Rolo Tomassi in WATT

Complexe metal

Tekst en foto's: Niels van Beers ,

De jonge honden van Rolo Tomassi uit Sheffield speelden afgelopen week voor een handjevol mensen in het theater van WATT. Ondanks dat maakte de band indruk met opgefokte intense metal.

Complexe metal

In de Basement van WATT spelen vanavond bands zonder platendeal die in het kader van het Emergenza festival strijden om bekendheid. In het publiek staan naast deelnemende bandleden veel ouders van bandleden.

Vanavond kwam ik daar niet voor, maar wel om heen en weer geschud te worden door de jonge honden van Rolo Tomassi in de WATT theaterzaal. Voor een veel te mager publiek van maar 10 man vangen de Britse youngsters aan. 
Op het eerste gezicht denk je dat je een gemiddeld teenagers popprijs bandje gaat zien, maar niets is minder waar. Rolo Tomassi uit Sheffield, met de gemiddelde leeftijd van 20 jaar, kunnen écht spelen en hebben lef. Iets wat vaak nog bij jonge bandjes ontbreekt. Hun muzikale voorbeelden als Dillinger Escape Plan en The Locust hoor je echter iets te vaak terug. De nummers lijken soms bijeengeraapte flarden van opgefokte, intense metal riffs. Aan elkaar geplakt met vreemde passages om even op adem te komen. Het mist daardoor enige cohesie. De ‘cuteness’ van de foxy zangeres Eva verbleekt zodra ze haar strot opengooit met brute grunts. 

Dit is lekker gestoorde wiskundige freak metal, die ook niet echt veel langer dan een half uur overeind blijft staan. Hoe dan ook, deze show had voor een uitzinnige, dronken, moshende menigte vele malen beter uitgepakt dan voor 10 man publiek.
Maar Rolo Tomassi staat zijn mannetje wel en zijn hard bezig om hun naam te laten groeien. Daar hebben zij geen popwedstrijd of Emergenza voor nodig.