands speelde. Hij telde toen slechts dertien lentes en speelde in The Freckles. Dit alles wekt hoge verwachtingen voor hun eerste langspeler. 

Opgenomen in de Rotterdamse Excess Studios, geproduceerd door Simon Speechless en gemixt in de VS door Justin Perkins. Laastgenoemde man is ook verantwoordelijk voor het geluid van onder andere Screeching Weasel. Dat deze laatste band een voorbeeld is voor onze Rotterdamse vrienden is duidelijk te horen. Voormalig Weasel Danny Vapid (nu Riverdales en The Methadones) zingt zelfs mee op het nummer All Eyes On The Fire. Een tweede gastrol is weggelegd voor Kepi van Groovie Ghoulies. Hij draagt bij aan Go Get Your Brain Checked. 

Stevige muziek in hoog tempo is wat dit schijfje vult. De teksten op dit album zijn redelijk gevarieërd. De reiservaringen van The Accelerators zijn verwerkt in diverse nummers. Zoals het een punkrockband betaamt gaat een enkel nummer ook over geweld, bijvoorbeeld het veelzeggende Stab Till You Bleed No More. Songs over vrouwen mogen natuurlijk niet ontbreken. 30,000 Cigarettes gaat over de ‘hottest girl in 010’, de punkrock girl is vernoemd naar Joey Ramone. Deze laatste verwijzing verklapt, samen met de muziek van The Accelerators, dat het werk van The Ramones ook van grote invloed is op de Rotterdammers. 

Dit album bevat relatief korte nummers en na een half uurtje ben je alweer klaar met luisteren. Niet vreemd in het punkrockgenre waarin snelle, harde nummers gewoongoed zijn. The Accelerators bewijzen met deze cd dat ze in deze stijl thuishoren en dat ze voorlopig niet van plan zijn te vertrekken. 

Verantwoordelijk voor het uitbrengen van deze plaat is het eveneens Rotterdamse Stardumb Records (o.a. The Madd en El Pino & The Volunteers). Squinty Joe Records is dat in Groot-Brittanië, alwaar The Accelerators al menigmaal hun kunsten hebben mogen laten zien en horen. Een internationaal debuut dus, maar dat kunnen de heren van The Accelerators wel aan. 

Liefhebbers van The Rames, Screeching Weasel en Rancid kunnen met deze cd hun lol op. Zanger OX Accelerator heeft de perfecte punkrockstem en de overige drie bandleden doen ook niet onder aan hun ‘grotere’ collega’s binnen het genre. Accelerators is van begin tot eind ‘gaan’ en dat doen de mannen uitstekend. In diversiteit moet deze band echter nog groeien, maar daar hebben ze nog alle tijd voor. Ondanks het gebrek aan variatie is dit een prima debuut! 

Vanaf woensdag 4 maart kan iedereen dit album beluisteren op de welbekende Luisterpaal. De officiële releaseparty vindt vrijdag 6 maart plaats in Watt. The Accelerators worden die avond bijgestaan door hun collega punkrockers The Real Danger en The Stilettos. Alsof dat nog niet genoeg is, zal het kwartet op zaterdag 14 maart zes(!) instore optredens door het hele land verzorgen.