Interview met Dandy Dave Andriese over Primitive! Interview met Dandy Dave Andriese over Primitive!

"Garagerock is de bakermat voor de hedendaagse rockmuziek"

, Interview door: Linda Wimmenhove

Interview met Dandy Dave Andriese over Primitive!

"Garagerock is de bakermat voor de hedendaagse rockmuziek"

Interview door: Linda Wimmenhove ,

Deze week vindt in Rotterdam het Primitive festival plaats. Dit festival draait volledig om garagerock en is uniek in zijn soort. 3voor12 Rotterdam sprak met organisator en programmeur Dandy Dave Andriese over Primitive!

"Garagerock is de bakermat voor de hedendaagse rockmuziek"

Deze week vindt in Rotterdam het Primitive festival plaats. Dit festival draait volledig om garagerock en is uniek in zijn soort. 3voor12 Rotterdam sprak met organisator en programmeur Dandy Dave Andriese over Primitive!

Kun je uitleggen wat Primitive is?

Dave: Primitive! Is een festival met de focus op garagerock. Midden jaren ’60 ontstond deze stroming als reactie op beatbands. Garage is de bakermat van de hedendaagse rockmuziek. Het festival wordt voor de 6e keer georganiseerd en heeft inmiddels een vaste waarde. Primitive is een genrefestival. Het is uniek dat er een festival is met alleen garage bands. Normaal gesproken draait een avond om één band. Hier kan het publiek meerdere garagebands op een avond zien. Dit festival trekt veel muziekliefhebbers uit het buitenland, voornamelijk Scandinavië. Ook Britten, Duitsers en bezoekers van over de oceaan, Amerikanen, bezoeken het festival.

Hoe is de line-up tot stand gekomen, welke criteria heb je gebruikt bij het kiezen van de bands?

Dave: Bij het selecteren en boeken van de bands heb ik gekeken naar de artistieke kwaliteit van de laatste nieuwe lichting bands. De kwaliteit van deze lichting was over het algemeen matig, maar voor het festival heb ik de beste acts weten te vinden. Ik heb zelf veel bands gezien en ook via de nieuwe media zoals Myspace en Youtube naar bands gekeken en geluisterd. Zelf heb ik ook in een garageband gespeeld, dus ik ben bekend met de scene en ken er veel mensen.

Welke bands zijn een must see voor de bezoekers van het festival?

Dave: De drie headliners, Wild Billy Childish & The Musicians of the British Empire, The Masonics enThe Fleshtones. Dit zijn drie zeer bepalende bands geweest binnen de garage rock. Wild Billy Childish en The Masonics komen uit Kent net als The Milkshakes. In deze plaats was sprake van een (muzikale) incestueuze scene. De bandleden speelden in elkaars bands en het was een heel opvallende en sterke scene.
Andere bijzondere bands zijn Os Haxixins uit Brazilië. De zanger ziet eruit alsof hij met de teletijdmachine van professor Barabas uit 1966 is getransporteerd. The Cavestompers uit Moskou zijn ook bijzonder. Het is de eerste band die, met groot enthousiasme, garagerock in het (voormalig) Oostblok brengt.

Welke band staat er op je verlanglijst voor volgend jaar?

Dave: Dit jaar heb ik geprobeerd om The Cramps te programmeren. Dit is de band die de hele garage revival in gang heeft gezet en een groot publiek in beweging wist te krijgen. Helaas is de zanger (Lux Interior) in april van dit jaar overleden. Het programmeren van deze band zal hiermee niet meer lukken.

Primitive festival vindt plaats van 25 t/m 27 juni. In de stad vindt verder een gratis toegankelijk randprogramma plaats in de kleine zaal en café van WATT. In Rotown speelt woensdag 24 juni de band Speak and the spells (gratis). Deze band is goed toegankelijk voor mensen die nog niet zo bekend zijn met garagerock. Op vrijdag- en zaterdagmiddag is er een platenbeurs.
In Grand Hotel Central vinden iedere avond geweldige afterparty’s plaats en zondag 28 juni kun je in Tiki’s terecht voor een Lazy Sunday Afternoon.

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam