De veelzijdigheid van Gareth de Wijk

Én zijn mening over de Watt/Waterfront fusie!

Tekst: Jelena Barisic ,

Waar je Gareth van kent, hangt af van je persoonlijke smaak. Als basshead is hij bij jou vast bekend als dj Trasher, of natuurlijk als organisator van de PRSPCT feesten. Als je meer van bandjes houdt, ken je hem als de (voormalig) gitarist/zanger van bands als The White Suicide en Spring Rain.
Ben je een regular in Waterfront, dan heb je hem waarschijnlijk wel eens zien draaien bij Bonte Boel onder zijn alterego Gary White. Daarnaast heeft hij de afgelopen twee jaar ook nog eens gewerkt als programmeur in Waterfront. Na de fusie met WATT zal hij dit werk voortzetten op de West-Kruiskade.

Én zijn mening over de Watt/Waterfront fusie!

Waar je Gareth van kent, hangt af van je persoonlijke smaak. Als basshead is hij bij jou vast bekend als dj Trasher, of natuurlijk als organisator van de PRSPCT feesten. Als je meer van bandjes houdt, ken je hem als de (voormalig) gitarist/zanger van bands als The White Suicide en Spring Rain. Ben je een regular in Waterfront, dan heb je hem waarschijnlijk wel eens zien draaien bij Bonte Boel onder zijn alterego Gary White. Daarnaast heeft hij de afgelopen twee jaar ook nog eens gewerkt als programmeur in Waterfront. Na de fusie met WATT zal hij dit werk voortzetten op de West-Kruiskade.

Van jongs af aan is Gareth bezig geweest met muziek, na de pianolessen die zijn ouders hem verplichtten, ontdekte hij op zijn veertiende iets waar hij zichzelf wél in kon vinden; rock. “Ik heb me door die pianolessen een tijd lang onmuzikaal gevonden, maar toen ik zelf besloot om gitaar leren te spelen, bleek het tegendeel waar te zijn. Als je iets zelf graag wilt, gaat het veel sneller. Binnen een paar maanden had ik het onder de knie.” 

De liefde voor (punk)rock is daarna nooit meer verdwenen, sinds zijn puberteit is Gareth constant zanger en gitarist geweest in verschillende bands. “In hoeveel bands ik heb gezeten? Ik weet het niet, heel wat. De laatste was The White Suicide, maar dat heeft maar een jaar standgehouden. Te veel ego’s bij elkaar, dat ging snel mis.” Op dit moment is hij samen met Harm (a.k.a. Sjarm13, voormalig Modern Life Is War) en Rudy (Cenobytes) bezig met een nieuwe formatie. “We heten Viper Cobra, twee slangsoorten in één naam, de geniaalste bandnaam ooit!” lacht hij. “Begin 2009 zijn we van plan iets op te nemen en een tourtje op te zetten.”

Niet alleen rock wist Gareth geboeid te houden; toen een paar vrienden een drum ’n bass feestje van een harder kaliber onder de naam PRSPCT besloten te organiseren, was hij van de partij. “Ik heb het concept niet bedacht, maar was er vanaf het begin wel enthousiast over. PRSPCT boekte de hardste dj’s en combineerde drum ’n bass ook met breakcore, iets dat in die tijd nooit gedaan werd. Nu kijkt niemand nog op van de hardcore en breakcore in de kleine zaal, het is iets vanzelfsprekends geworden.”

Tegenwoordig runt hij het PRSPCT-imperium in zijn eentje. Onder de naam dj Trasher sluit hij niet alleen elk PRSPCT feest goed af, maar draait hij ook in alle uithoeken van het land. Naast de beruchte feestjes is hij zelf een label gestart onder de naam PRSPCT Recordings. “Dj’s als Limewax, Counterstrike en Hidden hebben er al een plaat op uitgebracht. Omdat het label nu goed loopt, krijg ik ook steeds vaker vraag naar PRSPCT in het buitenland. Zo heb ik de afgelopen maanden onder andere in Spanje en Polen gedraaid en sta ik binnenkort op een feestje in Brighton.”

Door zijn passie voor muziek is Gareth ook op jonge leeftijd als programmeur aan de gang geweest. Op zijn zestiende kreeg hij toestemming om in Nighttown een punkrockfestival te organiseren. “Zulke festivals waren er in die tijd niet, dus besloot ik het zelf te doen. Het was een succes, de zaal was compleet uitverkocht! Na een paar keer wat bands naar Nighttown gehaald te hebben en er een tijd als stage manager te hebben gewerkt, ben ik aan de slag gegaan als programmeur. Het mooie was, dat ik eigenlijk alleen boekte wat ik zelf tof vond en dat het nog goed liep ook.” Na de sluiting van Nighttown kon Gareth na een paar maanden terecht bij Waterfront, waar hij de afgelopen twee jaar eveneens als programmeur heeft gewerkt.

Zoals een paar weken geleden bekend is geworden, zal Waterfront niet langer aan de Boompjeskade voortbestaan, maar fuseren met Watt. Veel werknemers van Waterfront lopen daardoor het risico hun baan te verliezen. “Niet iedereen kan overstappen naar Watt, het pand aan de West-Kruiskade heeft al een volledige staff aan medewerkers.” Gareth verhuist echter mee; samen met de huidige hoofdprogrammeur Joey Ruchtie zal hij het programma van Watt verzorgen. De programmering van Waterfront zal ook grotendeels verhuizen, hoewel er ook een paar moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. “Bonte Boel is een feest waar ik zelf altijd draai en waar ik veel tijd in heb gestoken, maar past het ook bij Watt? Op zo’n moment draait het niet om wat ik wil, maar vooral om wat Rotterdam nodig heeft.”

Degenen die bang zijn dat met het sluiten van de Boompjeskade de kleinere bandjes en acts geen kans meer zullen krijgen in de stad, kunnen opgelucht ademhalen: “Nu WATT geen BV-constructie meer is, maar gesubsidieerd wordt als een echt poppodium, vind ik dat we het aan de stad verplicht zijn om ook een echt poppodium te zíjn. Alle doelgroepen moeten bediend worden. Ik ga me er keihard voor inzetten om ook de lokale bandjes een kans te geven in Watt. Het is mij beloofd dat de theaterzaal van Watt in januari verbouwd zal worden, zodat we met één geluidsman op een goedkope manier de kleinere bandjes kunnen laten optreden.” Natuurlijk is het jammer dat Waterfront zijn pand aan de Maas verlaat, maar terugkeren naar de West-Kruiskade stemt Gareth toch wel erg gelukkig; “Het is de plek waar ik begonnen ben en de langste geschiedenis mee heb. Ik denk dat er niemand is die zich in dat pand meer thuis voelt dan ik!”