Charlie Dée (a tribute to Joni Mitchell)

Zangeres geeft prachtig concert in Theater Walhalla

Tekst: Maurice Dielemans Foto's: Rob van Dalen ,

Charlie Dée is nog maar zestien lentes jong als ze een gekopieerd cassettebandje krijgt met daarop vier nummers van de wereldberoemde en mysterieuze zangeres waarvan ze later het repertoire zou gaan vertolken. Renée van Dongen, zoals Charlie Dée in werkelijkheid heet, is meteen verliefd.

Zangeres geeft prachtig concert in Theater Walhalla

Charlie Dée is nog maar zestien lentes jong als ze een gekopieerd cassettebandje krijgt met daarop vier nummers van de wereldberoemde en mysterieuze zangeres waarvan ze later het repertoire zou gaan vertolken. Renée van Dongen, zoals Charlie Dée in werkelijkheid heet, is meteen verliefd.
Vreemd genoeg is die allereerste introductie niet zozeer met de klassieke popelpee Blue uit 1971 die iedereen zou moeten kennen, maar met het tamelijk ontoegankelijke jazzalbum Mingus uit 1979.
Toen de legendarische jazzbassist Joni indertijd belde met de mededeling dat hij een zestal composities voor haar had geschreven, verklaarde iedereen haar voor gek als ze daadwerkelijk in zee zou gaan met hem.  Dat ze toch de samenwerking aanging met de jazzgigant is uiteraard typerend voor Mitchells onbegrensde creativiteit en eigenzinnigheid.

Het eerbetoon van Charlie Dée  is een fraaie bloemlezing van de Canadese singer-songwriter, waarbij niet alleen voor de handliggende covers en typische luisterliedjes als ‘Blue’ en ‘Big Yellow Taxi de revue passeren.
Zo spelen Charlie Dée en de vierkoppige band net zo goed een hypnotiserende versie van ‘The Dry Cleaner from des Moines’.
In de kleedkamer van theater Walhalla vertelt Charlie Dée dat ze aanvankelijk nogal huiverig is voor de reacties van de harde kern van Joni Mitchell-fans. Inmiddels is ze wel grotendeels over die angst heen.  De uiverkochte show in Walhalla is absoluut niet het laatste concert dat in het teken staat van Joni Mitchell.  Op zondagmiddag is er geheel onverwachts nog een extra optreden tegen aangegooid. 
Bovendien liggen er nog zeker een kleine 25 optredens in het verschiet.  Het succes zal er misschien ook wel mee te maken hebben dat Joni Mitchell zelf vrijwel nooit meer concerten geeft.
Charlie Dée kiest naar eigen zeggen wel heel bewust voor de intimiteit van een theaterzaal, zodat iedereen rustig van de muziek kan genieten en men niet de hele tijd door de nummers heen praat. Al bij de breekbare liedjes van openingsact Daisy Cools is het inderdaad opvallend stil in de zaal.

Er is intussen ook een cd met zeven nummers: A Tribute To Joni EP. ‘Big Yellow Taxi’ staat er ook op.  Charlie Dée begrijpt verder niet zo heel goed waarom zoveel mensen vallen over de versie van de Counting Crows.  ‘Big Yellow Taxi’ is een nummer met een duidelijke boodschap voor de wereld: een beter milieu begint bij jezelf. Uit haar songteksten blijkt vaak dat Joni Mitchell zich oprecht zorgen maakt over de wereld. Charlie Dée  is, als prominent lid van de Partij voor de Dieren ook erg begaan met het leven hier op aarde.
Een aantal van haar eigen nummers, zoals bijvoorbeeld ‘I Know’ van haar tweede cd Love Your Life uit 2007,  laat horen dat ook Charlie Dée zich het lot van de wereld aantrekt. Momenteel komt ze op voor Deense dolfijnen die op barbaarse wijze worden geslacht door  gasten die hun mannelijkheid willen tonen. Op de site van Charlie Dée en naast dit artikel vind je een link naar een protestmail die eigenlijk iedereen zou moeten ondertekenen.

Het lijkt er op dat de Rotterdamse singer-songwriter én kersverse moeder een ontzettend druk jaar gaat krijgen. De nieuwe cd gaat simpelweg Husbands and Wives heten. Het album is meer een terugkeer naar de ingetogen muziek van de debuutplaat Where Do Girls Come From uit begin 2006.  Daarnaast zal het de meest persoonlijke cd van Charlie Dée worden tot dusver.
De zangeres brengt nu veel tijd door in de studio met producer Rein Ouwehand (Kane, Coparck). De verwachtingen van het album dat in februari klaar moet zijn, zijn alleszins hooggespannen.
Hoewel ze zeker niet het idee heeft dat Nederland te klein is, kijkt Charlie Dée wel degelijk voorzichtig over de landsgrenzen.  Berlijn is de stad die zeer waarschijnlijk als eerste kennis mag maken met de bijzonder talentvolle zangeres uit de havenstad.

Na een volkomen terechte staande ovatie, het verzoeknummer ‘River’ en een vrijwel perfecte uitvoering van Joni Mitchells 'Night Ride Home' is de confrontatie met de winterse kou en de verlaten straten van Katendrecht eigenlijk de enige domper op een ronduit schitterende concertavond in theater Walhalla. Fans van Joni Mitchell die nog twijfelen, moet zeker een keer het concert van Charlie Dée  bijwonen.