Interview: Het jaar van Strange Fruit

DJ Thelonious: ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

Tekst: Jelena Barisic ,

Het was een goed jaar voor Strange Fruit. Na concerten van Little Dragon en Mayer Hawthorne, clubavonden met Flying Lotus en Dam Funk en een aantal feestjes gericht op lokaal talent, zijn we benieuwd met welk gevoel de organisatoren het nieuwe jaar in gaan. Hoog tijd dus voor een gesprek met een van de oprichters, Guido van Dieren, ook wel bekend als DJ Thelonious.

DJ Thelonious: ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

De naam Strange Fruit kon niemand ontgaan zijn dit jaar. Van Rotown tot de Unie, Watt tot de Club Zonder Concessies, bijna elk podium in Rotterdam heeft te maken gehad met opmerkelijke optredens en feesten gepresenteerd door Strange Fruit. Toch is het voor een buitenstaander misschien moeilijk om af te bakenen wat de organisatie precies inhoudt. “Wij organiseren clubavonden en concerten die alles te maken hebben met ‘black music’, maar met artiesten van alle achtergronden,” legt Guido uit. Dat dit nogal breed opgevat wordt mag duidelijk zijn; “Onze interesse gaat van soul en funk naar broken beats, dubstep en hiphop. De electropop van Little Dragon ligt misschien net op het randje.”


Vóór de succesvolle eerste editie van Strange Fruit in 2005 met BBC Radio 1 dj Benji B, was Guido al jaren een ervaren dj die een grote verscheidenheid aan genres in onder andere Nighttown en Off Corso draaide. Strange Fruit was toen vooral een project waarin hij zijn ei kwijt kon als DJ Thelonious, maar is inmiddels uitgegroeid tot een drukke ‘vrijwilligersbaan’. Naast Strange Fruit werkt Guido in het dagelijks leven namelijk veertig uur per week als projectontwikkelaar. Ondanks de werkdruk is collega-dj Lucky Dubz de enige die de afgelopen jaren betrokken is geraakt bij Strange Fruit. “Hoewel ik bijna elke nacht tot 2:00 uur bezig ben met de organisatie, vind ik het toch moeilijk om werk uit handen te geven,” vertelt Guido. “Ik heb me zo lang in mijn eentje bezig gehouden met de organisatie, dat ik bang ben dat iemand anders het niet zou doen zoals ik dat zou willen.”


Dat het harde werk van Thelonious en Lucky Dubz geloond heeft, is vooral dit najaar goed zichtbaar geweest. “Op het moment hebben we een keer in de maand een clubavond in de Unie, een clubavond met internationale dj’s in de Club Zonder Concessies en sinds kort werken we samen met Rotown aan een aantal gerelateerde concerten.” Toch is het niet altijd even soepel met Strange Fruit gegaan; in het begin van 2009 dachten de heren er zelfs over na om te stoppen. “Het dieptepunt was toen we op een gegeven moment DJ Simbad hadden geboekt in de Club Zonder Concessies en er maar een paar dozijn mensen op af kwamen.” Toch deden de mannen nog een ‘laatste poging tot succes' met het boeken van de experimentele dj en producer Flying Lotus. “Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Gelukkig bleek de editie met Flying Lotus een succesvolle en is het vanaf toen allemaal stroomopwaarts gegaan.”


Van concurrentie kan Strange Fruit volgens Guido in Rotterdam niet spreken. “Er zijn een aantal feestjes die zich strikt op hiphop richten en verder is er hooguit Straight Up Jazz, maar ik denk dat wij toch wat meer on point zijn met onze boekingen en ons richten op bredere genres.” Voor het volgende jaar zijn er meer plannen voor uitbreiding. “Ik zou ook graag film willen betrekken bij de organisatie. Momenteel zijn we aan het kijken of we een vertoning van de documentaire Still Bill over Bill Withers kunnen regelen.” Ook wat podia betreft staat Strange Fruit niet stil. Een aantal concepten verhuizen binnenkort naar het Westelijk Handelsterrein, om te beginnen met het NYE feestje in samenwerking met KingKong en Straight Up Jazz. “We hebben jarenlang moeite gedaan om een vast podium te vinden. Naast de huidige locaties hebben we ook nog dingen in Watt, Exit en Catwalk gedaan. Met de verplaatsing naar het Westelijk Handelsterrein zeggen we eigenlijk ‘fuck you, we doen het zelf wel’ tegen de Rotterdamse clubs.” De komende maanden staan clubavonden met onder andere Dorian Concept, DJ Vadim en DJ Lefto vast. En natuurlijk is Benji B, volgens Guido de ‘rode lijn door Strange Fruit’, in 2010 voor de vijfde keer aanwezig. “Verder staan Peanut Butter Wolf, J-Rocc en de Nigeriaanse drummer Tony Allen op mijn lijstje.”


Het hoogtepunt van vier jaar Strange Fruit vindt Guido moeilijk te benoemen. “Natuurlijk waren we erg blij met een uitverkocht Rotown tijdens Mayer Hawthorne, maar ook Flying Lotus was erg leuk en als Benji B erbij is, is het ook altijd weer bijzonder. Ik denk dat 2009 muzikaal gezien wel ons beste jaar is geweest. En ik hoop natuurlijk dat we het in 2010 allemaal weer mogen overtreffen.”