Vaarwel Johan! Vaarwel Johan!

Johan stopt na 13 jaar. Eén van de laatste optredens van de afscheidstour in Watt.

, Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Tjeerd van den Berg

Vaarwel Johan!

Johan stopt na 13 jaar. Eén van de laatste optredens van de afscheidstour in Watt.

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Tjeerd van den Berg ,

Johan lijkt er een beetje genoeg van te hebben na 13 jaar en 4 albums. Staat hier typisch Johan voor de laatste keer op het podium of hebben ze er genoeg van? Een mild publiek en een milde band weten elkaar niet echt op te zwepen.

Johan stopt na 13 jaar. Eén van de laatste optredens van de afscheidstour in Watt.

Bijna op het eind van de clubtour. Nog een paar shows te gaan en dan is 2009 het einde van Johan. Eerder dit jaar deed de band nog een theatertour om het 12,5 jarig bestaan te vieren en in mei kwam hun vierde album uit, genaamd “4”. Zanger Jacob de Greeuw is al 13 jaar het enige origineel overgebleven bandlid, heden ten dage vergezeld door gitarist Maarten Kooijman, bassist Diets Dijkstra, drummer Jeroen Kleijn en toetsenist Matthijs van Duijvenbode.
Dit jaar meldde De Greeuw nog dat Johan na 13 jaar eindelijk de ideale bezetting heeft gevonden en ze muzikaal erg groeiden. Maar kort daarna werd toch besloten om ermee te stoppen en valt in 2009 het doek voor Johan.

In de Rotterdamse Watt mag Tim Knol de luchtig gevulde Watt opwarmen, een nieuw Nederlands talent. Een zuivere stem klinkt door de zaal en deze singer/songwriter maakt indruk. Voorbeelden voor deze jongeman waren Steve Earle en John Hiatt wat in zijn muziek is terug te horen. Een mooi begin van de avond in de Watt, we wachten hoopvol op het debuutalbum dat in januari uitkomt.

Een lange intro kondigt het optreden van Johan aan. Het publiek reageert er mild op en zo krijgt de intro een beetje misnoegd effect. Hierna betreden de bandleden van Johan het podium en beginnen te spelen. Rechttoe rechtaan wordt nummer voor nummer gespeeld. Er vindt bijna geen interactie plaats met het publiek en wanneer een bezoeker dan vraagt om een bepaald nummer wordt gewoon het draaiboek gevolgd en zegt De Greeuw “de volgende keer misschien”. Helaas weten we allemaal dat er geen volgende keer zal zijn en Johan na vanavond vier optredens verwijderd is van zijn einde.

Hoewel Johan strak en solide perfect zijn nummer speelt, mist het toch iets. Het publiek is ook weinig enthousiast en zingt maar zachtjes mee wanneer de band hierom vraagt, “Jullie kennen het toch wel?” vraagt De Greeuw. Maar bij de laatste nummers keert het tij en als Walking Away wordt ingezet wordt iedereen toch wakker. Als laatste worden wat hits gespeeld en de show krijgt meer kleur. De toetsenist gaat uit zijn dak op zijn krukje en lijkt het als enige bandlid echt naar zijn zin te hebben. Hoewel de band energiek speelt, blijft het lauw overkomen. Staat hier typisch Johan op het podium of hebben ze er echt een beetje genoeg van? Johan en het publiek krijgen elkaar niet echt opgezweept.

Aan het eind van het optreden verlaat de band het podium, maar het publiek laat blijken toch graag nog een toegift te willen horen die ze dan ook krijgen. Nog twee nummers en dan is het echt gedaan. “Bye” is alles wat we te horen krijgen als afscheid van Johan. Het voelt een beetje leeg en kil aan. Misschien is het toch hun tijd en houden we de mooie liedjes gewoon in herinnering.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam